به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از یاسوج، یکی از انواع گردشگری، گردشگری مذهبی است.
صاحب نظران صنعت گردشگری بر این باور هستند که به لحاظ موقعیت فرهنگی ـ مذهبی خاص ایران در میان کشورهای دیگر، گردشگری مذهبی جای رشد و توسعه بسیاری در کشور ما دارد؛ با این وجود گردشگری مذهبی در ایران با وجود 8 هزار و 919 مکان مذهبی مقدس، هنوز فاقد ساماندهی تخصصی و متمرکز بوده است.
گردشگری مذهبی یکی از رایج ترین اشکال گردشگری در سراسر جهان است که سابقه آن به قرون و اعصار گذشته مرتبط بوده و به طور کلی شامل سفرها و بازدیدهایی می شود که اصلی ترین هدف از آنها تجربه ای مذهبی است.
جاذبه های مذهبی، زیارتگاه ها و اماکن مقدس هر ساله تعداد زیادی از گردشگران را به سوی خود جذب می کنند، تاسیسات اقامتی و پذیرایی این نوع از گردشگری مانند مسافرخانه ها و زائرسراها با توجه به بافت اجتماعی، فرهنگی و عقیدتی گردشگران و جامعه میزبان دارای ویژگی های خاص خود است که در هر کشوری از تنوع بسیار بالایی برخوردار است.
29 بقعه متبرک با اجرای طرح آرامش بهاری به استقبال میهمان های نوروز 1401 در کهگیلویه و بویراحمد می رود تا همان گونه که گفته شد این استان سرزمین امامزادگان و مکانی برای گردشگری مذهبی در جنوب کشور باشد.
استان کهگیلویه و بویراحمد با مساحت 16 هزار و 264 کیلومتر مربع در جنوب غربی ایران واقع شده که از شمال به استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری از شرق با فارس، از جنوب با فارس و بوشهر و از غرب با خوزستان همسایه است.
این استان دارای ظرفیت های بالقوه ای است که می توان با به فعلیت درآوردن آن نهایت بهره را از آنها برد و در ایام و فصل گردشگری که خیل عظیمی از هموطنان به دلیل آب و هوای مساعد در فواصل مختلف به استان وارد می شوند؛ می طلبد از تمامی ظرفیت های استان در بخش گردشگری مذهبی استفاده کرد.
کهگیلویه و بویراحمد حدود 225 بقعه متبرکه دارد که به گفته مسئولان اوقاف و امور خیریه استان تعدادی از این امامزادگان در حال بازسازی و مرمت هستند.
وجود بقاع متبرکه بسیار و معرفی آنها به عنوان قطب مذهبی و گردشگری در ایام مختلف سال خصوصا تعطیلات نوروزی می تواند علاوه بر معرفی این مکان های مقدس، فرصتی برای رونق گردشگری مذهبی در این استان چهارفصل است.
امامزاده بی بی خاتونین (سلام الله علیها) سقاوه بویراحمد
اولین مقصد ما امامزاده بی بی خاتونین است که شاید بتوان گفت در سنوات گذشته مورد بیمهریهای زیادی واقع شده و تنها در یکی دو سال گذشته توجهی نه چندان رضایت بخش با وجود ظرفیت ها و موقعیت جغرافیایی آن شده است.
بقعه متبرکه امامزاده بی بی خاتونین (سلام الله علیها) در وسط یک قبرستان تاریخی دوره اسلامی در ضلع شمال غربی روستای سقاوه از توابع شهر مارگون شهرستان بویراحمد سفلی قرار دارد این آبادی هفت کیلومتر با شهر مارگون و 80 کیلومتر با شهر یاسوج فاصله دارد.
امامزاده جعفر (ع) گچساران
بقعه متبرکه امامزاده جعفر (علیه السلام) در وسط روستای امامزاده جعفر از توابع بخش مرکزی شهرستان گچساران در فاصله 20 کیلومتری شهر دوگنبدان واقع شده است.
بنای قدیمی امامزاده با ابعاد 4×4 متر که تنها از یک واحد گنبد خانه که سقف آن را با چوب و برگ درختان پوشش داده اند ، احداث شده است. بنای این زیارتگاه در سال 1377 توسط اداره اوقاف استان بطور کلی تخریب و طرح جامع آن در زمینی به مساحت 1000 متر مربع با ابعاد 12×12 متر احداث شد.
این مکان مقدس به لحاظ موقعیت جغرافیایی در مسیر جاده گچساران به شیراز یکی از بهترین مکانهایی است که در طول شبانه روز زائر زیادی دارد شجرهنامه امامزاده به استناد اعتقادات محلی از اولاد و احفاد حضرت امام موسی کاظم (ع) است.
امامزاده مختار (علیه السلام) بویراحمد
امامزاده مختار (علیه السلام) در روستایی با همین نام واقع شده که در سال 1376 توسط ادارهکل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد به هیئتامنا ابلاغ شد که پس از ابلاغ این طرح تاکنون درصد خوبی از آن اجرا شده است.
بقعه متبرک امامزاده مختار (علیه السلام) مشهور به شاه مختار از امامزاده های شاخص شهرستان بویراحمد است که در مدخل ورودی تپه دوگر روستای مختار در یک کیلومتری شمال غربی یاسوج واقع شده است.
انجام کارهایی چون سفت کاری حرم و شبستان ها، ساخت 16 رواق در حرم مطهر برای اسکان زائران، محوطه سازی و خرید املاک و منازل اطراف حرم برای توسعه و گسترش حرم مطهر از جمله برنامه های عمرانی این بقعه متبرکه است.
امامزاده علی (علیه السلام) کهگیلویه
آستان مقدس امامزاده علی (علیه السلام) در روستای سادات شهرستان کهگیلویه با ارتفاع دو هزار و 140 متر از سطح دریا در درهای معتدل و مرطوب و در فاصله 85 کیلومتری غرب یاسوج و 75 کیلومتری شرق شهرستان کهگیلویه واقع شده است.
نام آن ابوعلی یا آل علی و بنا به کثرت الفاظ در گویش محلی به «پیرا علی» سپس به «پیر علی» و اکنون به امامزاده علی سادات (علیه السلام) شهرت یافته و یکی از مشهورترین و معتبرترین مقابر بلاد جنوب است.
بنای بقعه شامل مجموعه ای از حرم، صحن، ایوان و گنبدخانه است که در ضلع های شمالی و جنوبی نیز دو صفحه ایجاد شده است.
در وسط این گنبدخانه مرقد مطهر این امامزاده واقع شده که روی آن را ضریح نفیس آب طلا دیده ای محافظت می کند.
در وضعیت فعلی این بنای کهن در 24 اسفند ماه 1335 به شماره 1033 جزء آثار ملی به ثبت رسید و همچنان در حیطه اقتدار سازمان میراث فرهنگی کشور قرار دارد و تاکنون با نظارت و کنترل این سازمان چندین مرحله تعمیر و مرمت شده ولی با این نظارت توسط هیئت امنا و اداره کل اوقاف و امور خیریه استان کهگیلویه و بویراحمد اداره می شود.
این زیارتگاه که مدفن مطهر امامزاده علی سادات (علیه السلام) برادر ارشد امامزاده محمود(علیه السلام) از نوادگان امام محمد تقی (علیه السلام) است از زمان های گذشته مورد توجه مردم با ایمان و مکانی برای تمسک و توسل اهل معرفت بوده است.
امامزاده بی بی حکیمه (سلام الله علیها) گچساران
مرقد و زیارتگاه امامزاده بی بی حکیمه خاتون (سلام الله علیها) دختر بلافصل امام هفتم موسی بن کاظم (علیه السلام) در 81 کیلومتری جنوب گچساران در ضلع شرقی روستای بیبی حکیمه از توابع و روستاهای این شهرستان، حد فاصل بندر گناوه به مرکز گچساران (دوگنبدان) در میان تنگه ای بزرگ و طولانی قرار گرفته است.
این مرقد مقدس در فضایی تقریبا دایره ای شکل قرار گرفته است که در اصل فضایی باز و طبیعی بوده که در عمق کوهستانی صعب العبور و منحصر به فرد ایجاد شده است به گونه ای که سقف آن به شکل ناهمواری سنگ تراشی شده و دیواره های آن با سیمان زبره کاری شده است.
آرامگاه بی بی حکیمه (سلام الله علیها) دقیقا در نقطه مرکزی و وسط دایره قرار نگرفته و بیشتر به سمت شمال رفته است که در کنار این آرامگاه، قبر دیگری وجود دارد که بر اساس روایات معتبر این محل به گلگل خاتون کنیز با نجابت و وفادار بی بی حکیمه (سلام الله علیها) است.
در نزدیکی آرامگاه بی بی حکیمه (سلام الله علیها) درب کوچکی به نام«باب المراد» وجود دارد که به روایات متعدد ورودی غاری بوده که بی بی حکیمه (سلام الله علیها) به همراه کنیز خود در آن پناه گرفته و از دست دشمنان پنهان شده بودند.
مرقد مطهر بی بی حکیمه (سلام الله علیها) دختر بلافصل امام موسی کاظم(علیه السلام) یکی از پرآوازه ترین امامزاده های جنوب کشور بوده که همه ساله پذیرای زائران بسیار زیادی از جنوب کشور و کشورهای حوزه خلیج فارس و شیعه نشین از جمله کویت، بحرین، امارات، قطر و دیگر کشورهای عربی از جمله لبنان، عراق، عربستان و سوریه است.
امامزاده سید محمد (علیه السلام) سی سخت
بقعه امامزاده سید محمد (علیه السلام) در فاصله دو کیلومتری روستای باستانی و متروکه کوخدان در دامنه کوهی در شهر سی سخت مرکز شهرستان دنا بر تارک سفید و پربرف قله چهار هزار متری ایران (دنا) می درخشد.
از بنای اولیه امامزاده هیچ گونه عنصر متقن و مدرکی در دست نیست گویند عمارت قدیمی آن در ابعاد 6*4 متر به صورت خشت و گل احداث شده که بر فراز آن گنبدی کوتاه استوار گشته است.
به نقل از کتاب دائرة المعارف شجره آلرسول جلد سوم نوشته سید علی موسوی نژاد سوق در مورد این بقعه متبرکه چنین آمده است آگاهان محلی نقل کردند بخش عمده ای از منازل و تکایای مناطق پادنا و گچسار و اکثر قصبه های این بلاد در زمین لرزه سال های 1239 و 1269 هجری ـ قمری ویران شده است.
گفتنی است رودخانه پل کلو در جنوب شرقی آبادی روان و کوه های دینار، کنجگاهی، زنگوئی در شمال شرقی و غربی آن قرار دارد.
امامزاده بی بی رشیده (سلام الله علیها) چرام
امامزاده بی بی رشیده (سلام الله علیها) در کثرت الفاظ به «بی بی رشیده» شهرت دارد شاید هم نام واقعی یا کنیه ایشان «منذر» باشد در واقع هرچه باشد یکی از مقابر معتبر و با کرامت این بلاد است.
رودخانه تغار از دو کیلومتری شرق و رودخانه فصلی برم مرغابی چهار کیلومتری غرب آبادی روان و کوه گرباجوبی در سه کیلومتری جنوب آن قرار دارد.
حرم بی بی رشیده (سلام الله علیها) در سه کیلومتری شهر چرام مرکز شهرستان چرام در روستایی به همین نام قرار گرفته است.
امامزاده عبدالله (علیه السلام) یاسوج
بقعه متبرکه امامزاده عبدالله (علیه السلام) در ضلع شمال شرقی شهر یاسوج در ابتدای جاده ورودی آبشار قرار دارد.
مشهور است که شاهزاده عبدالله (علیه السلام) فرزند امامزاده شاهزاده فرج الله (علیه السلام) است که بقعه آن در دامنه جنوب شرقی آبشار یاسوج واقع شده و به اعتقاد محلیان مزار بی بی حلیمه خاتون (سلام الله علیها) مادر امامزاده عبدالله (علیه السلام) در فاصله دو متری کنار آن بقعه در محل صحن مدفون است.
رودخانه بشار که از ارتفاعات غربی اردکان سرچشمه گرفته از کنار شهر یاسوج میگذرد و به طرف شمال غربی امتداد یافته و سرانجام به رودخانه کارون می پیوندد.
نظر شما