نماینده مردم بناب از توضیحات وزیر صمت به صورت مشروط قانع شد

خبرگزاری شبستان: نماینده مردم بناب در مجلس شورای اسلامی به وزیر صمت فرصت دوهفته ای داد که در زمینه اصلاح ساختار تولیدات خودروسازی داخلی اقدمات لازم را انجام دهد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه (5بهمن) مجلس شورای اسلامی سوال  محمد باقری بناب نماینده مردم بناب  از وزیر صنعت ،معدن و تجارت در مورد ارتقای کیفیت خودروهای تولید داخلی مطرح شد.
پس از توضیحات وزیر نماینده سوال کننده گفت: اگر وزیر ظرف مدت 2 هفته اصلاح ساختار تولیدات خودروسازی داخلی را ارائه کند، از پاسخ های ایشان قانع می شود.
باقری در توضیح سوال خود گفت: سهام دولت در ایران خودرو 6 درصد، سهم بانک‌های تجارت، صادرات و ملت 8 درصد، سهم شرکت‌های دولتی و عمومی 18 درصد، سهم شرکت‌های زیرمجموعه خودروسازان 25 درصد و سایر سهامداران نیز 25 درصد دارند.سوال اساسی از وزیر این است که برای اصلاح مدیریت ایران خودرو و سایپا که تنها به ترتیب 5 درصد و 17 درصد سهم آن را دارند، چه برنامه‌ای دارنددر حالی که مدیرعامل این دو صنعت از سوی وزیر انتخاب می‌شود و سهم زیادی از آن نداشته و همین باعث شده کیفیت خودرو پایین بیاید.
وی گفت: ارتباط مالکیت دولتی با خودروسازان بزرگترین مشکل کشور است.تا زمانی که نتوانیم این رابطه را درست تنظیم کنیم مشکلات پابرجا است. ایدرو و سایر سهامداران آن خودروسازی را مدیریت می کنند و حامی‌پروری نتیجه ارتباط خودروسازان با دولت‌ها شده است که ما می خواهیم مسیر اشتباه حمایتی دولتی از خودروسازان در این دولت اصلاح شده و این رابطه مشخص شود.
نماینده مردم بناب در مجلس گفت: دولت نمی‌تواند به خودروسازان فشار بیاورد چرا که خودش مدیرعامل و هیأت مدیره را تعیین کرده، استقلال این بنگاه‌ها نیز صدمه دیده است و اگر می‌خواهیم خودروسازان تولید کیفی داشته باشند، باید مستقل باشند و مدیران ایران خودرو و سایپا با مدیران دولتی جابجا و جایگزین هم نشوند.
وی در ادامه با بیان اینکه ایران خودرو تاکنون 10 مدیرعامل و سایپا، 13 مدیرعامل عوض کرده است،تصریح کرد: اگر ثبات مدیریتی را در خودروسازی شاهد باشیم ارتقاء کیفیتی نیز خواهیم داشت و اگر می‌خواهیم صنعت خودرو پویا شود باید اصلاح ساختار مدیریتی داشته باشیم.
وی خاطر نشان کرد: تا زمانی که شرکت‌های فرعی و سهامداری در حوزه خودرو وجود دارد نباید انتظار اصلاح داشته باشیم. همچنین اصل 44 نیز به این معنا نیست که آنها خودشان را به شرکت‌های خودشان به فروش برسانند و وزیر باید حلقه بسته مدیریتی دو خودروساز را باز کند ضمن اینکه شرکت‌های فرعی نباید در رأی‌گیری هیأت مدیره‌ها حق رأی داشته باشد.

 

کد خبر 1141062

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha