به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، آیت الله علی اکبر رشاد ریاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در آیین افتتاحیه ش آیت الله علی اکبر رشاد ریاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در آیین افتتاحیه ششمین کنگره بین الملی علوم انسانی اسلامی با اشاره به لزوم برگزاری کنگره های این چنینی گفت: شاید شایسته باشد با توجه به اهمیت و گستره موضوع تحول علوم انسانی کنگره های این چنینی هر دوسال یکبار برگزار شود،همچنین در این راستا از زحمات حجت الاسلام دکتر غلامی بابت تشکیل چنین جلسه ای تشکر می کنم.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: امروز فقه به علوم انسانی نیاز دارد چرا که علوم انسانی را نمی توان جدای از ساحت جامعه شناسی و بشری دانست.
وی افزود: موضوعات متعدد علوم انسانی از جمله ارتباط آن با فضای دیجیتال مطرح شده که باید به آن پرداخته شود. همچنین خوب است کمیسیونی در خصوص فقه و علوم انسانی تشکیل شود و پیشنهاد می شود این بحث به عنوان یکی از موضوعات مهم و کاربردی در کنگره های سال های آتی گنجانده شود.
آیت الله رشاد عنوان کرد: امروز علوم انسانی رقیب شریعت است چرا که دین می گوید سطح زندگی ما چطور باشد و علوم انسانی نیز همین ادعا را دارد اما در عمل این علوم انسانی است که از مبانی دینی پیشی گرفته و در دنیا و کشور ما حکمفرما شده است.
وی عنوان کرد: امروز نمی توان منکر این موضوع شد که علوم انسانی سکولار غربی کشور را اداره می کند و بسیاری از مشکلات کنونی جامعه ما منتج از حکمرانی این نوع نگاه است.
آیت الله رشاد عنوان کرد: این نگاه تنها به جدایی دین از سیاست اکتفا نکرده و بالاتر از آن می رود؛ برای همین موضوع باید نسبت فقه با علوم انسانی تبیین شود.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: برای ایجاد تحول در علوم انسانی باید به پنج مولفه مهم یعنی مبانی، اصول، منطق و غایت و فلسفه آن توجه داشت. بر این اساس امروز فقه به علوم انسانی نیاز دارد چرا که علوم انسانی را نمی توان از جامعه بشری جدا کرد. خواه یا ناخواه این علوم انسانی است که بشریت را اداره می کند و بر این اساس نمی توان انسان را کنار گذاشت.
وی افزود: شناخت انسان و ابعاد آن اولین بخش علوم انسانی است؛ این ساحت شامل روان، نفس و علم انسان است. همچنین اگر کلام را در قلمرو جدید خود نگاه کنیم، مسئله انسان شناسی جزیی از آن است.
آیت الله رشاد با اشاره به برخی از گزاره های علوم انسانی و لزوم شناخت آن گفت: گزاره های توصیفی شامل تبیین بسیاری از حقایق از جمله گزاره های علوم انسانی است که وارد ساحت جامعه شناسی معرفت می شود. همچنین بحث های تجویدی، تجویزی از دیگر گزاره های علوم انسانی است که می گوید چنین است و باید اینچنین باشد یعنی علاوه بر مبانی فلسفی به مبانی حکمی نیز می پردازد.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اظهار کرد: بزرگترین خدمت علوم انسانی به فقه، موضوع شناسی است چرا که در سایه آن فقه کارآمد، فقه روزآمد و فقه توسعه یافته تبیین می شود و به طور کلی گسترش فقه در سایه گسترش موضوعات است.
نظر شما