به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله احمد عابدی طی سخنانی در نشست خبری به مناسبت ایام سالگرد ارتحال با اشاره به ابعاد مهمی از شخصیت علمی، فرهنگی و معنوی علامه طباطبایی(ره)اظهار داشت: علامه طباطبایی(ره) از معدود شخصیت هایی بود که حقیقتاً به آن چه از روایات و آیات قرآن می خواند باور عمیق داشت و مهم تر این که در زندگی شخصی اش به آن عمل می کرد.
وی گفت: مرحوم علامه طباطبایی در شرایطی تفسیر المیزان را نوشت که در فقر مطلق منبع و کتاب قرار داشت، چرا که در آن ایام، درس تفسیری وجود نداشت و قرآن به معنای واقعی کلمه در جامعه اسلامی و شیعی مهجور بود و از این رو باید به صراحت بیان کنیم که هیچ کتابی به اندازه المیزان در رفع مهجوریت از کلام وحی این گونه تأثیر شگرف نداشته است.
وی افزود: جالب این که همین تفسیر شریف و گرانقدر، زمینه ساز ایجاد و توسعه بسیاری از دانشگاه ها و دانشکده های قرآنی و نیز رشته های قرآنی در بطن حوزه و دانشگاه شد حتی فراتر از حوزه های علمی شیعی، حتی در جامعه اهل سنت نیز تاثیرگذار بود.
این استاد و مفسر قرآن کریم همچنین بیان داشت: در زمانه ای که عده ای شیعه را به عنوان مذهب بدون عالم معرفی می کردند و اندیشه سلفی در جهان اسلام بسیار مطرح بود، علامه طباطبایی، تفسیر المیزان را در پاسخ به تفسیر المنار نوشت و حقیقتاً اگر تفسیر المیزان نبود، تفسیر ضدشیعی المنار و تفکر تکفیری جهان را پر کرده بود.
وی با تأکید بر این که تفسیر المیزان افتخار جهان اسلام و تشیع و مایه مباهات همه حوزویان است، گفت: نکته حائز اهمیت این که شیوه نگارش علامه طباطبایی(ره) در المیزان با همه شاگردان خود متفاوت است، کما این که قلم ایشان بسیار خاص و ویژه است و شما هیچ مطلب زائد و بدون فایده ای در این کتاب شریف پیدا نمی کنید.
وی در ادامه با اشاره به این که افکار کمونیستی و مارکسیستی در زمانه علامه طباطبایی خطر بزرگی برای دنیا اسلام و جوانان به شمار می رفت، تصریح کرد: کتاب های اقتصادی که آن زمان نوشته می شد تحت تاثیر اندیشه های مارکسیستی بود. دراین شرایط علامه طباطبایی، کتاب فلسفه و اصول روش رئالیسم را با هدف مبارزه فکری با مکتب مارکسیسم نوشت. کتاب بدایه و نهایه نیز با همین هدف نگاشته شد که بسیار هم تأثیرگذار بود.
عابدی افزود: از سوی دیگر علامه طباطبایی با نوشتن کتاب هایی چون کتاب بررسی های اسلامی، مقالات علامه طباطبایی در مکتب اسلام، کتاب های فارسی برای نوجوانان، خطر الحاد و بی دینی را از جامعه اسلامی دور کرد و این قبیل خدمات بزرگ علمی، فرهنگی و تمدنی ایشان باید به درستی در بین مردم گفته شود.
نظر شما