خبرگزاری شبستان_ گروه سیاسی_ فرزانه تهجا: حضرت آیت الله لطفاللّه صافی گلپایگانی در سال ۱۲۹۷ در شهر گلپایگان به دنیا آمد. پدر ایشان عالم عارف، مرحوم آیتالله آخوند ملا محمد جواد صافی، علاوه بر تخصص، تحقیق، تألیف و تدریس در گرایشهای مختلف علوم اسلامی مانند فقه، اصول، کلام، اخلاق، حدیث و … در زمینه هنرهای ارزشمندی چون شعر و خوشنویسی نیز سرآمد بود. وی در نوجوانی ابتدا در گلپایگان، کتب پایه ادبیات عرب را نزد مرحوم آخوند ملا ابوالقاسم آغاز کرد و ادامه مباحث ادبیات، کلام، تفسیر، حدیث، فقه و اصول را تا پایان سطح در همانجا پی گرفت. در سال ۱۳۶۰ قمری، گلپایگان را ترک کرد و با رنج مشکلات هجرت به قم رفت تا با حضور در مجلس درس و بحث اساتید بزرگ حوزه علمیه قم به تکمیل تحصیلات و تحقیقات خود بپردازد. وی چند سال بعد به نجف اشرف رفت و در آنجا نیز از محضر مراجع عالیقدر آن حوزه، برای یک سال بهره گرفت. از اساتید مهم وی در قم، مراجع تقلید، آیات عظام: سید محمد تقی خوانساری، حجّت، صدر، بروجردی و در نجف، آیات عظام: شیخ محمّد کاظم شیرازی، سید جمالالدین گلپایگانی و شیخ محمّد علی کاظمی را میتوان نام برد. با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، وی در سال ۱۳۵۸، به عنوان عضو مجلس خبرگان اوّل، انتخاب و در سال ۱۳۵۹، از سوی حضرت امام خمینی (ره) به عضویت شورای نگهبان منصوب شد. در همین رابطه گفتگویی با حجت الاسلام کرامتی، امام جمعه گلپایگان به شرح زیر ارایه می شود.
جایگاه علمی آیت الله صافی گلپایگانی را توضیح بفرمایید؟
در ارتباط با جایگاه علمی آیت الله صافی گلپایگانی باید بگوییم که وی در جایگاه مرجعیت تشیع بودند که در قله حوزه های علمیه محسوب می شود. بالاترین مقام علمی و معنوی که مردم نسبت به آن توجه داشته و آیت الله صافی گلپایگانی شایستگی ها و قابلیت های فراوانی در این جایگاه داشتند و توانستند در جایگاه مهدویت به عنوان چهره علمی قابل توجه مورد توجه مردم باشند.
آیت الله صافی گلپایگانی از چه اساتیدی بهره بردند؟ چه آثاری از وی برجای مانده است؟
آیت الله صافی گلپایگانی از شاگردان آیت الله العظمی سید محمدتقی خوانساری و آیت الله بروجردی بودند. همچنین از شاگردان آیت الله سید جمال الدین گلپایگانی بودند و از محضر آیت الله بروجردی قریب به 15 سال تلمذ علمی داشتند و از اصحاب خاص وی به شمار می رفتند و از حلقه های اصلی استفتا و شورای استفتای آیت الله بروجردی محسوب می شدند.
آیت الله صافی گلپایگانی در طول عمر با برکت خود همواره به تعلیم، تربیت، تالیف و پژوهش و آموزش و پرورش شاگردان فراوان اشتغال داشتند و توفیقات بسیار گسترده ای در این زمینه کسب کرد که از ویژگی ها و امتیازات وی به شمار می رود. قریب به 100 اثر به عنوان آثار علمی در موضوعات مختلف فقهی، کلامی، موسیقی، تفسیر، معارف دینی و اسلامی و فقه و اصول و در حوزه کلام در موضوع مهدویت وی بسیار موفق بودند و کتاب ارزشمند و منتخب الاثر آیت الله صافی گلپایگانی در موضوع مهدویت از جمله آثار وی به شمار می رود.
از نظر سیاسی جایگاه این عالم بزرگ را توضیح بفرمایید؟
از نظر سیاسی آیت الله صافی گلپایگانی قبل از انقلاب در خدمت انقلاب و امام (ره) بودند و از یاران و حامیان رهبر انقلاب به شمار می رود و تا آخرین لحظه عمر خود ارتباطی نزدیک و خوب و محکم و قابل توجه با رهبر انقلاب داشتند که این امر نیز از ویژگی های بارز وی به شمار می رود.
آیت الله صافی گلپایگانی از بصیرت لازم برخوردار بوده و حمایت ویژه از انقلاب اسلامی داشتند و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از جایگاه های مهمی که وی نقش آفرین بوده است، حضور در مجلس خبرگان و قانون اساسی بود که در اولین مجلس خبرگان رهبری و قانون اساسی حضور داشت و هشت سال در شورای نگهبان در سمت سردبیری از سوی امام (ره) نقش آفرینی کردند که از فعالیت های مهم سیاسی وی به شمار می رود.
آیت الله صافی گلپایگانی چه اقداماتی در مسیر انقلاب داشت؟
مرحوم آیت الله سید محمدرضا گلپایگانی در کنار امام (ره) همواره یار و حامی بنیانگذار انقلاب اسلامی محسوب می شوند و آیت الله صافی گلپایگانی داماد این مرجع عالیقدر بودند و در همان مسیر به لحاظ فکری و اعتقادی سیاسی همواره پناهگاه روحانیون و ملجا آنها در ارتباط با پیشبرد اهداف انقلاب گام های موثری را برداشتند و نقش آیت الله صافی گلپایگانی در پیروزی انقلاب یک نقش ویژه، ممتاز و در حوزه علمیه نقش محوری را ایفا کرد و در کنار سایر مراجع، علما و مجتهدین پس از انقلاب نیز شاهد حضور وی در مسئولیت های سنگین و در جایگاه های بسیار مهم و تعیین کننده مانند شورای نگهبان، مجلس خبرگان و قانون اساسی همگی نشان دهنده آگاهی، بصیرت و اعتقاد قلبی و باور عمیق آیت الله صافی گلپایگانی به اهداف انقلاب و همراهی با امام (ره) دارد.
آیت الله صافی گلپایگانی در جایگاه مرجعیت چه نوع نگاهی نسبت به مردم داشت؟
از زمانی که در مسند الهی مرجعیت قرار گرفت، همواره آنچه را که ما شاهد بودیم آیت الله صافی گلپایگانی همواره حافظ نظام بودند و حامی امام و رهبری و ارکان انقلاب به شمار می روند. آیت الله صافی گلپایگانی دلسوز مردم بوده و مسایل مردم برای وی بسیار حائز اهمیت بود و نظام اسلامی همواره دغدغه های وی را مورد توجه قرار می داد.
در مورد نقش مرجعیت در پیروزی انقلاب به خصوص آیت الله صافی گلپایگانی توضیح بفرمایید؟
در آغاز انقلاب که به رهبری امام (ره) کلید خورد، روحانیت بصیر و آگاه و مجتهدین نامی شیعه در حوزه های علمیه همواره ملجا مردم و روحانیون بودند که در صف مبارزه با رژیم ستمشاهی قرار داشتند.
اکنون که در آستانه دهه فجر هستیم و افتخار داریم که چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب را آغاز کرده ایم، این نکته بسیار مهم است که مرجعیت دینی همسوی با امام (ره) و اهداف انقلاب در صفی واحد علیه رژیم ستمشاهی گام های بسیار موثری را برداشتند و شخصیت های بزرگی در حوزه های علمیه در کنار امام (ره) فعالیت کردند که از آن جمله می توانیم به آیت الله صافی گلپایگانی اشاره کنیم .
امیدواریم خداوند متعال روح این مرجع عالیقدر درجات اش را عالی قرار دهد و با اولیای الهی محشور شود و حوزه های علمیه ما همواره شخصیت ها و بزرگانی از قبیل آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در خود پرورش دهد تا امت اسلامی و مکتب شیعه از وجود آنها بهره مند شود.
نظر شما