ابعاد وجودی و شخصیتی  شهید سلیمانی شناسانده شود/ سلسله برنامه‌های «روایت حبیب» در ۱۰ استان کشور

قاسمی‌پور گفت: رویداد «روایت حبیب» یکی از سلسله برنامه‌های پیوسته و هدف‌دار برای شناساندن شخصیت شهید سلیمانی است که به صورت گردشی تا سالروز شهادت سردار دل‌ها در ۱۰ استانکشور برگزار می‌شود.

خبرگزاری شبستان _ اهواز: با توجه به فرا رسیدن دومین سالروز شهادت حاج قاسم سلیمانی حوزه هنری ویژه برنامه‌ای را با عنوان «روایت حبیب» برنامه ریزی کرده که در 10 استان کشور برگزار می‌شود. در این راستا این گفت‌وگویی با «محمد قاسمی‌پور» مسئول دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری معاونت راهبری حوزه هنری به مناسبت برگزاری این رویداد بزرگ و همچنین فعالیت‌های حوزه هنری انجام شده که مشروح آن را در ذیل می‌خوانیم:

 

*نقش حوزه هنری در گردآوری و ثبت و انتشار گنجینه‌های معرفتی انقلاب و دفاع مقدس را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

حوزه هنری در گردآوری و ثبت و ضبط خاطرات میراث فرهنگی انقلاب و دفاع مقدس در کل کشور نقش خوب و تعیین‌کننده‌ای را عهده‌دار شده و با محوریت مراکز استانی تلاش‌های سازنده‌ای در این زمینه صورت گرفته است.  در سال‌های اخیر شاهد انتشار تاریخ شفاهی انقلاب در برخی استان‌ها بودیم و در کل فعالیت‌ها و رویدادهایی که با محوریت مردم و لایه‌ها و آحاد مختلف اجتماع صورت گرفته برای حوزه هنری اولویت دارد و در جای جای کشور تلاش می‌شود نسبت به ثبت و ضبط خاطرات مردمی اقدام شود.

در سال‌های اخیر با رویکرد مبارزات و فعالیت‌های روحانیون، بانوان، فرهنگیان، دانشجویان، بازاریان و دانش‌آموزان اقدامات خوبی انجام شده وهمچنان ادامه دارد ولی تا نقطه مطلوب کار و تلاش و برنامه‌ریزی زیادی در پیش است و از طرفی نیز با توجه به موقعیت زمانی و عنصر زمان که به شتاب از سال‌های انقلاب و دفاع مقدس دور می‌شود، ضرورت دارد هر چه زودتر نسبت به ثبت و ضبط خاطرات اقدام شود. اهمیت برنامه‌ریزی و گسترش فعالیت‌ها و چند برابر شدن ظرفیت کاری مورد تاکید است و در 2 سال اخیر در زمینه تقویت زیرساخت‌ها و نیروی انسانی ماهر برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات مناسبی اتفاق افتاده است.

 

*استان خوزستان به عنوان پایتخت جنگ و خط مقدم دفاع مقدس در برنامه‌ریزی‌های حوزه هنری چه جایگاهی دارد؟

خوزستان همواره مورد توجه بوده و در اولویت برنامه‌ریزی‌های حوزه هنری قرار داشته است؛ به خصوص در حوزه ثبت و ضبط خاطرات دفاع مقدس و ترویج فرهنگ، ادبیات، مقاومت و ایثار مورد اهتمام مدیران ارشد حوزه و کارشناسی‌های مختلف بوده ولی در برخی موارد پاره‌ای ناهماهنگی‌ها و اختلافات و فقدان رویه واحد و عدم دسترسی‌های مطلوب به ظرفیت‌های آموزشی موجب شده که نتیجه و خروجی کارها آنچنان که باید به چشم نیاید و خیلی تعیین‌کننده نباشد.

به نظر می آید شهرهای خوزستان باید به یک وحدت و همپوشانی و انس در زمینه ثبت و ضبط خاطرات و برنامه‌ریزی‌های فرهنگی برسند؛ برای اینکه این خطه خط مقدم دفاع مقدس را بهتر به ایرانیان و فارسی زبانان و سایر ملت‌های دنیا بشناسانند.

بعضی تلاش‌ها به صورت شهرستانی و بدون برنامه جامع و مدون و نگاه استانی اتفاق می‌افتد و کی‌توان از آن به عنوان تک‌روی یاد کرد که لازم است یک انس و وحدتی میان مسئولان فرهنگی اتفاق بیفتد و شاهد باشیم که برنامه‌ریزی‌ها به ثمر بنشیند.

حوزه هنری در 10 سال اخیر در زمینه تربیت نیروی انسانی و آموزش محقق و پژوهشگر در این عرصه تلاش قابل توجهی داشته در قالب شهرهای بزرگ مثل دزفول، اهواز و آبادان، محققانی از خرمشهر، ایذه و اندیمشک مورد آموزش قرار گرفتند و سعی شده با واسپاری پروژه‌ها و کارها به رشد و رویش محققان جوان و نسل سوم و چهارم انقلاب برای ورود جدی در عرصه پژوهشگری و ثبت و ضبط خاطرات دفاع مقدس کمک شود.

 

*حوزه هنری در سال‌های اخیر چه برنامه‌های شاخصی برای بزرگداشت حاج قاسم برگزار کرده است.

در نزدیک به 2 سالی که از شهادت شهید قاسم سلیمانی می‌گذرد، حوزه هنری علاوه بر برنامه‌های مرتبط با گردآوری خاطرات و ثبت و ضبط خاطرات بر جای مانده از ایشان و همکاری‌ با ستاد بزرگداشت شهید سلیمانی، در حوزه نشر کتاب، انتشار مجموعه اشعار و برگزاری برنامه‌های آئینی و محفلی شب شعر و خاطره و همین‌طور تولید چند برنامه مستند مرتبط با شهید در اقصی نقاط کشور فعالیت‌های خوبی داشته است.

اما طبیعی است اگر می‌خواهیم کار فرهنگی تاثیرگذار برگزار کنیم که خروجی جامع و مدون و در خور مقام شهید باشد، باید با حوصله و صرف زمان بیشتر انجام شود. در آستانه دومین سالگرد شهادت شهید سلیمانی تمرکز حوزه هنری بر برنامه‌های بزرگداشت و فعالیت‌هایی است که شناسایی ابعاد وجودی و شخصیت شهید به قاطبه مردم در نقاط مختلف کشور باشد.

شهید سلیمانی تقریبا در اغلب مناسبت‌های ملی تقویمی همچون 22 بهمن سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، هفته دفاع مقدس، روز پیروزی و سالگرد آزادسازی خرمشهر و مناسب‌های جدی انقلاب نقش تعیین‌کننده و اصلی را داشته و در برنامه‌هایی که در حوزه هنری با استفاده از ظرفیت‌های هنرهای تجسمی، نمایشی و تصویری، ادبیات پایداری و آفرینش‌های ادبی در حوزه شعر و داستان برگزار شده، مورد توجه بوده است.

 

*حضور و نقش‌آفرینی حاج قاسم در رویدادهایی چون سیل خوزستان چه تاثیری در تحکیم وحدت آحاد مردم داشته است.

خصلت مردمی و عمق محبوبیت و دلنشینی شهید سلیمانی به واسطه همین بی‌تکلفی و بی‌ریایی و حضور در صحنه بود که از ایشان فراتر از یک سردار نظامی، شخصیتی محبوب دل‌ها و مطلوب قلوب ساخته بود. طبعا در سیل خوزستان حضور بی‌تکلف و خالقانه و نقشی که شهید در سازماندهی و فرماندهی اقدامات پشتیبانی و امداد و نجات داشت، در خاطرات مانده به خصوص در روستاها و مناطق محروم که مردم شاهد حضور و عملکرد ایشان برای سازماندهی امور بودند.

این حضور و نقش‌آفرینی چیزی نیست که قابل انکار باشد و طبعا در زمان خود موجب تقویت روحی مردم و بالا بردن روحیه همبستگی و وحدت قومی و ملی در میان مردم استان و دیگر استان‌های کشور شده و امروز هم یک نام و خاطره نیک و جاوید در ذهن‌های مردم ثبت شده است.

 

*در فقدان ظاهری حاج قاسم، هنرمندان و حوزه هنری چه وظیفه مشخصی دارند؟

برای ادامه راه شهید سلیمانی و همین‌طور برای جدی‌ترین و سخت‌ترین انتقام‌ها از قاتلین ایشان، در همه بخش‌های اجتماع وظیفه داریم که ابعاد وجودی و شخصیتی این شهید را بهتر شناسایی کرده و معرف و مبلغ این شخصیت باشیم تا بتوانیم به لحاظ پرورشی و تربیتی در میان نسل های جوان خود شخصیتی همچون قاسم سلیمانی تربیت کنیم.

بهترین وظیفه و تکلیف زمینه‌سازی برای رشد رویش و تربیت جوانان، مردان، زنان، دختران و پسرانی است که در سلوک و رفتار در عملکرد شخصیتی همانند شهید سلیمانی عمل کنند و مانند ایشان روحیه مردمی و ساده‌زیستی داشته باشند و بی‌تکلف در مسیر آرمان‌ها قدم بردارند و همواره کنار مردم باشد. اگر حوزه هنری بتواند به همراه هنرمندانش ابعاد وجودی شهید را در قالب‌ها و گونه‌های مختلف ادبی و هنری بشناساند، تکلیف و وظیفه خود را به درستی انجام داده است.

 

*تاثیر تشییع و وداع باشکوه مردم خوزستان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

خوززستان سرزمینی بود که بخشی قابل توجهی از حیات و زیست اجتماعی شهید سلیمانی در آن گذشت. در هشت سال دفاع مقس ایشان ایثارگرانه و جانبازانه در این سرزمین حضور یافت و به همراه نیروها و همرزمانش جانفشانی کرد.

نقاط مختلفی از خوزستان شاهد حضور بسیجی و بی‌تکلف و خالصانه شهید سلیمانی بود و قطعا در سال‌های پس از جنگ هم در سیلاب سال 98 حضور ایشان و فعالیتهایی که برای کمک به مردم روستاها و شهرهای سیل‌زده و آسیب‌دیده خوزستان انجام دادند، قراموش شدنی نبود. این گونه بود که مردمی که از این قهرمان ملی خود خاطره داشتند و حضور وی را دیده بودند در صحنه در مراسم تشییع شهید حاضر شدند و به لحاظ جمعیتی و نوع سوگواری و دلسوختگی خود نشان دادند که قدرشناس و قدردان هستند و برای مردانی که در مسیر آنها حرکت و برای آنها جانبازی کرده و در سختی‌ها و مشکلات مختلف در کنار آنها بودند ارزش می گذراند.

 

*پیرامون رویداد ارزشمند «روایت حبیب» و هدف از برگزاری و نحوه‌ اجرای برنامه توضیح بفرمائید.

رویداد «روایت حبیب» یکی از سلسله برنامه‌های پیوسته و هدف‌دار برای شناساندن شخصیت شهید سلیمانی است. این برنامه از روز (پنج شنبه 11 آذر) به مدت سه روز در کرمان زادگاه و محل مزار شهید سلیمانی آغاز شده و به صورت متصل و گردشی در 10 استان کشور برنامه‌هایی با استفاده از قالب‌ها و ظرفیت‌های مختلف فرهنگی و هنری در رشته‌های نمایش، نقالی، فیلم، سرود و حرکت‌های آئینی و سنتی مربوط به هر استان برگزار می‌شود.

اختتامیه این برنامه‌ها پس از 9 استان مجدد در ایام شهادت شهید سلیمانی در استان کرمان و همزمان دومین سالگرد شهادت ایشان برگزار می‌شود.

سلسله برنامه‌های روایت حبیب در مجموعه استان‌های کشور با استفاده از ظرفیت‌های بومی و استعدادهای هنری، فرهنگی هنرمندان استان‌های مختلف انجام و ویژگی‌های فرهنگی فولکور و هنر بومی سنتی استان‌ها هم به نمایش گذاشته می‌شود و امیدواریم این برنامه بتواند برای مخاطبان و لایه‌های مختلف اجتماع جهت شناسایی شخصیت شهید حاج قاسم سلیمانی درس‌آموز باشد.

 

کد خبر 1124446

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha