به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، هماهنگترین تیم اقتصادی در این دولت شکل گرفت، واکنش ایران به پیشنهاد نماینده مجلس انگلیس برای تحریم سه ایرانی، رفتار مسئولانه ایران توافق را زنده نگه داشته است، رونق اقتصادی با سند جامع همکاریهای ایران و ترکیه از جمله گزیده اخبار سیاسی شبستان در شنبه ۲۰ آذر است.
برنامه تلویزیونی دستخط این هفته (جمعه ۱۹ آذر) با حضور سیدصولت مرتضوی معاون اجرایی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری، روی آنتن شبکه پنجم سیما رفت. متن کامل گفت و گوی این برنامه به این شرح است؛
«مهمان ارجمند این هفته برنامه دستخط از اعضای دولت سیزدهم است، عضو هیئت دولت و یکی از مهمترین مسئولیتهای دولت را برعهده دارد؛ با توجه به رویکرد دولت سیزدهم که سفر به استانهای مختلف در هر هفته است. از جمله سوابق ایشان حضور در چند بخشداری، فرمانداری و بعد استانداری خراسان جنوبی، معاون سیاسی وزیر کشور در یک مقطع حساس، شهرداری مشهد، معاون بنیاد مستضعفان و چندین و چند مسئولیت اجرایی دیگر است که به آن اشاره نمیکنم.
از هر مقطعی گفتنیهای فراوان برای ما خواهد داشت و از این مقطع حساس دولت سیزدهم هم در این مدتی که گذشته است مطالب قابل بیان و مهمی را عنوان خواهد کرد. در خدمت جناب آقای سید صولت مرتضوی، معاون اجرایی رئیس جمهور، هستیم که بخشهایی از سوابق ایشان را در آغاز برنامه بیان کردم.
سلام و خیلی خوش آمدید.
سلام علیکم، توفیقی بود که در خدمت شما باشیم.
ممنونم؛ یکی از بارهای مسئولیت دولت سیزدهم به خصوص سفرهای استانی بر دوش شماست.
بله. توفیق است که در رکاب ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران توفیق خدمتگزاری به ملت بزرگ و رشید ایران را داریم. سفرهای استانی آقای رئیس جمهور به دو دسته تاکنون تقسیم شده اند. بخشی از سفرهای سرزدهای که تقریباً سه استان را بصورت سرزده تشریف بردهاند و حدود ۱۲-۱۰ ساعت قبل مطلع میشویم که آقای رئیس جمهور سفر سرزده دارد. مصوبات سفر بعد از تصمیمات و دستورات آقای رئیس جمهور تنظیم میشوند. دسته دوم سفرها که تقریباً ۷ سفر برنامهریزی شده آقای رئیس جمهور به ۷ استان داشتند که اینها از قبل یعنی ابتدای کار تقریباً دو هفته قبل از سفر برنامهریزی میشد و الان تقریباً یک ماه قبل از سفر برنامهریزی میشود. چندین استان را برنامه ریزی میکنیم. استان منتخب در موعد مقرر مشخص میشود.
اولویتهای استانی چگونه است؟
اساساً اولویتهای استانی را به این شکل مشخص میکنیم که کارشناسان معاونت اجرایی و نهاد ریاست جمهوری به استانها اعزام میشوند، با مسئولین و کارشناسان استان جلساتی دارند، جمعبندی میکنند و این جمعبندی را به تهران منتقل میکنند. ما هر هفته روزهای شنبه از صبح اول وقت تا نماز مغرب و عشاء یک استان و پروژههایی که توسط کارشناسان و مسئولین استان دستهبندی و جمع بندی شده است، در تهران با حضور نمایندگان تامالاختیار وزرا و سایر دستگاههای اجرایی بررسی میکنیم.
تقریباً روزهای شنبه مصوبات سفر نیمه قطعی میشوند. جمعبندیهای لازم به عمل میآید و روزهای سه شنبه هر هفته یک جلسه دو سه ساعته با حضور معاون اول رئیس جمهور، یعنی به ریاست معاون اول رئیس جمهور و وزرای محترم مربوطه تشکیل میشود و این توافقات و این مصوبات جهت اجرا نهایی میشوند. بعد از نهایی شدن، سفر صورت میگیرد، حین سفر امکان دارد به پارهای از موضوعات پی ببریم یا مباحثی را آقای رئیس جمهور دستور بدهد که مجدداً انها نیز بررسی میشوند، نهایت امر در هفته بعد یعنی روزهای دوشنبه تا ۴ شنبه هفته بعد مصوبات سفر استان نهایی میشود و با تایید آقای رئیس جمهور و ابلاغ معاون اول رئیس جمهور به استانها و دستگاههای اجرایی برای اجرا ابلاغ میشود.
یعنی در دولت این مصوبات نمیآید؟
نه؛ ضرورتی ندارد که این مصوبات در صحن دولت بیاید و تصویب شود، به لحاظ اینکه مصوبات در چهارچوب قوانین و مقررات هستند و در چهارچوب اختیارات دستگاههای اجرایی، وزرا و مسئولین مرتبط است.
برخی از صاحبنظران میگویند در این شرایط سختی که آقای رئیسی دولت را تحویل گرفته است ممکن است این سفرها انتظارات مردم را بیشتر کند. برای ایجاد این تعادل چه فکری شده است؟
اولاً این سفرها فکر میکنم یک کلاس تکمیلی برای همه است. به عنوان مثال، در برخی سفرها بعضی موانع وجود دارد که تازه کشف میشود و همانجا فی المجلس وزیر به این نتیجه میرسد این مشکل را باید حل کند. باور کنید با نامه، مکاتبه، پیگیری و پیرو این مباحث حل نمیشود.
کارخانههایی که آقای رئیس جمهور، کارگاههایی که تعطیل شده و آقای رئیس جمهور بازدید میکند آنجا باید از نزدیک دید و فیالمجلس تصمیم برای حل مشکل مردم گرفت. از سوی دیگر، ارتباط با مردم است که مردم، ولی نعمت ما هستند. اگر میخواهند به وضعیت دولت پی ببریم، اگر میخواهیم به وضعیت جامعه پی ببریم به سفره مردم نگاه کنیم، به وضعیت اشتغال نگاه کنیم، به آسیبهای اجتماعی که فراروی جامعه ما بوجود آمده است، نگاه کنیم.
برخی از آمارها موید این است که هر ماه از زمانی که دولت تحویل گرفته شده است حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان بابت هزینههایی که در گذشته در پروژههای عمرانی شده است، تعهد ایجاد شده و اوراق دست مردم است که اوراق را به بانکها و دستگاههای اجرایی مراجعه میکنند و باید تبدیل به ریال و نقدینگی شود و تحویل آنها داده شود و با این وضع، خوشبختانه در سه ماهی که گذشته است دولت سیزدهم تحت هیچ شرایطی دست خود را در جیب مردم یعنی استقراض از بانک مرکزی نکرده است.
واکنش ایران به پیشنهاد نماینده مجلس انگلیس برای تحریم سه ایرانی
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (جمعهه) در پاسخ به سؤال خبرنگاران در خصوص پیشنهاد ارائه شده از سوی یک نماینده پارلمان انگلیس برای افزودن نام سه نفر از هم میهنان در فهرست تحریمهای این کشور گفت: ما در جریان مباحثه داخلی بین نمایندگان پارلمان انگلیس ناظر بر پیشنهاد یک نماینده برای اضافه شدن نام سه نفر از هموطنان در فهرست تحریم حقوق بشری این کشور هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: اتهامات بی پایه و اساس وارده به هموطنانمان را قویا رد میکنیم.
خطیبزاده اضافه کرد: موضوع را تحت رصد داریم. دولت بریتانیا حتما متوجه خواهد بود که هرگونه اقدام غیر سازنده در این مورد و مواردی از این دست، نه تنها سازنده نبوده، بلکه مستقیما باعث پیچیدهتر شدن شرایط و موضوعات میشود.
رفتار مسئولانه ایران توافق را زنده نگه داشته است
علی باقری، رییس هیات مذاکره کننده ایران در وین گفت: در دیدار دوستانه با وزیر خارجه جدید اتریش بر جدیت و حسن نیت ایران در گفتگوها تاکید کردم. رفتار مسئولانه ایران توافق را زنده نگه داشته است. فضاسازی دروغین خارج از اتاق مذاکره نمی تواند خللی در جدیت مذاکره کنندگان در رسیدن به توافقی که از حقوق و منافع ملت ایران صیانت کند، وارد کند.
اقدامات قهرآمیز یکجانبه آمریکا موجب وقوع بحرانهای انسانی میشود
زهرا ارشادی سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی در نشست تقویت هماهنگی کمکهای بشردوستانه و کمک به کاهش بلایا (شامل کمک های اقتصادی ) توسط سازمان ملل متحد، اظهار داشت:جمهوری اسلامی ایران تحمیل اقدامات قهرآمیز یکجانبه توسط برخی کشورها بهعنوان اهرم سیاسی، بهویژه در طول همهگیری کرونا را قویا محکوم میکند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: حتی در زمان شیوع ویروس منحوس کرونا، ایالات متحده آمریکا با اقدامات قهرآمیز یکجانبه، غیرقانونی و غیرانسانیِ خود و مسدود کردن داراییهای جمهوری اسلامی ایران در بانکهای خارجی، شهروندان بیگناه ایرانی را مورد هدف قرار داده؛ داراییهایی که برای تهیه واکسن و سایر نیازهای بشردوستانه بهشدت ضروری است.
ارشادی افزود: ماهیت و گستره موضوعات بشردوستانه از این جهت که این مساله در طول دهههای پیشین ابعاد جدیدی پیدا کرده، دستخوش تغییرات چشمگیری شده است. در نتیجه، جامعه بینالملل در مسیر رسیدگی به چنین اوضاعی اضطراری، با چالشهای فزایندهای مواجه شده است.
وی اضافه کرد: با افزایش تعداد افرادی که از اثرات بلایای طبیعی رنج میبرند، گستردگی و فراوانی چنین رخدادهایی علاوه بر ممانعت از توسعه کشورهای آسیبدیده، موجب شده تا ظرفیت رسیدگی به رویدادهایی از این قبیل از بین برود و یا تحت تأثیر قرار بگیرد.
معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل گفت: شرایط اضطراری بشردوستانه نیز متعاقب درگیریهای مسلحانه روزافزون و هدف قرار دادن غیرنظامیانِ بیگناه پدید میآید.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران توجه حضار را به موضع دبیر کل سازمان ملل متحد پیرامون افزایش نیازهای بشردوستانه در سال ۲۰۲۰ بهموجب درگیری، تغییرات آب و هوا و همهگیری کرونا بود، جلب میکند.
ارشادی گفت: جمهوری اسلامی ایران ضمن تأکید بر نقش محوری دفتر سازمان ملل متحد برای هماهنگی امور بشردوستانه، بر این عقیده است که رویارویی پایدار با موقعیتهای بشردوستانه مستلزم بسیج منابع با اتخاذ رویکردهای تأمین مالی پیشبینیکننده در سیستم بودجه این سازمان است.
معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل اظهار داشت: در همین راستا، کشورهایی که با مشارکت خود یا از طریق تهیه تسلیحات پیشرفته در جنگ و اِشغال طویلالمدت نقش دارند، باید بار بیشتری را در تأمین مالی اقدامات بشردوستانه سازمان ملل متحد بر دوش کشند.
وی اضافه کرد: چنین وظیفه و مسئولیتی نیز شامل کشورهایی میشود که بهدلیل انتشار گازهای گلخانهای باعث تغییرات آبوهوایی و در نتیجه وقوع بلایای طبیعی شدهاند.
سند جامع همکاریهای ایران و ترکیه رونق اقتصادی به همراه دارد
محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی جمعه شب (۱۹ آذر ماه) در بدو ورود به تهران پس از پایان سفر دو روزه خود برای حضور در شانزدهمین کنفرانس اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی گفت: این سفر به مدت دو روز و به دعوت رییس مجلس ترکیه برای شرکت در شانزدهمین کنفرانس اتحادیه بینالمجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی صورت گرفت.
رییس قوه مقننه با یادآوری اینکه در این سفر ملاقاتهای چند جانبهای بخصوص با رییس مجلس ترکیه صورت گرفت، ادامه داد: دستور جلسات این اجلاس متمرکز به موضوع افغانستان و مهاجرین با توجه به شرایط سختی که در افغانستان با سرد شدن هوای زمستان وجود دارد و موضوع فلسطین بود.
قالیباف با بیان اینکه اجلاس به مدت دو روز برگزار و تصمیم های خوبی در آن گرفته شد، توضیح داد: در کنار این اجلاس ملاقاتی با رییس جمهوری ترکیه در خصوص همکاریهای تجاری، سیاسی، فعالیتهای بیشتر و بالا بردن سقف تجارت دو کشور انجام شد.
رییس مجلس شورای اسلامی یادآورشد که در سفر قبلی وزیر خارجه ترکیه به تهران، بحث مربوط به توافقنامه و سند جامعی در روابط دو جانبه صورت گرفت که امروز در این خصوص با آقای اردوغان مباحثی مطرح شد.
وی ادامه داد: به زودی رییس جمهوری ترکیه سفری به تهران خواهند داشت که امیدواریم در این سفر سند جامع نهایی و به امضا برسد و رونق بیشتری در حوزه مسائل اقتصادی داشته باشیم.
رییس قوه مقننه با یادآوری اینکه از این فرصت سفر استفاده شد و دو نشست در خصوص مسائل اقتصادی با بخش خصوصی شکل گرفت، ادامه داد: در ابتدای صبح روز اول نشستی با ایرانیان مقیم ترکیه که در ایران و ترکیه فعالیت اقتصادی دارند برگزار شد. این نشست بسیار موثر و خوب بود و در آن پیرامون مشکلات و فرصتها مباحثی مطرح شد، مقرر گردید ادامه این مباحث را در کمتر از یک ماه آینده در تهران داشته باشیم.
قالیباف افزود: ظهر روز گذشته نیز با شرکتهای ترکیهای که در ایران سرمایهگذاری کرده و برخی که هنوز به ایران نیامدهاند، نشستی برگزار شد. این شرکتها در زمینه فرصتها و مشکلاتی که در ایران با آن روبرو هستند مباحثی را مطرح کردند و توقع داشتند در برخی از این زمینهها خصوصا در بعد مسائل حقوقی به آنها کمک شود.
نظر شما