خبرگزاری شبستان_ رشت، مهری شیرمحمدی؛ شهرستان رودسر، با نام قدیمی هوسم، روزگاری مرکز حکمرانی خاندان آل زیار و زادگاه خاندان آل بویه بود. این شهرستان با وسعتی در حدود ۳۱۰.۱ کیلومتر مربع و داشتن شهرهای مهمی همچون رحیم آباد، چابکسر و واجارگاه، جاذبه های زیادی در کوه های شرقی گیلان و همچنین ساحل دریا دارد. این شهرستان با نام روستای چادرشب بافی قاسم آباد در سال ۱۳۹۸ در میراث جهانی ثبت گردید. اگرچه «خانه خلاقیت چادرشب بافی» و «موزه مردم شناسی» قاسم آباد، مهمترین جاذبه های دیدنی این روستای جهانی است، اما وسعت زیاد این شهرستان و قرار گیری شهرها و روستاهایش در کوه و ساحل دریای کاسپین، بر دیدنیهای این شهرستان افزوده است.
در کنار جاذبه های طبیعی همچون غار سجیران، سفید آب، آبشار میلانش، چشمه دمکش و باغ های فندوق و گل گاو زبان، دیدن پل خشتی تمیجان، مسجد تمیجان، بقعه نصیر علی کیا، بقعه روستای شکرپس و قلعه بندبن، گویای تاریخ کهن این منطقه است. شهرستان رودسر با مرکزیت شهر رودسر، خانه های تاریخی زیادی هم دارد. علاوه بر عمارت بلدیه رودسر با برج ساعت آن و کاخ نهارخوران میراثی بجامانده از دوره پهلوی اول است. همچنین وجود خانه های تاریخی همچون؛ زرکشوری، خانم رضازاده، خانه جواد نصری و رئیسیان و حسینیه های میرجوادی و حسینیه حاج هادی- که همگی ثبت ملی شده است- بر جاذبه های تاریخی این شهر ساحلی می افزاید.
پل خشتی دوره سلاطین کیائی «رودسر» نام جدیدی نیست و از قرن هشتم به این سو، شرقیترین شهرستان گیلان، رودسر نامیده می شود. اما پیش از روی کار آمدن سلاطین کیایی (حاکمان محلی شرق گیلان پیش از صفویه) در شرق گیلان نامش «هوسم» بود. (به معنی جایگاه نیکو و نیک شهر) با روی کار آمدن سلاطین کیایی و حاکم مقتدری همچون «میرزا علی کیا»، منطقه «تمیجان» روزبه روز آبادتر شد و روستای کوچکی که امروز به عنوان «تمیجان» می شناسیم، همانند یک شهر آباد و گسترده شد. به نحوی که تمیجان صاحب ضرابخانه شاهی شد. بقایای این ضرابخانه هنوز در تمیجان موجود است.
رودخانه بزرگ پلورود، پرآب ترین رودخانه شرق گیلان از روستای تمیجان عبور می کند. چندین پل خشتی بر روی این رودخانه احداث شده است. بزرگترین آن پلی است که روبروی مسجد جامع تمیجان قرار دارد و همین همجواری آن هم بر سر راه قدیم گیلان به مازندران اهمیت این منطقه را نشان می دهد. طول پل ۶۰ متر و عرض آن پنج متر است. این پل، سه دهنه اصلی و ۲ دهنه کوچک دارد و بلندی دهانه اول از سطح آب ۶۲۰ سانتی متر و بلندی دهانه دوم که مقداری از کف آن از گل پر شده، ۴۵۰ سانتی متر و دهانه سوم ۳۸۰سانتی متر است. این پل تاریخی در تاریخ ۸ آذرماه سال ۱۳۵۴خورشیدی و به شماره ۱۱۲۵ در فهرست بناهای میراثی کشور ثبت شده است.
مسجد جامع تمیجان و بقعه میراثی دوبرادران، از دیگر بناهای میراثی این روستاست که در فهرست آثار ملی ثبت شده است. نزدیک به بقعه دو برادران که با فاصله کمی از پل خشتی قرار دارد، کارگاه تولید «نان تمیجان» قرار دارد. این نان سنتی تماما با آرد برنج تولید شده و بر کوره های چدنی پخته می شود. پخت آن به اندازه ای است که نان خشک شده و رنگ آن کمی به سرخی می زند. این نان محلی به دو شیوه خشک و نمدار بفروش می رسد. قلعه بندبن، میراثی از دوره ایلخانی یکی از جاذبه های رودسر، در بخش چابکسر، برج بجامانده از یک قلعه در روستای « بندبن» است. متاسفانه بنای قلعه تخریب شده و تنها برج آن باقی مانده است. این قلعه مربوط به دوره پیش از ایلخانی بوده است. برج دیدبانی بندبن در شهریور ماه ۱۳۸۲ و به شماره ۹۹۲۴ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
روستای جهانی قاسم آباد و پارچه چادر شب بهترین سوغات شهرستان رودسر، خرید پارچه سنتی چادرشب یا چاشو و محصولات تولید شده با این پارچه خوش رنگ و نقش است. دو روستای «قاسم آباد علیا و سفلی» در شهرستان رودسر، مهمترین مرکز تولید کننده «چاشو» یا پارچه چادرشب است که بهمن ماه سال ۱۳۹۸ ثبت جهانی شد. از جاذبه های دیدنی این روستا، کارگاه چادرشب بافی است. هرچند در بیشتر خانه های قاسم آباد یک دستگاه پاچال برای بافت چادرشب وجود دارد، اما می توان از نزدیک مراحل تولید چاشو را در خانه خلاقیت دید. این ساختمان در روستای قاسم آباد سفلی، خیابان «برزگر»، کوچه ای به نام «خلاقیت» قرار دارد. این کارگاه با هدف ترویج و تولید پارچه چادرشب یا همان چاشو، با خرید تضمینی از سوی دولت در سال ۱۳۵۶ احداث شد. اما بعد از وقفه چند دهه ای، اکنون این کارگاه دوباره فعال شده است.
اگر قصد تهیه سوغات دارید، در روستای قاسم آباد، مغازه هایی است که عرضه کننده محصولات تولید شده با استفاده از پارچه چادر شب است و خیاط خانه هایی که پشت ویترین مغازه، سفارش دوخت لباس قاسم آبادی و پارچه چاشو می پذیرند. خوشبختانه در سال های اخیر هنرمندان چادرشب باف، با کاربردی کردن چادرشب، وسایل مدرنی همچون؛ کیف، کوسن، جامدادی، روتختی و... تهیه می کنند.
بازدید از موزه خصوصی مردم شناسی، از دیگر دیدنیهای این روستاست که به همت یکی از اهالی روستا، قاسم اصلانی قاسم آبادیان، احداث شده است. چشمه دمکش شهرستان رودسر جاذبه های طبیعی زیادی دارد. اما هیچکدام به پای چشمه اسرار آمیز دمکش نمی رسد. این چشمه در بخش چابکسر، دهستان ییلاقی اوشیان، روستای فکجور قرار دارد. این چشمه نزد اهالی مقدس است و علت آن نحوه آب دهی چشمه است. ابتدا باد خنکی از دهانه چشمه می وزد و این علامت جوشیدن آب چشمه است. آب چشمه پس از آن جاری می شود و بعد از مدتی دوباره خشک می شود. چشمه دمکش بعنوان میراث طبیعی ثبت ملی شده است. ولی این چشمه در باغ خصوصی قرار دارد و می توانید علاوه بردیدن چشمه، از آلاچیق های داخل باغ برای اقامت چند ساعته بهره مند شوید.
نظر شما