۶۰ درصد شبهات در حوزه دین را می توان با فلسفه مضاف پاسخ داد

رییس پژوهشکده حکمت و دین پژوهی گفت: علامه مصباح در بعضی صحنه ها یک تنه مجاهدت کردند و امروز که جسم این عالم در بین ما نیست، آراء این فیلسوف بزرگ توسط دیگران ترویج می شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان،  در آستانه نخستین سالگرد ارتحال علامه مصباح و سالروز جهانی فلسفه، حجت الاسلام عرب صالحی رییس پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، یکشنبه ۳۰ آبان ماه در نشست خبری همایش ملی علامه مصباح یزدی فیلسوف علوم اجتماعی اسلامی که در سالن جلسات خبرگزاری رسا برگزار شد، اظهار داشت: علامه مصباح در بعضی صحنه ها یک تنه مجاهدت کردند و امروز که جسم این عالم در بین ما نیست، آراء این فیلسوف بزرگ توسط دیگران ترویج می شود.

وی با اشاره به اینکه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی سردمدار فلسفه های مضاف در کشور است، ابراز کرد: همه ساله در سالروز روز جهانی فلسفه یک همایش با محوریت یکی از شخصیت های بزرگ در این زمینه کار می کند، امسال به مناسبت سالروز رحلت علامه مصباح بحث فلسفه علوم اجتماعی اسلامی انتخاب شده است.

رییس پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه گفت: در دنیای غرب فلسفه در زندگی اجتماع تاثیرگذار است اما در فلسفه اسلامی اینگونه نبود و علامه مصباح کسی بود که فلسفه اسلامی را به متن علوم انسانی و اسلامی کشید و کار فلسفه مضاف در واقع این است که مباحث فلسفی را به متن زندگی می کشاند و آن موقع اهمیت فلسفه روشن می شود.

حجت الاسلام عرب صالحی با اشاره به اینکه هر ده محور همایش در موضوع فلسفه مضاف است که علامه به آن ورود کردند، بیان کرد: مشکل جامعه اسلامی ندانستن احکام حجاب، حقوقی، خانواده و … نیست، بلکه می خواهند بدانند چرا اصلاً اسلام چنین حکمی را صادرکرده است و فلسفه مضاف به این موضوعات می پردازد.

وی با اشاره به اینکه علامه مصباح احساس تکلیف کردند و به خلأها ورد داشتند، خاطرنشان کرد: یک تنه در دانشگاه ها به شبهات دانشجویان پاسخ دادند، اگر ادعا داریم علامه مصباح، علامه است به این دلیل است که در همه موضوعات عالمانه ورود کردند.

رییس پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه با بیان اینکه ۶۰ درصد از شبهات در حوزه دین با پرداختن به فلسفه مضاف پاسخ داده می شود، اذعان کرد: علامه با تأسیس مؤسسه امام خمینی(ره) و ورود به بحث های فلسفه مضاف خلأهای علمی را در موضوعات فلسفه اجتماعی از میان برداشته شده است و پژوهشگاه به عنوان سردمدار فلسفه مضاف شناخته می شود.

حجت الاسلام عرب صالحی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه «چرا برخی به آیت الله مصباح یزدی هجمه می کردند؟» گفت: اگر کسی از نظر فکری برای جناح رقیب خطری نداشت به راحتی از کنار او می گذشتند. علامه مغز متفکر با مبانی قوی از قرآن گرفته، اتاق فکر جبهه کفار و دشمنان برعلیه اسلام را نشانه رفته بود. علامه عالم به زمان بود و عاقلانه از دین دفاع می کرد لذا وقتی دشمن از تفکرات صحیح علامه ضربه می خورد او را با مواضع سیاسی بایکوت می کردند.

وی در پایان به جایگاه فلسفه های مضاف در مراکز علمی خاطرنشان کرد: با مدیریت آیت الله اعرافی حرکت علمی خوبی در رابطه با فلسفه مضاف صورت گرفته است اما فلسفه مضاف تا اینکه کتاب درسی شود فاصله زیادی مانده است.

جزئیات برگزاری همایش ملی علامه مصباح یزدی؛ فیلسوف علوم اجتماعی اسلامی

بنابراین گزارش؛‌ برای همایش ۶۱ مقاله به دبیرخانه همایش رسیده است، دو جلد کتاب با عناوین دین شناسی علامه مصباح و شخصیت و آراء و اندیشه ایشان دریافت شد.

دکتر حسام مؤمنی دبیر اجرایی همایش ملی «علامه مصباح یزدی؛ فیلسوف علوم اجتماعی اسلامی» از جزئیات برگزاری این همایش ملی خبر داد. حسام مؤمنی با اشاره به شخصیت علمی مرحوم آیت الله مصباح یزدی گفت: ایشان شاگرد عالمان بزرگی چون مرحوم امام راحل، حضرات آیات بروجردی، بهجت و.. بوده در فقه،فلسفه و تفسیر و…؛ بوده است و همین مسئله موجب شد علامه مصباح اسلام شناس قوی تبدیل شود. جدای از این، تسلط روی علوم انسانی مدرن دارند و در کنار آن نبوغ خاصی دارند.

دبیر اجرایی همایش ملی علامه مصباح یزدی فیلسوف علوم اجتماعی اسلامی، ادامه داد: این فیلسوف بزرگ تسلط مناسبی بر علوم انسانی مدرن داشت و از نبوغ خاصی برخوردار بود؛ از طرف دیگر ایشان شخصیتی سیاسی بود که مخالفان با جوّ سیاسی هجمه عظیمی علیه این عالم وارسته درست کردند.

وی افزود: اهداف پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نشان دادن اندیشه علمی این شخصیت بزرگوار است و در مرحله بعد براساس دیدگاه این فیلسوف بزرگ، شاگردانشان این دیدگاه را شرح و تفصیل کنند و یک گفتمان و نهضت به وجود بیاورند.

مؤمنی اذعان کرد: منتقدان باید به دور از سیاست زدگی و در چارچوب منطق، عقل، اخلاق و بودن لکنت زبان علامه مصباح را نقد کنند و از نتیجه این موارد تضارب آرایی به وجود بیاید که پیشرفت فکری و اندیشه ای را در پی داشته باشد.

دبیر اجرایی همایش ملی علامه مصباح یزدی فیلسوف علوم اجتماعی اسلامی با بیان اینکه این همایش به همت گروه فلسفه پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه در ۱۰ محور با همکاری نهادهای مختلف علمی برگزار می شود، عنوان کرد: ۶۱ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد، همچنین دو جلد کتاب با عناوین دین شناسی علامه مصباح یزدی و کتاب شخصیت، آراء و اندیشه های آیت الله مصباح یزدی دریافت شده است.

وی افزود: کتاب اول حاصل گفت و گو و آشنایی نویسنده با آرای آیت الله مصباح و کتاب دوم یک مأخذ شناسی پایان نامه ها و رساله های پژوهش های حوزه و دانشگاه است که به چاپ هم خواهد رسید.

مومنی با اشاره به اینکه ۲۴ کرسی علمی ترویجی برگزار شده است، خاطرنشان کرد: ۳ پیش همایش از ۳۰ آبان الی ۲ آذر ماه برگزار می شود، همایش ملی علامه مصباح یزدی فیلسوف علوم اجتماعی اسلامی” به صورت حضوری و مجازی در تاریخ ۳ آذرماه جاری از ساعت ۱۸ تا ۲۱ در محل تالار استاد موسویان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به نشانی: قم، بلوار پانزده خرداد، کوی شهید میثمی برگزار می‌شود.

لازم به یادآوری است پخش زنده این همایش ملی با ترافیک رایگان از طریق نشانی اینترنتی TV.iict.ac.ir در دسترس علاقمندان خواهد بود.

 

 

 

کد خبر 1119098

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha