خبرگزاری شبستان _ گروه سیاسی_ فرزانه تهجا: آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی ملقب به شیخ الفقها و المجتهدین در ۳۰ بهمن ۱۲۹۷ در گلپایگان متولد شد, او فقیه ، مجتهد و مرجع تقلید شیعه ، سیاستمدار و عضو شورای نگهبان بود . آیت الله صافی گلپایگانی در ۱۲ بهمن ۱۴۰۰ در سن ۱۰۳ سالگی دارفانی را وداع گفت. از ایشان تالیفات بسیاری در زمینه های مختلف به یادگار مانده است و از او به عنوان شیخ المراجع یاد می شود آیت الله صافی در عنفوان جوانی با دختر آیت الله سید محمدرضا گلپایگانی وصلت کرد. ایشان دارای چند فرزند هستند که یکی از فرزندانش دکتر مرتضی صافی، فرزند حضرت آیت الله صافی، به عنوان نفر ممتاز دکترای قلب در ایران، جهت تکمیل تحصیلات به کشور انگلستان اعزام شده بود . وی 2 سال بعد، پس از کسب فوق تخصّص قلب و عروق، به کشور بازگشت و هم اکنون، عضو هیأت علمی و استادیار دانشگاه شهید بهشتی تهران بوده و در بیمارستان شهید مدرّس تهران، مشغول فعالیت است. فرزند دیگرش، مهندس مجتبی صافی بود که، پس از تحمل دوره طولانی بیماری چند سال پیش درگذشت. حجتالاسلام محمدحسن صافی فرزند دیگر این عالم بزرگوارمحسوب می شود.
حضرت آیتالله العظمی صافی، که حداقل از دو دهه قبل، با وجود داشتن تمامی شرایط مرجعیت، کریمانه از آن گذشته بود، با ارتحال آیت الله هاشمی گلپایگانی، در آذر ماه ۱۳۷۲ ه. ش، تصدی مرجعیت را پذیرفت. آیت الله جمالالدین هاشمی گلپایگانی که از مراجع بزرگ عصر خود در نجف اشرف بودند، در تاریخ سوم جمادی الاولی ۱۳۷۵ قمری یعنی چهل سال قبل برای وی اجازه اجتهاد صادر کرده و مرقوم فرموده اند که ایت الله صافی گلپایگانی به بالاترین درجه اجتهاد و استنباط در احکام شرعیه نایل شده است. در همین رابطه گفتگویی با حجت الاسلام عادل حاجی پور؛ امام جمعه صفاشهر به شرح زیر ارایه می شود.
در مورد جایگاه سیاسی آیت الله صافی گلپایگانی توضیح بفرمایید؟
صحبت از جایگاه آیت الله صافی گلپایگانی کار آسانی نیست اما باید بگوییم وی شخصیت بسیار بزرگی از بیت مرجعیت از شهر علم و فقاهت گلپایگان بود. اگر بخواهیم در مورد جایگاه علمی آیت الله صافی گلپایگانی بگوییم باید به اساتید بزرگی که وی در محضر آنها تلمذ کرده است، توجه کنیم. این اساتید مرحوم آیت الله بروجردی تا سایر بزرگان مرجعیت هستند که نشان می دهد وی از جایگاه بسیار والایی در علم و فقاهت برخوردار است.
رابطه انقلاب اسلامی با مرجعیت رابطه ای تنیده و بسیار نزدیک است و هرگز گسستنی نیست و انقلاب اسلامی برخواسته از نگاه امامت و مرجعیت عالیقدر آگاه زمان همچون امام (ره) بود و مرجعیت در نظام اسلامی و نگاه اسلامی دارای جایگاه و شان بسیار بالایی است.
جایگاه علمی آیت الله صافی گلپایگانی را توضیح بفرمایید؟
آیت الله صافی گلپایگانی در طول عمر با برکت خود در عرصه های علمی، اجتهادی، معنوی و فقاهتی دارای ویژگی های بسیار برجسته و ابعاد منحصر به فرد است و در حوزه های سیاسی یک عالم به روز و همیشه در صحنه بود و با استفاده از ادبیات امروز در عرصه جهاد عظیم تبیین از چهره های برجسته انقلاب اسلامی بود. در ارتباط اجتماعی و اخلاقی با این عالم بزرگقدر حقیقتا ملکه تقوا را به زیبایی می توانیم در اخلاق و سلوک آیت الله صافی گلپایگانی احساس کنیم.
در مورد جایگاه معنوی آیت الله صافی گلپایگان توضیح بفرمایید؟
عشق بی پایان آیت الله صافی گلپایگانی به اهل بیت (ع) به ویژه وجود مقدس حضرت زهرا (س) حضرت مهدی(عج) از ویژگی های وی به شمار می رود. آیت الله صافی گلپایگانی یکی از احیاگران فرهنگ فاطمی و عزاداری حضرت زهرا (س) در ایران اسلامی بود.
موضع گیری آیت صافی گلپایگانی در دفاع از مظلومان چگونه بود؟
وی از اخلاص و تواضع مثال زدنی برخوردار بود و با قدرت تحلیل سیاسی در دفاع از مظلومان همیشه جلودار بودند. با مرور زندگی وی می بینیم که از سال های قبل از انقلاب تا اواخر چند ماه گذشته شاهد آخرین اعتراض آیت الله صافی گلپایگانی به کشتار مسلمانان توسط طالبان در چند ماه گذشته نشان می داد که وی دارای نگاهی بلند و زیبای سیاسی در دفاع از مظلومان عالم است.
درباره دیدار حضوری با آیت الله صافی گلپایگانی خاطره ای دارید توضیح بفرمایید؟
موضوع مهم دیگری که بنده توفیق داشتم در دیدارهای مختلف با آیت الله صافی گلپایگانی حضور یابم یک تواضع و فروتنی مثال زدنی در وجود وی بود. وقتی گزارش اقدامات جهادی را در مناطق محروم خدمت وی ارایه کردم، دیدم شروع به گریه کردند و گفتند شما عمر خود را استفاده می کنید، عمر ما هدر رفته است.
آیت الله صافی گلپایگانی 100 سال از عمر با عزت خود را در احیای مبانی دینی و ارزش های اسلامی و قرآنی صرف کرده است اما وقتی طلبه ای ناچیز گزارشی از فعالیت های جهادی و تبلیغی خود را ارایه می کند، شروع به گریه می کند و با واژه های مختلف از حسرت خود می گوید. وقتی گزارش فعالیت های خارج از کشور را به آیت الله صافی گلپایگانی ارایه می کردند وی با این نگاه بر این فعالیت ها می نگریست و این نشان می دهد که وی از تواضع مثال زدنی و ادب منحصر به فردی که خداوند در وجود وی قرار داده برخوردار بوده است.
در مورد توجه آیت الله صافی گلپایگانی به پژوهش و تالیف کتب اسلامی با توجه به جایگاه ائمه معصومین (ع) توضیح بفرمایید؟
وی در مورد پرداختن به نهج البلاغه حضرت علی (ع) نیز تاکیدات فراوانی داشتند و همواره می گفتند چرا در مورد نهج البلاغه مطلب و شرحی نمی نویسید و متن بسیار زیبایی را در مورد نهج البلاغه نوشتند که در آن عنوان می کنند من کجا و هوس پرواز به آسمان بلند اندیشه های تابناک علی (ع) کجا و من قادر به ورود به این آسمان بلند واژه ها نیستم.
آیت الله صافی گلپایگانی یار دیرین انقلاب بود و در اولین روز از جشن های چهل و سوم انقلاب به امام انقلاب پیوست و در باقیات صالحات خود در تربیت طلاب و بزرگان در حوزه های علمیه و آثار مکتوب و سجایای اخلاقی بسیاری از وی به جای مانده است.
نظر شما