به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، آیتالله اعرافی مدیر حوزههای علمیه کشور در مراسم عمامهگذاری طلاب حوزه علمیه حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) که در این حوزه علمیه برگزار شد، طی سخنانی گفت: آیت الله بهاءالدینی و آیتالله شیخ مرتضی حائری میفرمودند که این عمامه اگرچه از آداب مستحب است اما امروز یک پرچم، نماد و حکایتگر تاریخ دیرین حوزه است.
وی افزود: همه ما به یاد داشته باشیم که عمامه یک نشان بر سر بزرگانی همچون شیخ مفیدها، کلینیها، سید مرتضیها، سید رضیها، علامه حلیها تا شیخ انصاری و بزرگان دیگر درعصر ما نظیر امام راحل(ره) بوده است که هویت تاریخی بسیار شریفی دارد و رسالتهای سنگینی را بر دوش ما میگذارد.
آیتالله اعرافی بیان کرد: مقوله خودسازی، تهذیب نفس و اصلاح اخلاق مقولهای نیست که دفعی و یکباره صورت بگیرد بلکه پیشرفت معنوی و اخلاقی باید مستمر طی یک برنامه طولانی تعقیب شود و چون دائم در معرض فروریزی است باید حفظ شده و با موانع مبارزه کرد.
مدیر حوزههای علمیه کشور بیان کرد: علامه طباطبایی به نقل از استاد خود مرحوم آقا سید علی قاضی طباطبایی میفرمودند به همان میزان که طلبه برای کار علمی و تحصیلی برنامهریزی و تلاش میکند باید به همان اندازه برای خودسازی، تهذیب نفس؛ تفکر، تعامل، برنامه ریزی و تلاش مستمر داشته باشد.
وی با بیان اینکه مبارزه با نفس و معماری جان بر اساس ارزشهای الهی یک معماری حساس،دقیق و پیچیده است و به این دلیل نیاز به کار مداوم، برنامه دقیق و مستمر دارد، اظهار کرد: در این پیشرفت هیچ تضمینی برای عقبگرد نیست زیرا در هر نقطه از این معماری، فرصت پیشرفت ممکن است متوقف یا به نقطه اول برگردد. تجلی اخلاق الهی در جان انسان هر لحظه ممکن است فرو بریزد و به نقطه اول یا پایینتر از آن برگردد؛ به همین دلیل شما طلاب که به طور ویژه در دستگاه با عظمت حضرت ولیعصر(عج) وارد شدید باید مقوله تهذیب، پاکسازی و ساختن معنوی خود را بسیار جدی بگیرید.
آیتالله اعرافی با بیان اینکه پیچیدگیهای درون انسان بسیار زیاد است، ابراز کرد: ذخایر عظیم از معارف اخلاقی در منابع و روایات ما وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد. درباره پیچیدگیهای درون انسان بزرگان ما فرمودند گاهی شخص فکر میکند بر دیو مخرب اخلاقی خود غالب شده است اما با اندکی دقت این فکر را تصور و خیالی واهی مییابد. در جوانی و در این نقطه که دوستان طلبه قرار دارند باید به این مقوله بپردازند و برنامه داشته باشند دقت و مطالعه نفس لازم است که باید آن را شناخت و حقایق آن را کشف کرد.
مدیر حوزههای علمیه کشور با تاکید بر اینکه باید کتاب نفس را مطالعه کرده اشکالات آن را شناخت و اصلاح کرد، گفت: مقوله معرفت نفس امر بسیار مهمی است که مرحوم علامه طباطبایی در کتاب المیزان بر روی آن بسیار تاکید دارند. کتاب نفس را باید هر روز مطالعه کرده و دائم به نقد و واکاوی آن پرداخت که بدون آن کسی نمی تواند به معنای دقیق حوزوی شود. در این مسیر مانعشناسی بسیار مهم است که طبق آیات و روایات مهمترین مانع شیطان درونی وبیرونی است.
وی با بیان اینکه هدایت ما متوقف بر شناخت درست شیطان و تصرفات او است، عنوان کرد: قرآن کریم نظم دقیق مبارزه با شیطان را به ما نشان داده است. در فلسفه انجام فعل اختیاری به ترتیب از تصور، تصدیق، شوق، اراده و تحریک قوا تا صدور فعل صورت میگیرد. شیطان در همه این مراحل تصرف میکند که اولین و پایه تصرف آن در مرحله تصور است این که ذهن را درگیر تصورات خطا و اشتباه میکند اگر کسی بتواند در این مقطع خود را صیانت کند و تحت تأثیر قرار نگیرد در مرحله تصدیق هم مصون میماند در غیر این صورت شیطان در مرحله تصدیق و باورها ورود کرده و ما را انسان را تحت تاثیر قرار میدهد.
آیتالله اعرافی افزود: شیطان همواره در تلاش است که در انگیزهها و ارادههای انسان تصرف کرده او را به سمت گناه هدایت مکند، همه این مراحل پیچیده درون انسان جولانگاه شیطان است. انسان باید این تصرفات پیچیده شیطان را بشناسد چراکه هر چقدر در خودسازی پیش برود این تصرفات پیچیدهتر میشود.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه درجات نفوذ شیطان در آیات قرآن مراتب تشکیکی دارد، اظهار کرد: گاهی در آغاز فریب و تصرف شیطان در حد یک نگاه است اما به مرور قرین انسان شده و به مرور چنان جلو میرود که حتی در حد ولایت بر انسان استیلا پیدا میکند. برای مقابله و نجات از شیطان میتوان از الهامات الهی در فرمایشات اهلبیت(ع) و قرآن و توسل به اهل بیت(ع) استفاده کرد.
وی با بیان اینکه شهرری سابقه هزار ساله و بیش از هزار سال در حوزههای علمیه دارد، گفت: حوزههای علمیه نهادی با سابقه ۱۴۰۰ ساله است، گاهی قطب حوزههای علمیه از شهری به شهری منتقل شده است اما انقطاع تاریخی در ادوار حوزه وجود ندارد. شهید مطهری میفرمودند از امتیازات ما این است که سلسله تاریخی شاگردی و استادی در حوزههای علمیه بدون انقطاع به شیخ مفید میرسد. آثار مکتوب فقهی ما آثار پیوسته و مستند است. زنجیره حوزههای علمیه زنجیره انسانی متعالی به هم پیوسته در طول تاریخ بوده است.
آیتالله اعرافی حوزههای علمیه در یک قرن اخیر متکفل همه علوم و اندیشه ها بوده است، ابراز کرد: هویت تاریخی و پیشینه حوزه در سابقه تقویمی و همه جهان اسلام ثبت شده است، برخی تحولات در دهه های اخیر در حوزه رقم خورده و برخی کاستی ها و کارها است که باید انجام شود.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه سال آینده پایان یکصدمین سال تاسیس و احیای حوزه علمیه قم است که دبیرخانه این همایش شکل گرفته کارهای مفصلی در حال انجام است که سال آینده از آن رونمایی میشود، گفت: آنچه در دهه های اخیررقم خورده علوم اسلامی کهن و سابقهدار ما مرزهای گسترده تری پیدا کرده است. فرق به عنوان دانش دینی و تاریخی ما در چند دهه پس از انقلاب در قم و نجف و برخی حوزهها وارد یک بسط و گسترش در قلمروهای فقه، کلام، فلسفه، حدیث و تفسیر شده است و این برکات بزرگ به وجود آورده است.
وی با بیان اینکه امروز علوم اسلامی را به سمت دانشهای جدید حرکت کرده است و این پدیده کاملاً نو است، اظهار کرد: گسترش علوم انسانی اسلامی با دستاوردهای جدید به فعالیت حوزوی و دانشگاهی نیاز دارد، اطمینان را داشته باشید که با وجود همه سختیها و مشکلات در مسیر خادمان شما در حوزه این عزم و اراده را دارند که طراحی ها و اقدامات مناسب و متناسب در این زمینه را انجام دهند.
آیتالله اعرافی گفت: ما باید فرا بگیریم جهادی عمل کنیم مرد میدان سختی باشیم. در حوزه کسانی شایستگی پیدا می کنند که روح آنها روحیه جهادی و تلاش مستمر باشد. تاریخ ما تاریخ جهاد علمی، فرهنگی، فکری و مقاومت در حوادث سیاسی و اجتماعی است.
نظر شما