«اعتیاد به اینترنت» تهدید سلامت روان و سلامت معنوی دانش آموزان

طبق یافته ‎های مطالعاتی، اعتیاد به اینترنت برای همه خصوصا دانش آموزان و نوجوانان که در حال رشد هستند، مضر است چراکه باعث ایجاد بیماری‎های مرتبط با چشم و حتی کمردرد و مشکلات ستون فقرات و چاقی و به طور کلی بیماری‎‌های جسمانی و حتی سلامت روان می شود.

خبرگزاری شبستان_ خراسان شمالی؛ شیوع ویروس کرونا باعث تعطیلی مدارس و کوچ دانش آموزان به فضای مجازی شد، هر چند که آموزش مجازی تا حدودی جور آموزش حضوری را کشید و به نوعی باعث شد تا آموزش تعطیل نشود، اما زیان هایی نیز به همراه داشت که هم اکنون برخی از دانش آموزان در مقاطع مختلف به فضای مجازی اعتیاد پیدا کرده اند و حتی ساعت ها از وقت خود را در شبکه های اجتماعی می گذرانند و یا با بازی های هوشمند خود را سرگرم می کنند بدون اینکه متوجه بشوند به آن اعتیاد پیدا کرده اند.

 

این موضوع مهم بارها توسط پژوهشگران و کارشناسان تحقیق و پژوهش شده و یافته ها و نتایج آن نیز منتشر شده که بین اعتیاد به اینترنت با سلامت روان کودکان و نوجوانان رابطه معناداری وجود دارد.

 

طبق یافته ‎های مطالعات انجام شده می توان نتیجه گرفت که در مجموع، اعتیاد به اینترنت و استفاده بیش از حد برای همه خصوصا دانش آموزان و نوجوانان که در حال رشد هستند، مضر است چراکه باعث ایجاد بیماری‎‌های مرتبط با چشم و حتی باعث ایجاد کمردرد و ناراحتی ‎های ستون فقرات و چاقی و به طور کلی بیماری‎های جسمانی و حتی سلامت روان می شود.


بنابراین، کارشناسان حوزه سلامت، آگاهی بخشی و آموزش ویژه دانش آموزان، والدین و فرهنگیان جهت جلوگیری از آسیب‎ های روحی و روانی اعتیاد اینترنتی را توصیه می کنند.

 

یکی از روان شناسان فعال در خراسان شمالی که خود نیز فرهنگی است، گفت: متاسفانه برخی از دانش آموزان حتی روزانه سه تا پنج ساعت زمان خود را در شبکه های اجتماعی می گذرانند که متاسفانه اعتیاد به فضای مجازی در دانش آموزان تاثیرات منفی زیادی دارد.

 

«سارا صادقی» افزود: درست است که هم اکنون به نوعی به فضای مجازی و شبکه های اجتماعی نیازمند هستیم  اما باید در این خصوص آگاهی داشته باشیم و استفاده از آن نیز برای قشر کودک و نوجوان باید به نوعی کنترل شده باشد اما متاسفانه هم اکنون دانش آموزان از این ناحیه آسیب می بینند که آثار خود را نیز در آینده نشان می دهد.

 

وی اظهارکرد: بیشتر دانش آموزان یک گوشی دارند و حتی هم اکنون که مدارس حضوری شده، این گوشی ها را با خود دارند و به نوعی بیشتر وارد شبکه های اجتماعی می شوند و بازی های هوشمند با دوستانشان انجام می دهند که متاسفانه خانواده ها باید در این خصوص جدی باشند و به نوعی زمان استفاده از گوشی را برای فرزندان خود محدود کنند.

 

وی گفت: متاسفانه حتی استفاده بیش از حد دانش آموزان از گوشی باعث اُفت تحصیلی آنان نیز شده است اما برخی از خانواده ها این امر را نیز جدی نگرفته اند که در آینده با چالش مواجه خواهند شد.

 

یکی از فرهنگیان دیگر نیز گفت: امروزه افراد زیادی هستند که وابستگی شدیدی به اینترنت و فضای مجازی دارند برخی از دانش آموزان به محض بیدار شدن از خواب به سراغ گوشی همراه می روند و تا چند ساعتی در آن وقت نگذرانند، کار دیگری انجام نمی دهند.

 

«مریم درتومی» افزود: متاسفانه برخی از دانش آموزان هر فرصتی که پیدا می کنند به سراغ موبایل می روند و حتی متاسفانه تا پاسی از شب نیز گوشی در دست دارند که این امر موجب اختلالات خواب و بعضا مشکلاتی می شود و این در حالی است که دانش آموزان هیچ ضرورتی ندارند که با گوشی هوشمند کار کنند.

 

وی اظهارکرد: برخی از خانواده ها برای آموزش فرزندان خود، کامپیوتر گذاشته اند که دانش آموز پشت میز از آموزش بهره مند می شود و در این موارد به وسایل الکترونیکی کمتر اعتیاد پیدا می کند، اما خانواده هایی که برای فرزندان خود گوشی هوشمند و تبلت تهیه کرده اند به دلیل سبکی و راحتی فرزندان آنان بیشتر درگیر فضای مجازی شده اند.

 

وی افزود: خانواده ها در زمان استفاده فرزندان خود از گوشی و تبلت کنترل نامحسوسی داشته باشند و آنان را به حال خود رها نکنند.

 

درتومی گفت: دانش آموزان باید زمان خود را برای کسب علم و دانش و افزایش مهارت ها بگذارند اما متاسفانه با وقت گذراندن در گوشی، زمان طلایی خود را هدر می دهند که از خانواده ها می خواهیم فرزندان خود را در زمان بیکاری به یاد گیری حرفه ای توصیه کنند تا در آینده نیز بتوانند کاری انجام دهند.

 

وی اظهارکرد: در زمان های گذشته دانش آموزان در ساعت های بیکاری معمولا در کنار پدر و یا بردار و حتی یک استاد کار مشغول به کار بودند که معمولا بیشتر آنان نیز یک مهارت یا بیشتر را فرا می گرفتند اما در سال های اخیر این شیوه مناسب دیگر انجام نمی شود و بیشتر کودکان و نوجوانان وقت اضافی خود را به بازی آن هم در فضای مجازی سپری می کنند.

 

این معلم افزود: اعتیاد به فضای مجازی همچون اعتیاد به مواد مخدر است چرا که دانش آموزان فرصت های طلایی خود را برای کسب علم و دانش و مهارت ها از دست می دهند و بعضا نمی توانند در آینده شغل مناسبی پیدا کنند.

 

وی اظهارکرد: گوشی های هوشمند روی مغز دانش آموزان تاثیر منفی می گذارد و موجب ایجاد استرس، اضطراب و در نهایت مستعد افسردگی در آن ها می شود.

 

درتومی افزود: متاسفانه هم اکنون حتی برخی از کودکان دو سال بالا نیز صاحب تبلت هستند و یا از گوشی و تبلت بزرگ تر ها استفاده می کنند که متاسفانه آسیب های جدی برای این کودکان در آینده به وجود می آید اما برخی از پدر و مادرها، ناخواسته فرزندان خود را به این مسیر هدایت می کنند.

 

وی گفت: برخی خانواده ها برای در امان ماندن از سر و صدای کودکان و شیطنت های آنان به فرزندان خود یک گوشی و یا تبلت می دهند و آنان نیز ساعت ها در گوشه ای می نشینند و بدون اینکه سر و صدایی داشته باشند بازی می کنند، برخی از خانواده ها به این شیوه عادت کرده اند و ناخواسته فرزندان خود را به سمت گوشی می برند و نمی دانند که فرزند خود را به نوعی معتاد به گوشی می کند، متاسفانه برخی از خانواده ها تنها برای راحت طلبی خود، فرزندان خود را به این سمت و سو گرایش می دهند.

 

وی ضعف بینایی، بروز مشکلات عصبی، یکجا نشینی و غافل شدن از بازی‌های کودکانه، چاقی، بهم خوردن خواب کودکان، ایجاد اختلالات ذهنی و حتی پرخاش گری و نا آرامی را از دیگر معایب استفاده بیش از حد کودکان و نوجوانان از وسایل الکترونیکی دانست.

 

یکی دیگر از معلمان بجنوردی هم با بیان اینکه آموزش هم اکنون به صورت حضوری است و باید به نوعی دانش آموزان را از گوشی دور کنیم، افزود: حتی برخی از دانش آموزان در دفترچه یادداشت خود چیزی نمی نویسند و به معلم می گویند که تکالیف شب را همچون گذشته در گروه شاد و یا سایر شبکه های مجازی، اعلام کنند.

 

«صادق رحیمی» افزود: در این ایام من از دانش آموزان خواسته ام که هم اکنون بیشتر ارتباط ها در سر کلاس انجام می شود و به اجبار هنوز هم در شاد فعال هستیم چرا که بعضا برخی از دانش آموزان به دلیل بیماری به مدرسه نمی آیند اما تمام تلاشم را می کنم تا دانش آموزان را به فضای حقیقی ببرم.

 

وی گفت: با وجود اینکه دانش آموزان بیش از دو سال آموزش را در بستر مجازی آموزش دیدند، بعضا می بینم که شوق زیادی برای کلاس های حضوری ندارند و زود خسته می شوند لذا باید تلاش کنیم تا آموزش به همراه برنامه های شاد و مفرح باشد تا به فضای غیر مجازی بیشتر علاقه نشان دهند.

 

 

 

کد خبر 1166275

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha