عملیات غرورآفرین کوی ذوالفقاری از ماندگارترین حماسه های دفاع مقدس

حماسه غرورآفرین کوی ذوالفقاری یكی از ماندگارترین و تاثیرگذارترین حماسه های ملت ایران و نماد استقامت مردم آبادان در دفاع مقدس است، چراکه حضور همه جانبه مردم در این عملیات منجر به عقب نشینی ارتش بعث عراق از كوی ذوالفقاری شد تا سرنوشت جنگ را تغییر دهد.

خبرگزاری شبستان _ منطقه آزاد اروند، اسماعیل آریانیا: عملیات کوی ذوالفقاری، نام یکی از عملیات های دوران جنگ حق علیه باطل است، که در نهم آبان ماه سال ۵۹ با هدف عقب راندن نیروهای ارتش بعثی عراق از آبادان توسط نیروهای مردمی، بسیجی، سپاهی و ارتشی آغاز شد.

 

این عملیات نخستین و مهمترین شکست نیروهای بعث عراقی را که با تجاوز به خاک ایران اسلامی به این مرز و بوم یورش آورده بودند را در نهم آبان ۱۳۵۹ رقم زد و باعث شد تا صدام نتواند به هدف خود برسد.

 

عملیات غرورآفرین و افتخار آمیز کوی ذوالفقاری در حالی‌ آغاز شد که نیروهای عراقی با نصب پل در منطقه ذوالفقاریه آبادان، از رودخانه بهمنشیر عبور کرده بودند و مدافعان این شهر که متشکل از نیروهای سپاه و بسیج و ارتش بودند با سازماندهی خود از چند جهت به یگان‌ های دشمن حمله‌ور شده و آنها را به‌طور کامل منهدم کردند و باعث شدند تا دیگر نیروهای دشمن که در ضلع شمالی رودخانه مستقر بودند، تا جاده ماهشهر ـ آبادان عقب نشستند.

 

رزمندگان و نیروهای مردمی که در شهرستان آبادان ساکن بودند با جانفشانی و فداکاری، اقتدار و عظمت را برای جمهوری اسلامی ایران رقم زدند و اگر دشمن در این عملیات پیروز شده بود آبادان را به تصرف خود در می آورد و به شمال خلیج فارس و خور موسی که یکی از مهم‌ ترین خورهای دنیا است دست پیدا می کرد و آبادان در اشغال نیروهای بعثی می ماند.

 

در پی آگاهی عبور دشمن از رودخانه بهمنشیر، که توسط شهید دریاقلی سورانی صورت گرفت، جمعی از رزمندگان بسیجی، سپاهی و ارتشی مستقر در آبادان به منطقه ذوالفقاری آمدند و به سه گروه ۱۲ و ۱۳ نفری تقسیم شدند. 

 

دو گروه از وسط و یک گروه هم به سمت چپ (از حاشیه بهمنشیر) حرکت کردند و عراقی ها را دور زده و به پل دست یافتند. درگیری شروع شد نیروهای دیگری نیز از بسیج و مساجد آبادان به جمع دیگر مدافعان پیوستند که بعضی از آنها اسلحه نداشتند و هنگامی که رزمنده ای شهید یا زخمی می شد، با اسلحه او می جنگیدند.

 

در این عملیات که بنام عملیات ذوالفقاری نیز شناخته می شود، بیش از ۱۲۰۰ نفر از نیروهای بعثی ارتش عراق کشته یا اسیر شدند.

 

«سردار حسن بنادری» از فرماندهان دوران دفاع مقدس و مدافع شهر آبادان، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در منطقه آزاد اروند می‌گوید: بامداد نهم آبان ۵۹ چند گردان تكاور و نیز نیروهای مكانیزه بعثی مجهز به توپ ۱۰۵ و موشک های مالیوتكا و مسلسل های سنگین، نخستین نیروهای عراقی بودند كه از پل عبور كردند.

 

فرمانده سابق سپاه آبادان در دوران جنگ تحمیلی می‌افزاید: در این بین مردی به نام دریاقلی سورانی كه در نزدیكی منطقه ذوالفقاری زندگی می كرد از هجوم نیروهای دشمن مطلع شد و بلافاصله نیروهای مردمی مسجد حضرت رسول اكرم (ص) ذوالفقاری را در جریان حمله عراقی ها قرار داد و به طرف مقر سپاه در مركز شهر آمد.

 

وی با بیان اینکه دریاقلی در طول مسیر، جریان حمله نیرهای بعثی و ورود آنان به شهر را به مردم خبر می داد تصریح می‌کند: مردم نیز به سرعت به مقابله با نیروهای عراقی می شتافتند و در واقع قبل از رسیدن نیروهی نظامی، مردم به شدت با نیروهای عراقی درگیر شده بودند.

 

سردار بنادری اضافه می‌کند: وقتی دریاقلی به مقر سپاه رسید، من را از حضور نیروهای عراقی در منطقه ذوالفقاری آگاه كرد، ما نیز به نیروهای شهر، ورود عراقی ها را خبر دادیم و نیروهای مدافع وقتی به ذوالفقاری رسیدند كه عراقی ها تا پاسگاهی كه سر راه آبادان ـ خسروآباد بود، پیشروی كرده بودند.

 

«سردار مکی یازع» نیز درباره نهم آبان ماه سالروز حماسه کوی ذوالفقاری با اشاره به اینکه مردم آبادان با اسلحه های ام ۱ و برنو در برابر دشمن ایستادند، اظهار می‌کند: حماسه كوی ذوالفقاری نخستین حماسه مردم پس از ۴۰ روز از آغاز جنگ تحمیلی بود که مردم با اعلام رادیو آبادان مبنی بر عبور دشمن از بهمنشیر، خودجوش در این منطقه حاضر شده و به دفاع از شهر برخاستند.

 

فرمانده دوران دفاع مقدس ادامه می‌دهد: مردم با اسلحه های ام ۱ و برنو در مقابل ارتش پیشرفته و مجهز رژیم بعث عراق قرار گرفتند و آنها را از منطقه ذوالفقاری عقب رانند.

 

وی با بیان اینکه شهید خسرو امینیان با گروه خود كه بیشتر آنها از بچه های آبادان بودند توانست اولین توپ ۱۰۶ را از دشمن به غنیمت بگیرد عنوان می‌کند: ۳۵ مدافع شهر نیز در عملیات ذوالفقاری به شهادت رسیدند و برخی نیز همچون حجت الاسلام غانمیان دو چشم خود را از دست دادند.

 

در این حماسه مردمی، دریاقلی سورانی، منصور چهره افروز، محمد ناظمی، حسین آتشكده، علی اصغر گذاری، بهرام ورامینی، اسدالله بهرامی، حسین پرورش، جانباز شهید ارسلان فهیمی، داریوش محمدیان، یحیی آوازه، فرزاد نكوییان، محمد رزم آرا، حسین عبد فرحانی، ابراهیم عبد فرحانی، ابراهیم حجازی، جمشید رئیسی، ابراهیم عابدی، حمزه قنبری، اسماعیل منصور آبادی، اسماعیل رنجه و محمدرضا عضقی به شهادت رسیدند.

 

اگر ایستادگی مردم نبود و اگر آبادان به دست دشمن اشغال می شد، سرنوشت جنگ طور دیگری رقم می خورد.

 

دریاقلی این قهرمان ملی هم آن قدر زنده نماند كه شكست حصر آبادان را ببیند، وی چند روز پس از واقعه كوی ذوالفقاری بر اثر انفجار گلوله خمپاره پای راستش را از دست داد و سرانجام بر اثر جراحات وارده به شهادت رسید.

 

پیكر پاک شهید دریاقلی سورانی در بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شده و در درس چهاردهم كتاب فارسی پایه ششم ابتدایی نیز، به زندگی و فداكاری این قهرمان ملی و شهید عزیز، پرداخته شده است كه شاید كمتر كسی، نامش را شنیده بود و یا شرح فداكاری اش را می دانست.

 

کد خبر 1111391

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha