به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، محمد باقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی همزمان با برگزاری ششمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی، با اشاره به اهمیت برگزاری این کنگره و نقش علوم انسانی در تبیین حکمرانی نوین کشور گفت: شاکرم در کنگره ای حاضر هستم که بسیار اهمیت دارد و به دنبال کار بنیادی و اساسی در کشور است، هرچند با فاصله زیادی پس از پیروزی انقلاب اسلامی پرداختن به این مباحث شکل گرفت اما از اهمیت آن نمی کاهد و امروز شاهد بحث علوم انسانی و اسلامی و حکمرانی نوین بر اساس این مبانی هستیم.
وی افزود: من به عنوان خدمتگزار جمهوری اسلامی ایران و یکی از نقش آفرینان عرصه حکمرانی و مدیریت کلان و سیاستگزاری کشور توقعات و انتظاراتی را مشاهده می کنم که از نزدیک در صحنه عمل و حکمرانی با آنها مواجه شدم. قالیباف عنوان کرد: مبدأ تحول کشورها پیش از آنکه از علم برخاسته باشد از بنیان های فکری نشات می گیرد، مخصوصا در علوم انسانی که یک علم انسان ساز است و به واسطه آن تمام بخش ها اثر می گیرند.
رییس مجلس شورای اسلامی افزود: اگر به دنبال تحولی جدی و بنیادی در جامعه هستیم تا به واسطه آن مکتب سیاسی امام خمینی (ره) و نظام دینی و ولایی پیش رود و منطبق با زیست بوم ایرانی حرکت کنیم، نیازمند تحول در علوم انسانی و بخش حکمرانی هستیم.
قالیباف تصریح کرد: در دورانی که دین تحت سیطره مکاتب مادی بود، انقلاب شکوهمند اسلامی ایران سریع و برق آسا به رهبری داهیانه حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و حرکت عظیم مردم جوشیده از فرهنگ دینی و قرآنی شکل گرفت.
رییس مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: در دوران هشت سال دفاع مقدس نمونه دیگری از حاکمیت مدیریت اسلامی و نگاه دینی و عقلانیت متصل به وحی به منصه ظهور رسید. بر این اساس اگر دلسوز کشور و انقلاب اسلامی هستیم، باید بدانیم بدون کارآمدی دین در اداره جامعه نمی توان رشد و پیشرفتی داشت.
قالیباف تصریح کرد: متاسفانه هرچه زمان گذشت، فاصله بین حکمرانی کشور با نهاد علم نه تنها هم افزا نشد بلکه به واگرایی رسید؛ این در حالی است که امروز دین بر مسند حکومت کشور قرار گرفته و اگر علوم انسانی اسلامی در هر کجا از جمله حوزه و دانشگاه رسوخ نکند، پاسخ روشنی برای مدیریت اقتصاد، سیاست و جامعه شناسی نداریم و به تبع آن برای مسایل و مشکلات امروز کشور راه حلی نخواهیم داشت.
رییس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: از دهه 50 تاکنون شیوه های مختلفی برای حل اقتصاد پیشنهاد شد که هر سال روش غلط در ادامه روش های غلط گذشته شکل می گیرد؛ این در حالی است که با تبیین مبانی علوم انسانی اسلامی در حکمرانی نوین کشور می توان جلوی این شیوه های نادرست را گرفت.
قالیباف عنوان کرد: درست است که امروز دین بر مسند قدرت قرار دارد اما باید برای حل مشکلات مسئله محور عمل کنیم و بی شک مشکلات اصلی امروز جامعه بر گردن مسئولان امر است.
وی افزود: زمانی که تفکرات اسلامی در اداره جنگ حاکم شد، نتایج آن را دیدیم اما در پی سالیان پس از هشت سال دفاع مقدس مبانی دینی بر حکمرانی کشور حاکم نشد. بر این اساس باید نظام حکمرانی مطلوب با نگاه اجتماعی نهایی و تنظیم شود چرا که ما برای تبیین مبانی عدالت مبتنی به افرادی هستیم که باید در حوزه تربیت شوند. یکی از چالش های دیگر پس از هشت سال دفاع مقدس خروج مردم از صحنه حکمرانی بود. متاسفانه به دلیل عدم شکل گیری مبانی علوم انسانی اسلامی در عمل نشان دادیم ربا در اقتصاد جنگ با خدا نیست.
وی افزود: امروز نیازمند نوآوری اجتماعی هستیم تا همچون زمان دفاع مقدس با حکمرانی فرهنگ انسانی و اسلامی چالش های کشور را برطرف کنیم.
قالیباف عنوان کرد: این تحول نیازمند ابزار نوآورانه است تا در بستر فناوری های اجتماعی محقق شود به طوری که بسیاری از کشورهای قدرتمند و حکمران در جهان به موضوعات فناوری های اجتماعی توجه ویژه ای دارند.
قالیباف افزود: به عنوان مثال دشمنان در قرارداد FATF برای حکمرانی و سلطه خود بر تمام عرصه های مالی و پولی کشورها سازمان سازی کردند که جای بسی تامل دارد و ما باید در راستای اهداف به حق خود چنین سازماندهی ای داشته باشیم.
قالیباف خاطرنشان کرد: مجلس شورای اسلامی در بخش پژوهش ها گروه تحول در حکمرانی را تاسیس کرد تا به واسطه شما اندیشمندان فاصله میان عمل با علوم بنیادین کمتر شود و در گام دوم انقلاب اسلامی شاهد تحولی اساسی در زمینه علوم انسانی و اسلامی و حکمرانی نوین کشور باشیم.
نظر شما