نگاهی به رویدادهای ماه مبارک رمضان در کتاب «ماجراهای تاریخی رمضان»

«ماجراهای تاریخی رمضان» عنوان کتاب در دست انتشار هوشنگ جاوید پژوهشگر برجسته موسیقی نواحی و آئینی ایران است که به رویدادهای ماه مبارک رمضان می پردازد .

 به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «هوشنگ جاوید»، پژوهشگر برجسته موسیقی نواحی و آئینی ایران در تازه ترین کتاب پژوهشی خود با عنوان «ماجراهای تاریخی رمضان» به رویدادهای ماه رمضان می پردازد .

هوشنگ جاوید  در بخش یکم این پژوهش می نویسد: دردوره آلب ارسلان سلجوقی ، هرسال هزاردینار درنیشابور ، صدقه ماه رمضان به خانوارهای بی چیز پرداخت می شد .

در رمضان سال ۶۱۷ ه.ق ده هزار سپاهی مغول به سالاری "تغارچا"که داماد چنگیز بود به درنیشابور رسید، مقاومت سرسختانه مردم شهر سبب شد که مغولان از شهر بندان (محاصره) دست کشیدند، اما پیش از آن که عقب بنشینند تغارچا درجنگ کشته شد، دراین نبرد نیشابوریان با ساخت وسیله ای بنام "کوزه نفت انداز "بیشترین صدمات را به مغول ها واردآوردند ، قرن ها بعد مولوتوف روسی با خواندن تاریخ ایران از این تمهید دفاعی ایرانیان استفاده کرد و جای کوزه را با بطری و جای نفت را با بنزین تغییر داد وآنرا بنام خود درتاریخ سلاح های دفاعی مردمی بنام کوکتل مولوتف به ثبت رساند که درجنگ های خیابانی هنوز هم از سوی مردم جوامع مختلف کاربرد دارد.پنجاه سال بعد ، پس از مرگ هلاکوی مغول پسرش اباقا در روز بیست وششم رمضان سال ۶۶۸ ه،ق به نیشابور حمله اورد ، آن را تسخیر وغارت کردوروز بعد آن جارا ترک گفت وتخلیه کرد .

 

 در بخش دوم کتاب پژوهشی «رمضان ورویداد های تاریخی» هوشنگ جاوید می نویسد: در چهارم رمضان ۱۲۳۱ه، ق فرمانده لشگریان قفقاز با دستوری از امپراتور روسیه به دربار شاه ایران آمد و افزون بردرخواست حمایت دولت روس در جنگ آتی با عثمانی، دخالت نکردن ایران را دردشت خوارزم خواستار شد ، که چون خوارزم متصل به روسیه است وبازرگانان روسی ازغارت ودستبرد خوارزمیان درامان نیستند واموالشان به غارت برده می شود، ایران یا قشون به خوارزم بفرستد وآن مناطق را به تصرف خود درآورد ویا اجازه دهد که روسیه از طریق دریای خزر ، نیروی نظامی وارد استرآباد کندوازآن ناحیه به تنبیه خوارزمیان بپردازد، فتح علیشاه قاجار پاسخ می دهد که : عبور سپاه روسیه ازخاک ایران درقرارداد گلستان قید نشده ، نیز در صورتی به خوارزم قشون کشی می کنیم که هرات وبلخ و بخارا ضمیمه مملکت ماشود تا قشون ایران راحت تر بتواند برخوارزم بتازدچنان که نادرشاه پس از فتح این دوسه ولایت ، خوارزم را فتح کرد.

 

هوشنگ جاوید در بخش سوم کتاب پژوهشی «رمضان ورویداد های تاریخی» می گوید: ابن اثیر در الکامل درمورد ماه رمضان درسال دوم هجری می نویسد:دراین سال پیامبر به مردم فرمان دادکه یک یا دوروز پیش ازجشن فطر، زکات روزه ازدارایی خود بیرون کنند، دراین سال پیامبر خدا (ص)به نمازگاه بیرون شدو"نمازجشن" رابامردم خواند، این نخستین باری دراسلام بودکه وی برای نمازبه بیرون شهر رفت وزوبین [نوعی نیزه]دربرابراو برافراشته شد، این زوبین ازآنِ نجاشی پادشاه حبشه بودکه به زبیر ابن عوام بخشیده بود، امروز این زوبین در دست موذنان است.

درسال دوم هجری روزآدینه هفدهم یا نوزدهم رمضان ، جنگ بدر فروزان گشت.

روانه شدن پیامبرخدا(ص) سه شب گذشته از رمضان بود، سیصدوسیزده مردجنگی اورا همراهی می کردند.

در رمضان سال ششم هجری مردم به سختی گرفتار خشک سالی شدندوپیامبرخدا(ص) با مردم نماز باران خواهی خواند.

هوشنگ جاوید پژوهشگر موسیقی نواحی و آیینی ایران است؛ او در تهران و مشهد دوران نوجوانی و جوانی خود را سپری کرد و در رشته فیلمبرداری و نورپردازی از دانشکده صدا و سیما فارغ‌التحصیل شد. جاوید از شاگردان سید ابوالقاسم انجوی شیرازی بنیانگذار مکتب مرکز فرهنگ مردم ایران در صدا و سیما بود و در این سال‌ها مسئولیت‌های فراوانی را نیز بر عهده داشت. او یکی از برجسته‌ترین پژوهشگران موسیقی نواحی و بنیانگذار جشنواره‌های مختلف موسیقی نواحی و آیینی در ایران است.

کد خبر 1165147

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha