خبرگزاری شبستان –همدان: هنر مرواربافی روستای داویجان ملایر به ثبت ملی میرسد حال كه هنر دست، نقش خاطره می زند و در ورای خلاقیت ها جلوهگری می كند، هنر »مروار بافی» ملایر استان همدان میخواهد با ربودن گوی سبقت، در بین رقیبانش یكه تازی كند و به قطار بازارهای جهانی دست یابد.
هنرمند چیره دست داویجانی روزی نگران رنگ باختن این گنجینه ارزشمند در هزار توی هنر صنایع دستی بود، حال اما در تلاش برای رسیدن به بلندای تاریخ مروار است تا فارغ از قیل و قال ها به خلق زیبایی مبادرت ورزد و بی ادعا بر كنج خانه های هنردوستان بنشیند.
نقش در نقش از چوب و تركه می بافد و می بافد، تا طرحی از خورشید بزند كه طلوع كند بر زندگیشان و امرار معاشی باشد برای فرزندانش، آن هم از هنر دستی كه به آن می بالد و می خواهد تا آن سوی دنیا رخ نمایی كند.
اینجا داویجان است... دیار هنردوستانی كه هنرمندانش بدون ادعا برای پربركت شدن سفره شان و جلا بخشیدن به فرهنگ و هنر این روستا، چوب را گره می زنند و می چینند، هنر خلق می كنند و هنرشان می شود سبد، میز، صندلی و صدها محصولی كه میتوانی به آن ببالی و بیاعتنا به هنر بیگانه، برایش پول خرج كنی.
مروار، ابتدا نامش غریب است، اما وقتی از درب كارگاه وارد می شوی، صدای خشخش تركهها و حركت تند دست هنرمندان را در خلق این هنر ماندگار می بینی؛ به خلاقیت و ذوق سرشار ایرانی پی میبری كه نمیگذارد هنر این تاریخ و تمدن رنگ ببازد و میكوشد تا از خاكش هم طلا بدست آورد
این هنری نیست كه فقط مردانه باشد، چه رنجی می كشند مادرانی كه می خواهند با گره زدن چوب و تركه های مروار، گره از مشكلات زندگی خود باز كنند و با هزاران امید و آرزو به تاریكی خانه های شاید كاهگلی شان روشنی بخشند و یا فرزندانشان را به خانه بخت بفرستند، آن هم با خلاقیت و هنر دستانشان.
اشتغال تعداد زیادی از هنرمندان ملایری در رشته مروار بافی
فرماندار ویژه ملایر گفت: «مرواربافي يکي از مهمترین رشته هاي صنايع دستي شهرستان ملایر است که پس از هنر منبت بیشترین حجم تولید و اشتغال صنایعدستی شهرستان را به خود اختصاص داده است و سابقه تولید و کشت آن به صدها سال قبل می رسد.
»قدرت الله ولدی افزود: «این هنر زیبا کاربرد مهمی در حوزه کشاورزی ، دامداری ، ابزار کشاورزی ، ظروف خانگی و نگهداری محصولات باغی دارد و این هنر در برخی از روستاهای شهرستان ملایر به صورت پراکنده وجود دارد، ولیکن قطب اصلی کشت و تولید آن در روستای داویجان است.»
ولدی ضمن تشکر از زحمات و حمایت های وزارت میراثفرهنگی و گردشگری به ویژه در حوزه صنایعدستی بیان کرد: «ثبت هنر مروار خواست هنرمندان ، جامعه محلی و تقاضای مسئولین و نمایندگان شهرستان است، لذا تحقق خواستههای مد نظر آن وزارتخانه برای ثبت هنر مرواربافی روستای داویجان از جمله ایجاد زیرساخت های لازم مورد حمایت قرار میگیرد
ولدی در ادامه با تاکید بر اینکه هنر مرواربافی ملایر قابلیت ملی و حتی جهانی شدن را دارد، اظهار داشت: «این شهرستان دارای ظرفیتهای بالایی در حوزه صنایعدستی است.
وی ابراز امیدواری کرد: با توجه به فعالیت کارگاههای مرواربافی و اشتغال تعداد زیادی از هنرمندان در حوزه مرواربافی و کشت و تولید بهترین نوع مروار در این شهرستان به عنوان مواد اولیه این هنر، مرواربافی ملایر بالاخص روستای داویجان بعنوان روستای ملی مرواربافی در فهرست صنایعدستی کشور به ثبت ملی برسد.
گفت: «مروار و مرواربافی در شهرستان ملایر سابقه طولانی دارد و سبدبافی هنری است که در اکثر روستاهای ملایر بافته و مورد استفاده قرار میگیرد و کاربردهای گوناگونی در کشاورزی و خانگی دارد.
فعالیت بیش از 10 کارگاه مروار بافی در ملایر
«داوود مجیدی» در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر 10 کارگاه فعال مروار بافی مربوط به این هنرمند در شهرستان ملایر فعالیت دارند اظهار کرد: از این تعداد چهار کارگاه در شهر ملایر و 6 کارگاه نیز در روستاهای شهرستان فعال است.
استادکار خوش ذوق و مسئول بزرگترین کارگاه مرواربافی ملایر با بیان اینکه مروارهای شهرستان ملایر از روستاهای جوراب، داویجان و حرم آباد برداشت می شود و دارای کیفیت بسیار مطلوبی است. گفت: ملایر تنها تولید کننده چوب مروار است و سایر نقاط کشور نسز مواد اولیه خود را از ملایر تهیه میکنند.
وی با بیان اینکه سالانه بیش از یک میلیون قطعه انواع کار از مروار توسط کارگاههای این هنرمند در شهرستان تولید میشود افزود: بیش از 30 درصد تولیدات این کارگاه ها به کشورهای عراق، ترکیه صادر و ما بقی تولیدات نیز در داخل کشور مصرف میشود.
وی با اشاره به فعالیت حدود یکصد هنرمند در این کارگاهها بیان کرد: این ظرفیت قابل افزایش است و محدودیتی برای جذب نیرو و افزایش تعداد کارگاههایمان نداریم.
نظر شما