«منصور ملک زاده» مسئول فنی دندانپزشکی درمانگاه شمیم یار زاهدان در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص نام گذاری روز ملی دندانپزشکی گفت: قبل از انقلاب اسلامی، به دلیل تاسیس جامعه دندانپزشکی در ایران، ۲۴ دی را به نام روز دندانپزشک نامگذاری کرده بودند چرا که پیش از آن تنها ۳ نفر دندانپزشک در ایران وجود داشت که یکی از آنها لهستانی و در واقع دندانپزشک شخصی شاه وقت ایران، رضا شاه بود و دو نفر دیگر هم سوئیسی و ترکیه ای بودند.
ملک زاده افزود: پس از انقلاب اسلامی در کشورمان، مجبس طرحی را به جهت تربیت بهداشتکاران دهان و دندان به تصویب رساند که براساس آن افرادی که داوطلب بودند به آنها آموزش های لازم ارائه شود و با مدرک فوق دیپلم به مناطق مختلف کشور علی الخصوص مناطق محروم اعزام کند تا این افراد بتوانند در جهت پیشگیری از بیماری های دهان و دندان و رفع نیاز مردم در این مناطق فعالیت کنند.
وی ادامه داد: این طرح در سال ۱۳۶۰ به تصویب رسید و از این رو تاریخ تصویب این طرح یعنی ۲۳ فروردین ماه به نام روز دندانپزشکی نامگذاری شده و آخرین هفته فروردین ماه را نیز هفته سلامت دهان و دندان نامگذاری کردند.
این متخصص دندانپزشک در مورد عوامل موثر در حفظ سلامت دندان ها اظهار کرد: برای مراقبت از دندان ها باید از کودکی آغاز کرد، پوشاندن شیارهای دندان های آسیاب، مصرف متعادل فلوراید و مواد دارای فلوراید مانند خمیر دندان و دهان شویه، حداقل دو بار مسواک و یک بار نخ دندان در روز، مصرف میوه و سبزیجات همراه با وعده های غذایی از جمله عواملی است که به حفظ سلامت دندان ها کمک می کند.
مسئول فنی دندانپزشکی درمانگاه شمیم یار زاهدان تاکید کرد: باید هر شش ماه یک بار چکاب دندان انجام شود، هنگام زخم و خونریزی لثه به دندانپزشک مراجعه کرده، در حفظ پاکیزگی و بهداشت دهان و دندان کوشا بوده و از مصرف دخانیات که موجب تیرگی و پوسیدگی دندان ها می شود خودداری شود.
وی با بیان اینکه ۲ بار چکاب دندان در سال از ایجاد ناراحتی ها و درمان های پیچیده دندانپزشکی و صرف هزینه سنگین درمان جلوگیری می کند تصریح کرد: دسترسی به همه سطوح دندان ها به منظور پلاک میکروبی مستلزم صرف وقت کافی است باید روزی ۲ بار به مدت ۲ الی ۳ دقیقه برای مسواک وقت گذاشته شود و اگر شرایط برای مسواک فراهم نیست، شست وشوی دهان با آب بعد از خوردن غذا باعث خنثی شدن اسید و کاهش باکتری ها به میزان ۳۰ درصد می شود.
ملک زاده مصرف غذاهای چسبناک مانند شکلات که حاوی قند فراوان بوده و مدت زمان زیادی جهت خنثی شدن اثرات سو آن و پاک شدن توسط بزاق از روی دندان نیاز است را برای دندان ها مضر دانست.
وی در مورد تغذیه مناسب برای حفظ سلامت دندان ها گفت: غذاهای غنی از کلسیم مانند لبنیات تازه، سویا، ماهی، بادام و سبزیجاتی که برگ های سبز تیره دارند موجب می شود دندان ها و استخوان قوی داشته باشیم.
این متخصص دندانپزشک فسفر موجود در تخم مرغ، ماهی، گوشت بدون چربی، لبنیات، آجیل و لوبیا را برای تقویت دندان ها موثر عنوان کرده و افزود: همچنین جذب ویتامین c از طریق خوردن مقادیر زیادی از مرکبات، گوجه فرنگی، فلفل، کلم بروکلی، سیب زمینی و اسفناج برای سلامت دندان ها اهمیت دارد.
وی مقاومت در برابر مصرف مواد غذایی مضر و انتخاب میان وعده های سالم را راهکار هوشمندانه ای برای حفظ سلامت دندان ها عنوان کرد و بیان داشت: تغذیه مناسب، پرهیز از مواد قندی به ویژه آب نبات های سخت و چسبناک را راهکار مناسبی برای پیشگیری از حملات اسیدی در دندان ها و مصون ماندن از سرطان دهان برشمرد و بر مسواک و شست و شوی دندان ها بعد از میان وعده هم تاکید کرد.
مسئول فنی دندانپزشکی درمانگاه شمیم یار زاهدان در خصوص جایگاه علمی ایران در جهان در حوزه علم دندانپزشکی اظهار کرد: مرحوم دکتر حسین نواب، طراح و عضو موسسین جامعه دندانپزشکی ایران که بنیانگذار دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شهید بهشتی و دندانپزشکی نوین در ایران است با تاسیس این دانشکده ارزش های علمی و درمانی در حیطه دندانپزشکی را در ایران نهادینه و با همکاری سایر اعضای هیات موسسین فعالیت های اجتماعی، علمی و عملی را این حوزه پی ریزی کرد.
وی ادامه داد: این پزشک خوش فکر، مبتکر و پایبند به اصول که همواره در مسیر خدمت به مردم و تحقق اهداف عالیه خود تلاش می کرد، بالاترین معیارهای مطرح شده در حیطه دندانپزشکی در سطح جهان را برای ایران الگوگذاری کرد.
ملک زاده یادآور شد: مدیریت تفکر و تجربه مرحوم دکتر نواب، موجب شد که طی ۵۴ سال، جامعه دندانپزشکی ایران به سمت رشد و تعالی حرکت کند به گونه ای که اکنون موثرترین و کلی ترین تشکیلات حرفه ای در کشور به شمار می رود که مورد مشاوره با مسئولان است.
نظر شما