معلولان ذهنی موسسه خیریه شکوه مهر، چشم به راه حمایت خیرین

دو سال درب های موسسه خیریه بوستان شکوه مهر به دلیل خطر ناشی از شیوع کرونا بسته بوده است, همین امر موجب شده تا مشارکت مردم برای کمک به این موسسه کاهش شدیدی داشته باشد، اکنون معلولان ذهنی این موسسه چشم به راه حمایت خیرین و مردم هستند.

خبرگزاری شبستان -مشهد- مرضیه وحدت؛ قرارم برای ساعت 9 صبح است، از مترو دانش آموز که پیاده می شوم به سمت هنرستان گام های خود را بلندتر بر می دارم، ابتدای هنرستان 3، بیلبوردهای تبلیغاتی نشان می دهد که موسسه خیریه بوستان شکوه مهر در این خیابان قرار دارد. وارد موسسه می شوم و با محمد هادی اشرافی بجستانی رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل موسسه خیریه کشوری بوستان شکوه مهر همراه مي‌شويم.

 

آقای بجستانی از اقدامات تون تو موسسه توضیح کوتاهی بدید؟

 

این موسسه حدود 10 سال پیش و در سال 1391 تاسیس شد و به عنوان یک موسسه خیریه کشوری که مجوز فعالیت در سطح کشور دارد، از کودکان بی سرپرست کم توان ذهنی و معلول و سالم و نابغه حمایت می کند و در حال حاضر در قالب چند مرکز آسایشگاه معلولین ذهنی بی سرپرست شهید بهشتی، آسایشگاه مهر پناهندگان ضامن آهو، خانه کوچک پناهگاهی و خانه فرزندان شکوه مهر به صورت شبانه‌روزي از معلولان ذهني و کودکان بی سرپرست و بدسرپرست نگهداري مي‌كند. همچنین این موسسه در شهر تهران در سال ۱۴۰۰ افتتاح شد و راه اندازی شعبه بجستان آن نیز در دستور کار قرار دارد.

موسسه خیریه بوستان شکوه مهر به صورت شبانه روزی از 420 نفر معلول ذهنی و کودک بی سرپرست پسر و دختر نگهداری و از حدود 2000 خانواده معلول و کودک بی سرپرست حمایت می کند، برخي معلولان ذهني، مجهول‌الهويه هستند و بیش از 90 درصد آنها رها شده در حرم مطهر رضوی بوده که خانواده‌ها برای شفا به حرم مطهر می آورند و در آنجا رها می کنند، در میان این کودکان برخی اهل پاکستان و عراق هستند که این کودکان معلول توسط بهزیستی به مراكز ما معرفی می شوند.

 

75 معلول کم توان ذهني شدید ما با ضريب هوشي زیر 25 درصد در آسایشگاه مهر پناهندگان ضامن آهو نگهداری می شوند و به آنها خدمات آموزشی و توانبخشی می دهیم، 150 معلول ذهني متوسط ما با ضریب هوشی بین 25 تا 40 درصد هم تربیت پذیر و آموزش پذیر هستند در آسایشگاه شهید بهشتی نگهداری می شوند و به آنها آموزش های تربیتی مانند نحوه غذا خوردن و لباس پوشیدن داده می شود، معلولان ذهنی بین 40 تا 55 درصد ما که آموزش پذیر هستند در کلاس های حرفه آموزی آموزش های معرق، منبت، شیشه کاری، نقوش برجسته، اسکاچ، سیم ظرفشویی و .. می بینند و از کلاس های گروهی مانند گلخانه، بازی درمانی، موسیقی درمانی، تئاتر درمانی و کاردرمانی نیز استفاده می کنند. همچنین معلولان بی سرپرست خفیف ما که در خانه پناهگاهی هستند، به مدرسه می روند و برای اینکه از دیگر دانش آموزان عقب نمانند در ساعت غیرکلاسی کارشناسان علوم تربیتی به آنها آموزش می دهند.

 

 

آموزش های شما چقدر بر روی معلولین تاثیر دارد؟

 

کار کردن بر روی معلولان ذهنی هم از نظر آموزشی و هم تربیتی موجب بهتر شدن شرایط آنها می شود، این اقدام ما موجب شده تا برخی از معلولان ما زندگی مستقل داشته باشند، کار کنند و خانواده تشکیل دهند و بچه های سالمی داشته باشند، در صورتی که اگر معلولین از نظر آموزشی و تربیتی رها شوند درجه معلولیت آنها افزایش پیدا می کنند و شرایط بدتری را تجربه خواهند کرد.

 

 

سایر بخش های موسسه چه اقداماتی دارند؟ 

 

مرکز «خانه فرزندان شکوه مهر» با ظرفیت 50 کودک برای نگهداری کودکان سالم و بی سرپرست ایجاد شده که کودکان 2 تا 6 سال پسر و دختر در آن نگهداری می شوند. پذیرش ما حداکثر 31 روز است، در اینجا غربالگری می کنیم اگر کودک گم شده باشد و خانواده او پیدا شد او را بر می گردانیم و اگر خانواده کودک دچار مشکل بودند سعی می کنیم مشکل خانواده را حل کنیم و اگر خانواده نداشت و بستگان سببی و نسبی داشت کودک را به عنوان خانواده جایگزین به آنها می سپاریم و کمک هزینه نگهداری کودک را به آن خانواده می دهیم و همه این اتفاقات با هماهنگی قوه قضائیه صورت می گیرد. این اقدام آرامش روحی و روانی کودک را تامین می کند، وقتی کودک یا فرزند معلول در جمع خانواده قرار می گیرد از نظر روحی قطعا شرایط پایدارتری خواهد داشت. همچنین کودکانی که کسی را ندارند، به فرزند خواندگی به خانواده های فرزند پذیر واگذار می شوند. رسوبی های ما نیز کودکانی هستند که بی سرپرست موقت هستند، این کودکان پدر و مادر دارند ولی یا زندان و یا دچار بیماری هستند لذا اینها به دو مرکز ما منتقل می شوند؛ در واقع 20 کودک بی سرپرست 6 تا 12 سال پسر و کودکان 12 تا 18 سال  پسر نیز در دو «خانه فرزندان شکوه مهر» دیگر نگهداری می شوند.

 

البته مرکز نگهداری کودکان بی سرپرست 6 تا 12 سال دختر و خانه فرزندان دختر هم در حال تاسیس است، ما یک واحد پیگیری پس از ترخیص داریم، افرادی که به 18 سال می رسند باید موسسه را ترک کنند و زندگی مستقلی را تشکیل دهند لذا این واحد در بحث تحصیل، اشتغال و ازدواج این افراد پیگیری لازم را انجام می دهد و تاکنون بیش از 160نفر را مستقل کردیم و بیش از 400 نوه داریم.

 

در بحث ازدواج سیاست ما این است که اگر یکی از زوجه بی سرپرست است دیگری سرپرست داشته باشد تا در آینده فرزندان آنها با مشکلات روحی و روانی مواجه نشوند، در این بین معلولان ذهنی ما نیز با توان بخشی که صورت گرفته، ازدواج کردند و در کارخانه های مختلف شاغل هستند ولی تعداد از دواج معلوین ذهنی ما بسیار کمتر است.

 

ما یک واحد شبهه خانوادگی هم داریم، این واحد مخصوص حمایت از خانواده های جایگزین است  و 45 کودک در خانواده جایگزین هستند؛ همچنین از طریق «مرکز مثبت زندگی» شکوه مهر، معلولین و افراد نیازمندی که مراکز ما شرایط نگهداری از آنها را ندارند و آنها نیاز به کمک ما دارند در خانه تحت پوشش قرار می دهیم. حدود 50 درصد پرسنل ما که بیش از 450 نفر هستند، از بچه های همین موسسه هستند، با این اقدام هم فرزند خود را مشغول به کار کرده‌ایم و هم با توجه به اینکه در این شرایط بزرگ شده صادقانه تر کار می کند.

 

 

دغدغه شما؟

هزینه های ما بسیار زیاد است و این هزینه ها از محل کمک های مردمی است و بهزیستی برای افراد مجهول ما یارانه اندکی پرداخت می کند که در مقابل هزینه ای که ما می کنیم بسیار اندک است. تنها هزینه جاری ما در سال گذشته 4 میلیارد و 500 میلون تومان بوده است و فعالیت های عمرانی و مراکز جدیدی که تاسیس می شود و همچنین تجهیز آنها هزینه های زیادی در بردارد. از مردم می خواهیم در این ماه از این فرصت استفاده کنند و بچه های بهشتی ما را کمک کنند تا بتوانیم خدمات بهتری به این بچه ها ارائه دهیم. همچنین هر سال ما پویشی با عنوان «سفره ای به وسعت یک شهر» به مناسبت ماه مبارک رمضان داریم که در قالب پویش مردمی افراد می توانند هر تعداد از کودکان این موسسه را افطاری دهند و یا هزینه آن را پرداخت کنند.

