کبودراهنگ؛ شهر راهنگ‌های کبود و طولانی‌ترین غار آبی جهان

کبودراهنگ از شهرهای تاریخی استان همدان است که آثار تاریخی و جاذبه‌های گردشگری بسیاری دارد و از مهمترین آنها می‌توان غار علیصدر و راهنگ‌های پر آب را نام برد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، کبودراهنگ بزرگ‌ترین شهرستان استان همدان است که تاریخ بنای آن بر اساس شواهد موجود به سده‌های پیش از ظهور اسلام برمی‌گردد.

از دیگر نام‌های این شهر "کورنگ" در زبان محلی و "کبوتر آهنگ" بوده، اما کبودراهنگ با سکون حرف «د» شهرت بیشتری دارد که از دو واژه «کبود» و «راهنگ» به معنی چشمه پر آب تشکیل شده است.

دلیل این نام‌گذاری وجود چشمه و راهنگ‌های پر آب در اطراف شهر بوده ؛ درواقع "کبودراهنگ" یعنی شهر چشمه کبود؛ چشمه‌ای که آن‌قدر پر آب است که رنگش به کبودی می‌زند.

232  اثر تاریخی طبیعی و فرهنگی در این شهرستان وجود دارد که از این تعداد 119 مورد  در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و شاخص‌ترین آن‌ها غار علی‌صدر و بزرگ‌ترین غار آبی جهان است.

از دیگر آثار تاریخی این شهر می‌توان به امامزاده عبدالله روستای مسجدین به جای مانده از دوره سلجوقی و تیموری، حمام سنگی روستای باشقورتران، پل تاریخی کوریجان یادگار دوره صفویه، تالاب زیبای شیرین سو و حمام اعظم کبودراهنگ اشاره کرد.

امامزاده جعفر(ع) کوریجان

کوریجان از روستاهای قدیمی است که از پیشینه تاریخی و مذهبی برخوردار بوده و بقعه متبرکه سه امامزاده بزرگوار به نام جعفر(ع)، ابراهیم(ع) و مصطفی(ع) در آن واقع شده است.

پل تاریخی کوریجان در 22 کیلومتری شمال همدان و سمت چپ جاده همدان به تهران بر روی یکی از انشعابات رود قره‌چای ساخته شده ‌است. پل آجری کوریجان با 5 دهانه بزرگ و 4 دهانه کوچک مزین به قوس‌های جناغی از بناهای به‌جای مانده از دوران صفویه است که در دوره قاجار مرمت شده است.

 

امامزاده عبدالله

بقعه امامزاده عبدالله در روستای مسجدین واقع شده و بنایی پانزده وجهی و گنبد دار است؛ این بنا در دو طبقه متشکل از سرداب در طبقه اول و ضریح در طبقه دوم ساخته شده است.

در وسط اتاق و کمی متمایل به سمت قبله، قبری نمادین با استفاده از قلوه‌سنگ، دورچین و بالا آمده است. در لغت‌نامه دهخدا به روستای مسجدین اشاره شده و نام امامزاده عبدالله هم در این تعریف آمده است.

حمام سنگی باشقورتاران

باشقورتاران از روستاهای تاریخی است که در 120 کیلومتری شهر کورنگ یا کبودرآهنک واقع شده و دارای دو بنای تاریخی است. یکی از آن‌ها قلعه‌ای قدیمی به‌جای مانده از  دوران سلجوقیان است که مصالح آن از نوعی ملات شبیه به ساروج تشکیل‌شده و هنوز بخش‌های قابل‌توجهی از آن باقی‌مانده است.

این روستا در بخش شیرین سو قرار داشته و دارای 3 اثر تاریخی شامل حمام سنگی، قز قلعه و قلعه اربابی است؛  حمام این روستا هم دارای سه گنبد و خزینه‌ای از جنس سنگ ساروج است.

غار علی‌صدر

علی‌صدر، بزرگ‌ترین غار آبی جهان، یکی از غارهای تالابی ایران و از معدود غارهای آبی جهان به شمار می‌رود. علی‌صدر از بی‌نظیرترین و خوش منظره‌ترین غارهای طبیعی قابل قایقرانی جهان است که در روستای علی‌صدر از توابع بخش گل‌تپه شهرستان کبودراهنگ واقع‌شده است.

غار علی‌صدر در کوه نه‌چندان مرتفع ساری‌قیه( صخره زرد) ایجاد شده که در قسمت جنوب روستای علی‌صدر و چسبیده به آن قرارگرفته است. در این کوه دو غار دیگر به نام غار "سراب" و غار "سوباشی" وجود دارد که به ترتیب 7 و 11 کیلومتر با غار علی‌صدر فاصله دارند و چنان‌که در منابع جغرافیایی آمده، آب علی‌صدر از غار سراب سرچشمه می‌گیرد.

نام اصلی غار «علی سرد» یا « علی سد» بوده که به‌تدریج به "علی‌صدر" معروف شده است. قدمت سنگ‌های تشکیل‌دهنده کوه غار علی‌صدر به دوران دوم زمین‌شناسی یعنی دوره ژوراسیک و 136 تا 190 میلیون سال پیش تخمین زده می‌شود.

گزارش: سمیه مظاهری

پایان پیام/

 

 

کد خبر 1161295

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha