به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام شعبانی، نماینده ولی فقیه و امام جمعه همدان در چهارمین جلسه نقد و گفت و گوی نخبگانی به میزبانی نهاد نماز جمعه گفت: نماز جمعه یکی از حساس ترین مسئولیت هایی است که در نظام اسلامی به عنوان یکی از مسئولیت های اصلی میان مردم و دولت مطرح می شود.
وی خاطرنشان کرد: من از سیاست های کلی که در شورای سیاستگزاری نماز جمعه اتفاق می افتد و فضای جدید و تحولی که ایجاد شده است، تشکر می کنم. این تحول ها می تواند ما را به آرمان های بلند نزدیک کند و طبیعی است که هر نهادی ممکن است دچار نقص هایی باشد اما این جلسات می تواند ما را به اهداف بلند نزدیک کند.
وی گفت: اگر شرایط فراهم شود از کسانی که در این زمینه صاحب نظر هستند، صاحب حرف و نظر علمی هستند، می شود فراهم کرد تا از صاحب نظران بهره برد. ما قطعا نخبگان فرهنگی و علمی زیادی داریم به خصوص در قم که می توان با مجالست با آنها از نظرات آنها بهره مند شد.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم در مورد میزان موفقیت ائمه جمعه و نهاد نماز جمعه نقد کنیم باید به شرح وظایف آن توجه کنیم و نمی توان در یک فضای انتزاعی یک نهاد را نقد کرد، ابتدا باید شرح وظایف و انتظارات از امام جمعه مد نظر باشد.
وی گفت: ما قبل از انقلاب در جامعه اسلامی در قم که ام القرای جامعه شیعی بوده است در فیضیه نماز جمعه برگزار می شد و اغلب روحانیون از آن خبر نداشتند اما امروز پس از انقلاب اسلامی همان گونه که امام (ره) فرمودند یکی از برکات انقلاب اسلامی اقامه نماز جمعه در 900 نقطه کشور است و این موضوع تاثیرگذار است.
وی با بیان این سوال که اگر نماز جمعه تعطیل شود چه اتفاقی می افتد، اظهار کرد: باید ببینیم در صورت برگزاری نماز جمعه چه اثراتی در آن شهر ایجاد می شود و اینکه برگزاری نماز جمعه چه میزان در حل مشکلات در آن نقطه موثر است؟ فارغ از میزان موفقیت و ارتقای آن، آن چیزی که در 40 سال گذشته اتفاق افتاده است، حرکت عظیم اجتماعی است. امروز در جامعه کمتر کسی است که نماز جمعه را نشناسد. ممکن است حتی در نماز جمعه شرکت نکند اما امام جمعه را می شناسد و این برکت بزرگ جامعه اسلامی است البته نقدها و بررسی هایی وجود دارد که باید در مورد آن صحبت کنیم.
حجت الاسلام شعبانی ادامه داد: امام جمعه در خطبه دوم باید حوائج را عنوان کند و تریبون نماز جمعه جایگاهی است که باید صدای مردم از آن شنیده شود و مطالبات گفته و مطالب تحلیل شود اما اینکه این مطالبات به چه شکلی عنوان شود، باید بگوییم که این مطالبات باید در چهارچوب روابط اخلاقی، فقهی، قانونی، مطالبه گری مطرح شود. یکی از مسایلی که باید در جامعه نسبت به آن بحث علمی داشته باشیم، این است که باید مطالب فقهی مطالبه گری را استخراج کنیم.
وی گفت: کسانی که احساس می کنند مطالب نماز جمعه خالی از مطالبه گری است و مخصوصا برخی افرادی که در رابطه با مبارزه با فساد مطالبی را مطرح می کنند، پیشنهاد می کنم شبکه امامت را در 900 پایگاه نماز جمعه رصد کنید و ببینید در خطبه های نماز جمعه در سطح کشور آیا مطالبات مردم عدالت خواهی، مبارزه با فساد و نه به معنای ورود به مسایل جزیی بلکه به معنای کلی آن آیا مطرح می شود یا خیر؟ آیا مسایل مناطق در این خطبه ها طرح می شود یا خیر؟
امام جمعه همدان اظهار کرد: در خطبه ها دعوت به تقوا می شود اما طبیعی است که این دعوت در خطبه متوقف نمی شود و همان گونه که اشاره شد، خطبه نماز جمعه تریبون ولایت است و آنچه مهم است، این است که این ولایت در جامعه جریان پیدا کند. اگر مواضع ولی جامعه در جامعه جریان پیدا کند، عدالت محقق می شود و وقتی عدالت محقق شد بستر برای عبودیت خدا شکل گرفته و هدف نهایی بعثت انبیای الهی که نورانیت جامعه است، شکل می گیرد؛ پس خطبه های نماز جمعه بسترسازی برای نورانیت جامعه می کند و ما برای دسترسی به این نورانیت راهی را به نام جریان امامت و ولایت داریم.
وی گفت: وقتی مطالبه مردمی در نماز جمعه مطرح می شود و سخنی از عدالت عنوان می شود چه کسی باید در جامعه آن را محقق کند. سفارش به تقوا بخشی فردی است و بخشی تحولی است که باید در جامعه امروز اجتماعی و فضای حاکمیتی محقق شود که بخشی از این کار از وظایف مسئولان است و در جایگاه ائمه جمعه نیست.
وی اظهار کرد: یکی از مهمترین مسایلی که باید در جامعه بشناسیم، جایگاه قانون است. جایگاه توزیع قدرت را باید بشناسیم. آیا چنین کاری در حیطه مطالبه گری از نماز جمعه قرار دارد یا خیر؟
وی خاطرنشان کرد: با تجربه کم از نماز جمعه معتقدم وقتی مطالبه ای در نماز جمعه مطرح می شود، بخشی از مطالبات سیاسی، اقتصادی و بخشی فرهنگی است. در خطبه های نماز جمعه برخی از موانع اقتصادی مانند موانع تولید، زمین خواری به طور کلی مطرح می شود که رفع موانع شود اما در جامعه متولی اصلی دارد که باید این امور را انجام دهد. کاری که ائمه جمعه در این زمینه انجام می دهند، این است که در عرصه مطالبه گری مجاری قانونی برای مطالبه گری وجود دارد و ما لازم نیست در خطبه ها وارد مصادیق جزیی و نام فلان مسئول را بیاوریم بلکه مجاری قانونی می توانند در مبارزه با فساد فعال شوند و کاری که ائمه جمعه می توانند انجام دهند این است که از مجاری قانونی و ساختارهای موجود نظارتی استفاده کنند تا راه تقوا در جامعه محقق شود.
نظر شما