هر سال این پویش برگزار می شده و سیل مشتاقان زیادی در این پویش شرکت می کردند، به دلیل شرایط کرونا دو سال این پویش و مراسم شبهای قدر و نماز عید فطر برگزار نشد و همین امر موجب کاهش 90 درصدی مشارکت مردم شد و امسال با فروکش کردن کرونا از مردم می خواهیم از طریق شماره کارت بانک تجارت 5859837000326484 وجوهات نقدی خود را واریز کنند. مردم می توانند از طریق حساب های ما در بانک های مختلف به صورت نقدی کمک کننده باشند و کمک های غیر نقدی خود را هم می توانند با مراجعه به موسسه داشته باشند، همچنین کمک خدماتی می توانند داشته باشند لذا به همین منظور فرم های داوطلب در زمینه آموزشی، خدماتی و توانبخشی برای داوطلبین آماده شده است. ما در همه سطوح و صنوف نیاز به مساعدت و کمک داریم، هر فرد می تواند تنها هزینه اطعام یک کودک ما را تقبل کند.

 

شرایط شما در دوران کرونا چگونه بود؟

 

ما در دو سال شیوع کرونا خوشبختانه نه مبتلا و نه فوتی داشتیم و بچه های این موسسه جزو اولین گروهی بودند که واکسن کرونا را تزریق کردند و اکنون هر سه دوز آن را تزریق کرده اند.

 

شما واحد آموزشی هم دارید؟

 

بله، واحد دانشگاهی ما زیر نظر آموزش عالی با ظرفیت 2000 دانشجو در مقطع کاردانی و کارشناسی فعال است و در آنجا تربیت نیروی متخصص برای سازمان بهزیستی و موسسات خیریه و کسانی که فعالیت اجتماعی دارند صورت می گیرد و افراد تحت پوشش موسسه به صورت رایگان در این دانشگاه تحصیل می کنند.

 

 

در مورد شرایط روحی کودکان چه می کنید؟

 

برای رفع نیاز عاطفی کودکان برنامه های فرهنگی برگزار می شود و همچنین افرادی به عنوان پدر و مادر به این کودکان رسیدگی می کنند و در برخی موارد کارهای بهداشتی او را انجام می دهند و درصد بالای فعالیت های خدماتی برای کودکان بی سرپرست ما نیروهای خیر و داوطلب هستند.

 

خبر خوب شما برای معلولین؟

 

کلنگ زنی مرکز توانبخشی ضایعه نخاعی در مشهد به عنوان مرکز ضایعه نخاعی شرق کشور را در دست اجرا داریم. معلولین ضایعه نخاعی اقشار بسیار مظلومی هستند که بر اثر حادثه به این درد مبتلا می شوند. این مرکز بعد از تهران دومین مرکز خواهد بود و ظرف دو سال به بهره برداری خواهد رسید و ما در این مرکز هم از نظر توانبخشی و هم از نظر روانی بر روی فرد و خانواده ضایعه نخاعی کار خواهیم کرد.

 

 

برای ماه رمضان برنامه ای دارید؟

 

در آسایشگاه شهید بهشتی برنامه های افطاری داریم که خیرین میهمانان خود و بچه های ما را افطاری می دهند، در شب های قدر مراسم شب قدر با حضور مردم برگزار می شود و شبهای قدر در اینجا غوغا است و در بحث ورزشی جام رمضان نیز برگزار می شود.

 

*در راهروهای موسسه قدم می زنم، درب برخی از سالن ها باز است و در آن کودکانی را می بینم که روی تخت خوابیده اند و نمی توانند حرکتی کنند اما با دیدن من لبخند می زنند و از اینکه یک نفر به اینجا آمده است خوشحالی می کند. به راستی این کودکان در این مراکز نیازمند حمایت پر مهر من و شما هم از نظر مالی و هم عاطفی هستند. ماه رمضان ماه استفاده از فرصت ها است در این ماه هر عمل نیکی ثوابش دو چندان می شود و هر یک از ما می توانیم با پرداخت مبلغی هر چند اندک در سفره اطعامی که پهن می شود شریک شویم و با این کار روح خود را به آرامش برسانیم چرا که هر عمل خوب ما اولین بازتاب آن در به آرامس رسیدن روان ما و خوشحالی وصف ناشدنی است.

کد خبر 1163599

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha