خبرگزاری شبستان، جهان اسلام: آمریکای لاتین مساحتی بالغ بر21 میلیون متر مربع و جمعیتی نزدیک به 600 میلیون نفر دارد. ورود دین اسلام به قاره آمریکا از زمانی بود که برده های سیاه پوست مسلمان آفریقایی پا به خاک این قاره گذاشتند. در اواخر قرن نوزدهم مهاجرانی از خاورمیانه وارد این منطقه شدند. این مسلمانان برای کمک به رشد هویت اسلامی فرزندان خود و نسل جوان اقدام به تاسیس موسسه هایی کردند. به این ترتیب برای اولین بار مراکز اسلامی مساجد بنا شدند.
در حال حاضر شش میلیون مسلمان در آمریکای لاتین سکونت دارند.در سال های اخیر مسیحیان در کشورهای آمریکای لاتین به طور چشمگیری به دین اسلام گرویدند. کشور«سورینام» در منطقه کارائیب تنها کشور قاره آمریکاست که بزرگترین درصد مسلمانان در این قاره را دارد.
بسیاری نمی دانند که سورینام از سال 1996 میلادی به عضو سازمان همکاری اسلامی درآمده است. این کشور در شمال این قاره و در مرز گویان فرانسه قرار دارد. از جنوب به برزیل و از شمال به اقیانوس اطلس متصل است. سورینام، کوچکترین کشور مستقل به شمار می آید که مساحت آن 165 هزار کیلومتر مربع است و جمعیت آن 470 هزار نفر است. این کشور از نظر نژاد، زبان و مذهب تنوع دارد. بیشتر جمیعت سورینام تنها در 20 درصد از سرزمین آن و در نزدیکی سواحل اقیانوس اطلس زندگی می کنند. نزدیک به 80 درصد از مساحت آن را جنگل های استوایی تشکیل می دهد. سورینام در قدیم مستعمره هلند است، به همین دلیل بیش از 60 درصد از ساکنان آن به زبان هلندی سخن می گویند.
«ایزابل آلفرس دوتولدو» پژوهشگر اسپانیایی در کتاب خود با عنوان «از آفریقا تا آمریکا» با استدلال های مستند تایید می کند که «عبدالله بن یاسین» موسس دولت مرابطین از طریق اقیانوس اطلس به شمال به برزیل و گینه رسید. اسلام را به همراه پیروان خود گسترش داد. این دلیل ورود اسلام به آمریکای لاتین در این دوره است. اگرچه اسلام پیش از کشف کلمب در این قاره وجود داشته است. به طوری که کلمب اعتراف کرد که مسلمانان وجود داشتند و زبان شان عربی بود و به سمت قبله نماز می خواندند. آنچه از مساجد قدیمی شمال برزیل به ویژه شهر باهیا به دست آمده است. گواه این امر است . اگرچه از این دوره اطلاعات کمی در دست است.
مهاجرت های اخیر به خصوص از سوریه، لبنان و فلسطین در همسان سازی در جوامع لاتین کمک کرده است. به طوری که اتبا عرب مسلمان همچون «کارلوس منعم» سوری تبار، رئیس جمهوری پیشین آرژانتین، «عبدالله بوکرم» لبنانی تبار، رئیس جمهوری پیشین اکوادر، «میشل تامر» لبنانی تبار، رئیس جمهوری برزیل، «آنتونیو سگا» فلسطینی تبار در السالوادر از سال 2004 تا 20009 میلادی منصب ریاست جمهوری این کشورهای آمریکای لاتین را برعهده داشتند.
95 درصد از مردم سورینام باسواد هستند و نسبت بی سوادی در میان بزرگسالان تنها 5 درصد است. در سورینام تنوع قومیتی و زبانی وجود دارد.
سورینام در سال 1975 استقلال خود را از هلند به دست آورد. به همین دلیل می توان گفت که تعداد زیادی از بازیکنان فوتبال هلند مانند فرانک رایکارد، رودگولیت، ادگار داویدز، پاتریک کلایورت، کلارنس سیدورف سورینام تبار بودند.
اگرچه زبان رسمی سورینام هلندی است، اما هرگروه از مسلمانان اغلب به زبان مادری سخن می گویند. اندونزیایی هایی که در کشت برنج کار می کنند، به زبان و آداب و رسوم خود پایبند هستند، درهمین حال،هندی ها به زبان اردو پایبند هستند و در تجارت کار می کنند و در شهرهای اصلی سورینام سکونت دارد. آفریقایی هایی که در معدن ها کار می کنند، بیشتر به زبان های خاص صحبت می کنند.
سورینام از اولین کشورهای مسلمان نشین در آمریکای لاتین بود. در زمان استعمار هلند، بردگان برای کار در مزارع نیشکر، قهوه، چای، حفر چاه و سنگفرش جاده آورده می شدند. این بردگان آغازگر گسترش اسلام در سورینام بودند، به خصوص که بیشتر آنها حافظ قرآن بودند. اما استعمار هلند به آنها ظلم می کرد، بنابراین این بردگان به رهبری یک مسلمان سیاه پوست قیام کردند و به سمت جنگل های انبوه حرکت کردند. درگیری بین آنها ادامه داشت تا در سال 1863 به استقلال رسیدند و به سیاه پوستان جنگل ها جیوکا معروف شدند.
مسلمانان اولیه در سورینام به پوشش اسلامی و آداب و رسوم اسلامی ازجمله پرهیز از الکل یا خوردن گوشت خوک متعهد بود. علاوه بر آن، کارگران هندی و آفریقایی به مهاجران سوری، لبنانی و اندونزیایی در گسترش دین اسلام در سورینام کمک کردند.
برخی منابع نشان می دهد که نسبت اسلام درسورینام به 35 درصد می رسد. درحالی که منابع دیگر اعلام کردند که درصد آن از 20 درصد بیشتر نیست، اما با همه اینها، سورینام از نظر جمعیت مسلمان نسبت به کشورهای دیگر آمریکای لاتین بیشترین جمعیت مسلمان را دارد.
با این حال، پیروان اسلام در سورینام در آمریکای جنوبی بیشترین تعداد را دارد، تعداد مساجد سورینام بیش از 150 مسجد است. کسانی که این کشور کوچک را می شناسند، معتقدند که مسلمانان سورینام به ائمه جماعات، معلم و واعظ برای فعالسازی دعوت اسلامی نیاز دارد، جایی که فضایی آرام، آماده و خوبی دارد.
سورینام از قرن پنجم فجری هنگامی که گروه های مسلمان از غرب آفریقا به این کشور مهاجرت کردند، اسلام را می شناخت. آنها در این کشور مستقر شدند و مساجد کوچکی را براساس معماری ساده بنا کردند، به طوری که باستان شناسان، مسجد مربعی شکل ساده ای در مرکز شهر پاراماریبو کشف کردند که تاریخ آن به قرن ششم هجری برمی گردد.
نظر شما