به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز چهارشنبه ۱۵ دی شبستان به شرح زیر است:
پرداخت نوبت نخست وام ۱۲ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری
علی خدامی، مدیرکل امور مالی صندوق بازنشستگی کشوری گفت: نخستین نوبت از مرحله اول وام ضروری به مبلغ ۱۲ میلیون تومان که آبان ماه امسال ثبت نام اینترنتی آن انجام شد، امروز (سه شنبه) به حساب ۲۳ هزار و ۸۴۷ نفر از مشمولان واریز شد.
به گفته وی، این تسهیلات با کامزد ۴درصد و اقساط ۳۶ ماهه بوده که در آبان ماه امسال ثبت نام اینترنتی آن در درگاه خدمات الکترونیک صندوق بازنشستگی کشوری به نشانی sabasrm.ir انجام و نتایج آن نیز از ششم دی ماه در همین درگاه اعلام شد.
در مرحله نخست مشخصات تعداد ۱۴۸ هزار و ۵۰۰ نفر از واجدان شرایط اعلام شدند که قرار است در قالب ۷نوبت وام آنها پرداخت شود.
سهم بانک ها از ۱۲۴ میلیون کارت بانکی تراکنش دار در پایان پاییز
بررسی جدیدترین گزارش شاپرک از سهم بانک ها از تعداد کارت های تراکنش دار در آذرماه سال جاری نشان می دهد که تراکنش های انجام شده از طریق کارت های ۹ بانک، بیش از سایر بانک ها بوده به نحوی که بانک های ملی، ملت، صادرات، کشاورزی، سپه، تجارت، رفاه کارگران، مسکن و پست بانک مجموعا ۷۷.۷۳ درصد از کل کارت های تراکنش دار را داشته اند. همان طور که در نمودار دایره ای زیر مشاهد می شود، از بین این بانک ها، بانک ملی با بیش از ۲۱ درصد، صدرنشین است. سهم سایر بانک ها در این بخش، ۲۲.۲۷ درصد بوده است.
همچنین در آذرماه امسال ۱۲۴ میلیون و ۱۶۶ هزار و ۷۴۶ کارت بانکی دارای تراکنش بوده که از این تعداد بیش از ۱۱۷ میلیون و ۹۷۰ هزار کارت برداشت، بیش از ۴۶۳ هزار کارت اعتباری و بیش از ۵ میلیون و ۷۳۲ هزار کارت نیز هدیه و بن کارت بوده است. در آبان ماه امسال نیز ۱۲۲ میلیون و ۶۹۲ هزار و ۶ کارت بانکی تراکنش دار به ثبت رسیده که بیش از ۱۱۶ میلیون مورد، کارت برداشت بوده است.
بر این اساس، مقایسه آمار مربوط به آذرماه و آبان ماه ۱۴۰۰ نشان می دهد در سومین ماه پاییز، تعداد کل کارت های بانکی تراکنش دار ۱.۲۰ درصد افزایش یافته است. در این میان، تعداد کارت برداشت با یک درصد رشد، تعداد کارت اعتباری با ۱۲.۴۶ درصد رشد و تعداد کارت هدیه و بن کارت نیز با افزایش ۴.۶۰ درصدی مواجه شده است. جزئیات این تغییرات در جدول زیر قابل مشاهده است.
بررسی سهم ۳۲ بانک و موسسه اعتباری نشان می دهد که هر یک از بانک ها در سه بخش کارت اعتباری، کارت برداشت و کارت هدیه و بن کارت دارای آمار متفاوتی هستند.
تورم تولیدکننده و مصرفکننده در ۴ ماه گذشته کاهش یافت
«سید رضا فاطمیامین» پس از نشست کمیسیون اقتصادی مجلس در جمع خبرنگاران، افزود: در نشست امروز موضوع تنظیم بازار بررسی شد؛ در این حوزه میان وزارتخانهها تقسیم کاری انجام شده است، به طور مثال تنظیم بازار مواد غذایی مانند مرغ و تخم مرغ به عهده وزارت جهاد کشاورزی است و کالاهایی مانند فولاد و سیمان به عهده وزارت صمت است.
وی به مردم نوید داد که بازار فولاد وضعیت بسیار پایدار و خوبی دارد، بهطور مثال قیمت میلگرد در ماههای گذشته از بیش از ۱۸ هزار تومان در هر کیلو به کمتر از ۱۴ هزار تومان رسیده است، بهای ورقهای فولادی نیز همین گونه است.
این عضو کابینه دولت سیزدهم با بیان اینکه در بازار سیمان شاهد ثبات هستیم، اضافهکرد: در یک ماه ابتدایی فعالیت دولت قیمت هر پاکت سیمان به ۲۵ هزار تومان کاهش یافت، هرچند بهای سیمان به دلیل شایعه قطعی گاز طی یک تا دو هفته به بیش از ۲۶ هزار تومان افزایش پیدا کرد اما دوباره به قیمت ۲۵ هزار تومان بازگشت.
فاطمیامین ادامه داد: در بازار کالاهای پایه که مواد اولیه واحدهای صنعتی هستند، با کاهش قیمت و ثبات قیمت مواجه هستیم و تورم تولیدکننده یعنی تورم کالاهایی که تولیدکننده مصرف میکند، در چهار ماه گذشته حدود ۲۶ درصد و تورم مصرفکنندگان ۱۶ درصد کاهش یافته است، البته هنوز تورم داریم اما از تورمهای بالا به سمت تورمهای پایین حرکت میکنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در زمینه کالاهای واسطهای و نهایی اقداماتی انجام گرفته است، شفافیت جریان کالا را یکی از این اقدامات برشمرد و گفت: اکنون همه مراحل خرید و فروش ۱۵قلم کالا از ابتدا تا انتها (از تولیدکننده تا شرکتهای پخش و غیره) برای ما شفاف است که این امر موجب کاهش قیمت شده است. به طور مثال در قیمت روغن موتور دیزلی کاهش قیمت اتفاق افتاده است.
وی با اشاره به طرح درج قیمت تولیدکننده روی کالا، تصریحکرد: شاهد هستیم که هزینههای بسیاری در نظام توزیع به مصرفکننده تحمیل میشود و کالاها با قیمتی بیش از قیمت هدفگذاری شده به دست مصرفکننده میرسد، بنابراین طرحی با عنوان «درج قیمت تولیدکننده روی کالا» برای ۱۵ قلم کالا به صورت آزمایشی آغاز شده است که این موضوع در آینده نیز توسعه پیدا میکند.
انتقاد از مدیریت ناکارآمد صنعت خودرو
مجید کاغذگریان، کارشناس صنعت خودرو شب گذشته (سه شنبه 14 دی) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با انتقاد از مدیریت ناکارآمد صنعت خودرو و تعجب از زیان انباشته و کمبود همیشگی نقدینگی در این صنعت گفت: اگر بنا بر کمبود قطعه است پس چرا سایر خودروسازهای دنیا مشکل ندارند. بخشی از قطعات خوردوهای خودروسازهای بزرگ دنیا هم وارداتی است و خودشان تولید نمیکنند.
در ادامه سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو نیز در این برنامه گفت: این آشفتگی و نابسامانی در بازار خودرو حاصل عرضه کم خودرو در بازار است.
وی گفت: در پنج ماه اخیر که عرضه خودرو کم شده است با افزایش قیمت خودرو در بازار روبرو شده ایم.
کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی دو مشخصه لایحه بودجه ۱۴۰۱
سید حمید پورمحمدی، معاون امور اقتصادی سازمان برنامه و بودجه شب گذشته (سه شنبه 14 دی) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه ارز ترجیحی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ محل بحث جدی است، گفت: تمام نمایندگان مجلس میدانستند استمرار ارز ترجیحی، فسادزا و رانت زا میباشد، منابع ملی را هدر میدهد و به تولید آسیب میزند و همه در حذف آن موافق بودند، ولی چون بحث کلیات بود در مورد جزئیات به ویژه در نحوه اجرا، ابهام داشتند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر سه قلم کالای عمده؛ نهادههای دامی، گندم، دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی داریم که ارز ترجیحی دارند که اگر ارز هر کدام از اینها حذف شود دولت معادل آن یارانه ریالی در نظر گرفته است تا بازپرداخت کند، ادامه داد: برای گندم و دارو حدود ۱۰۶ هزار میلیارد تومان پیش بینی کردیم و برای کالاهای اساسی هم ۶۶ هزار میلیارد تومان پیش بینی کردیم که جمع منابع بازتوزیع حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان است، البته تعدادی را هم از دهکهای بالا حذف خواهیم کرد و به این میزان اضافه خواهد شد بنابراین میزان یارانهای که سال آینده دولت پیش بینی برای بازپرداخت کرده سرجمع؛ ۲۵۰ هزار میلیارد تومان خواهد شد. نگرانی نمایندگان مجلس به این شیوه رفع خواهد شد و دولت برای این موضوع برنامه ریزی کرده است.
پورمحمدی با بیان اینکه بودجه سال آینده تلاش میکند که نرخ تورم را کاهش دهد و همچنین رشد اقتصادی را افزایش دهد و تا آنجا که امکان دارد ثبات ایجاد کند که مشخصههای اصلی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ میباشد، افزود: رویکرد همه نمایندگان این بود که ارز ترجیحی مناسب نیست و باید برگردد، ولی دغدغه نمایندگان در حوزه اجرا بود و موظف هستیم دغدغه نمایندگان را رفع کنیم و زمانی که کلیات از صحن به کمیسیونها برگشت اجزای این را به جزئیات تا زمانی که نمایندگان قانع شوند برای آنها توضیح میدهیم.
معاون سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه یکی از دلایل اینکه ارز ترجیحی سیاست مطلوب در این شرایط نیست عادلانه نبودن آن است، گفت: چون یارانه به وفور در اختیار همگان میباشد هر فردی که پولدارتر است از این یارانه بیشتر استفاده میکند، ولی فردی که فقیر است امکان استفاده از این یارانه را ندارد؛ بنابراین این رویکرد را تغییر دادیم و فردی که پولدار میباشد لازم نیست از ارز ترجیحی استفاده کند، ولی فردی که فقیر است باید مابه التفاوت به او داده شود که قدرت خرید آنها کاسته نشود و همچنین وقتی که ارز به اندازه کافی نداشته باشید و از محل پایه پولی یا چاپ پول ایجاد ارز کنید موجب تورم میشود.
پورمحمدی با اشاره به اینکه ۳ رویکرد عدالت محوری در تغییر موضوع سیاست گذاری در نرخ ارز ترجیحی وجود دارد اول ناعادلانه بودن آن را رفع میکنیم، دوم به طبقات پایینتر یارانه بیشتری پرداخت میکنیم و سوم اینکه با این شیوه شعله تورم و گرانی را کمتر میکنیم، خاطرنشان کرد: ما سالانه حدود ۱۲.۵ میلیون تن از مردم گندم خریداری میکردیم، ولی متاسفانه امسال به دلیل خشکسالی توانستیم ۴.۵ میلیون تن در داخل خریداری کنیم و بقیه را وارد کردیم و از طرفی بدلیل خشکسالی واردات نهاده هم بیشتر شد و همچنین قیمت نهادههای دامی در بازارهای جهانی بین ۶۰ تا ۲۰۰ درصد افزایش پیدا کرد که این موارد به اضافه تامین ارز واردات واکسیناسیون دست به دست هم داد و میزان نیاز ارزی دولت خیلی زیاد شد و سال سختی را از لحاظ ارزی داشتیم.
نظر شما