خبرگزاری شبستان: "مد و لباس ایرانی اسلامی" از جمله موضوعاتی است که در سال های اخیر بیش از پیش مورد توجه مسئولان فرهنگی کشور قرارگرفت و با اهتمام ویژه دولت دهم، به طرحی عملیاتی تبدیل شد و تا آن جا پیش رفت که برای نخستین بار، صاحب جشنواره ای از جشنواره های فجر شد.
"نخستین جشنواره مد و لباس فجر" امسال در حالی فعالیت خود را آغاز کرد که معاونت هنری وزارت ارشاد در دوسال گذشته نیز نمایشگاه هایی از این دست را در فرهنگسرای نیاوران برپاکرده بود و به تازگی نیز نمایشگاه دائمی مد و لباس ایرانی اسلامی را کلید زده است.
نمایشگاه آثار برگزیده، سالن فروش و کارگاه های آموزشی بخش های اصلی جشنواره مد و لباس فجر را تشکیل می داد که در کانون پرورش فکری در معرض دید عموم مردم قرارگرفت و به نسبت برگزاری نخستین جشنواره، مورد استقبال نیز واقع شد.
در بخش فروش جشنواره که به نمایندگی تولیدی ها، مزون ها و فروشگاه ها اختصاص داشت، محصولاتی چون روسری، مقنعه، مانتو، چادر نماز، چادر مشکی(ملی، عربی و ...) عرضه شد به طوری که می توان گفت در این بخش، مجموعه ای از آن چه عموماً در سطح شهر قابل مشاهده است، گردهم آمده بود.
"مزون رها" که آثاری نیز در بخش نمایشگاه دارد، از جمله مزون های حاضر در بخش فروش است که با طرح های اندکی در جشنواره حاضر شده. فروشنده محصولات این مزون می گوید: محصولات ما هنوز به تولید انبوه نرسیده بنابراین بر اساس سفارش، کار دوخته می شود."
وی معتقد است که وقتی مزون های طراحی لباس به سمت تولید انبوه حرکت می کنند خود به خود از کیفیت آثار آن ها کاسته می شود و به همین خاطر ترجیح می دهند مستقیماً از مشتری سفارش بگیرند.
تولیدی لباس "طهران ردا" نیز از جمله تولیدی هایی است که با عرضه لباس های شبه سنتی و محلی در جشنواره حضور دارد. فروشنده محصولات این تولیدی با تأکید بر استقبال خوب مردم می گوید: "خانم قندی پور، طراح این لباس ها چندسالی است که در این عرصه فعالیت می کند و اکنون محصولات ما به تولید انبوه رسیده است.
"طهران ردا" توانسته با افزایش رنگ بندی الگوهای سنتی لباس اقوام و همچنین تلفیق الگوهای مدرن لباس همچون سارافون با موتیف های سنتی، به نوآوری در عرضه لباس های سنتی دست یابد و از این رهگذر، به سلیقه بخشی از مخاطبان امروز پاسخ دهد.
اما آن چه به طورکلی در بخش فروش جشنواره مد و لباس فجر به چشم می خورد، -همچون نمایشگاه های گذشته- ارائه طرح های عام و الگوهای تکراری است که نهایتاً با ایجاد برش های جدید، تنوع رنگ بندی و تکه دوزی تلاش شده به مدل هایی متفاوت بدل شوند. این در حالی است که بخش فروش نمایشگاه به عنوان محل عرضه مستقیم لباس های طراحی شده در مزون ها و تولیدی ها باید پاسخگوی نیازهای تازه مخاطبان در عرصه زندگی اجتماعی همچون کار، ورزش و ... باشد. باید توجه داشت ارائه مدل های تازه بستن شال و روسری، چادر نمازهای گلدار و فعالیت هایی از این دست به تنهایی طیف وسیع سلایق مخاطبان را پوشش نمی دهد.
از سالن فروش نخستین جشنواره مد و لباس فجر که بگذریم به بخش نمایشگاه می رسیم. ورود به بخش نمایشگاهی مخاطب امروز را برای مشاهده طرح هایی به روز تر و با طراحی حرفه ای تر امیدوار می کند.
آثار این بخش که در سه الگوی مانتو، لباس های مجلسی و همچنین مقنعه و روسری ارائه شده اند را می توان به نوعی توان بالقوه طراحان لباس ایرانی در ارائه الگوهای ایرانی و اسلامی به حساب آورد.
بخش نمایشگاهی نخستین جشنواره مد و لباس فجر در مقایسه با نمایشگاه های پیشین وزارت ارشاد، از نوعی بلوغ در طراحی الگوهای همچون چادر مشکی و مقنعه خبر می دهد که در جای خود از اهمیت بالایی برخوردار است.
اما پرسش اساسی در این زمینه، سازوکار پشتیبانی از طرح های برگزیده و سرمایه گذاری برای تولید انبوه آن هاست. چه آن که تا زمانی که مدل های ارائه شده در این نمایشگاه ها در دسترس مردم قرارنگیرد، قضاوت جدی درباره میزان استقبال و همه گیرشدن آن ها در سطح جامعه امکان پذیر نیست. اقدامی که از این پس، نیازمند همکاری سایر نهادهای مسئول و مرتبط همچون وزارت بازرگانی با کارگروه ساماندهی مد و لباس وزارت ارشاد است.
اگرچه مقایسه آثار ارائه شده در این نمایشگاه با کارهای برخی طراحان خصوصی لباس، از عدم استقبال همه طراحان در این نمایشگاه و نمایشگاه های پیشین خبر می دهد -که باید دلایل آن را در جای خود به طور جدی بررسی کرد- اما به هرصورت، این آغاز راهی است که در آینده، شکوفایی بیشتری را با خود به همراه خواهد داشت.
پایان پیام/
نظر شما