به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حضرت زینب (س) شخصیت بزرگواری در تاریخ اسلام است که میتواند برای تمام افراد جامعه اعم از زن و مرد الگوی رسیدن به سعادت و رستگاری باشد.حضرت زینب کبری (س) سومین فرزند و دختر بزرگ خانه امام علی (ع) و فاطمه (س) و یکی از شخصیتهای بی نظیر و مؤثر عالم اسلام است که در روز پنجم جمادی الاولی سال پنجم یا ششم هجری قمری در محله بنی هاشم شهر مدینه منوره دیده به جهان گشودند. «زینب» به معنای زینت پدر، نامی است که خداوند برای خانم زینب کبری انتخاب کرد، که با انجام رسالت خویش زینت بخش تاریخ و موجب افتخار و سرافرازی خاندان وحی و ولایت گشت و در تاریخ کربلا که تاریخ جاودانگی اسلام و تشیع میباشد، درخشان و جاودانه گردید، لذا در این خصوص با حجت الاسلام دکتر «ایمان ضرابی» پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه گفت و گویی انجام دادیم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.
در خصوص مهمترین ویژگی های حضرت زینب(س)، کینه و القاب وی توضیخ بفرمایید؟
حضرت زینب (س) ویژگی های شصیتی خاص و منحصر به فردی داشتند که نمی توان در این زمان کوتاه بطور کامل به همه آنها پرداخت اما به اختصار به گوشه ای از این ویژگی ها اشاره می کنیم، یکی از این ویژگی ها، تقویت «روحیه اعتماد به نفس» اطرافیان بود، در مسافرتها و نيز در حوادث تلخ، آن چه بيش از هر چيز براى انسان لازم است، روحيه و دلگرمى است. اگر انسان براى انجام كارهاى مهم و حساس روحيه نداشته باشد، آن كار با موفقيت انجام نشده و به نتيجه نخواهد رسيد و چه بسا با شكست نيز مواجه شود. يكى از بارزترين اوصاف حضرت زينب (س) تقویت روحيه خودباوری و اعتماد به نفس دیگران بود، وی بعد از شهادت مادر، روحيه بخش پدر و برادران بود، در شهادت برادرش امام حسن (ع) نقش مهمى در تسلاى بازماندگان ايفا كرد.
پس از شهادت امام حسين (ع) و در طول دوران اسارت، اين صفت نيكوى زينب (ع) بيشتر ظهور كرد. او پيوسته ياور غم ديدگان و پناه اسيران بود، از گودى قتلگاه تا كوچههاى تنگ و تاريك كوفه، از مجلس ابن زياد تا ستم كده يزيد، در همه جا فرشته نجات اسرا بود. او حتى تسلى بخش دل امام سجاد (ع) بود، آن جا كه مىگفت:[اى پسر برادر!] آن چه مىبينى (شهادت پدر) تو را بى تاب نسازد. به خدا سوگند! اين عهد رسول خدا با جد، پدر و عمويت است.بیهوده نیست که سالروز تولد آن بانوی بزرگ را روز پرستار نامیدند چرا که او پرستاری بود که با روحیه بخشی، زخم های روان را التیام می بخشید .
بارزترين ویژگی حضرت زینب (س) کدام ویژگی ایشان بود؟
يكى از بارزترين اوصاف انسانهاى كامل، صبر و بردبارى در فراز و نشيبهاى روزگار و تلخىهاى دوران است. قرآن كريم در آيات متعددى به صابران بشارت داده و پاداشهاى فراوان آنها را يادآورى نموده است. حضرتزينب (س)از اين جهت در اوج كمال قرار دارد. تا جایی که در زيارتنامه آن حضرت مىخوانيم: ملائكه آسمان از صبر تو به شگفت آمدند. مخصوصا در ماجراى كربلا آن چنان صبر، رضا و تسليم از خود نشان دادند، كه ضرب المثل صبر و صبوری شدند.
در مجلس ابن زياد؛ آن گاه كه آن ملعون با نيش زبانش نمك به زخم او مىپاشد و براى آزردن او مىگويد :كار خدا را با برادر و خانوادهات چگونه يافتى؟ او در واقع با تعريض مىخواهد بگويد كه ديدى خدا چه بلايى به سرتان آورد؟ زينب (س)در پاسخ درنگ نمىكند، با آرامشى كه از صبر و رضاى قلبى او حكايت داشت فرمود:« ما رايت الا جميلا جز زيبايى نديدم.» ابن زياد از پاسخ يك زن اسير در شگفت مىماند و ا ز اين همه صبر و استقامت و تسليم او در مقابل مصيبتها متعجب مىشود و قدرت محاجه را از دست مىدهد.
فصاحت و بلاغت
یکی از امتیازات رهبرجریان یا حرکت فکری در بحران ها داشتن فن بیان قوی است .این یکی از ویژگی های زینب(س) بود که چون پدر بزرگوارش صاحب فصاحت و بلاغت قوی بود که زبانزد اهل فن بودند .«خزيم اسدى» مىگويد: متوجه زينب شدم، به خدا سوگند زنى را كه سر تا پا شرم و حيا باشد، سخنران تر از او نديدم، گويى زينب از زبان على (ع) سخن مىگفت، .پير مردى را در كنار خود ديدم كه بر اثر گريه محاسنش غرق اشك شده بود و مىگفت: پدر و مادرم فداى شما باد، پيرمردان شما بهترين پيرمردها، جوانان شما برترين جوانها و زنان شما نيكوترين زنان هستند. نسل شما بهترين نسلى است كه نه خوار مىگردد و نه شكست مىپذيرد.
عقیله یکی از القاب حضرت زینب (س) بود این واژه به چه معنایی است؟
زينب در لغت عرب به معنی ،پاكيزگي؛ نام درختي خوشبو و خوش منظر.« زین أب» یعنی زینت پدر که در تاریخ نام چند تن از زنان نامدار صدر اسلام بوده است .یکی از القاب حضرت عقیله بنی هاشم است، «عقیله» زن با اصل و نسب، گرامی و نجیب زاده بوده و در حالت کلی به هر چیز گرامی ، ارجمند و نفیس گفته می شود. عقیله در کاربرد به عنوان صفت برای یک بانو، معنی زن کریمه ای را می دهد که در میان خاندان و خویشاوندان خویش، بسیار عزیز، ارجمند و قابل احترام باشد. همچنین در فرهنگ عربی عقیله به زن خردمندی می گویند که مسائل را با صبر و خرد بالا حل و فصل کرده و در کارش دوراندیشی و آینده نگری داشته باشد. به همین دلیل حضرت زینب کبری (س) در فرهنگ اسلام و در میان اعراب لقب عقیله بنب هاشم را گرفت.
نظر شما