حجت الاسلام «زین العابدین دستداده» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در جهرم، با اشاره به اینکه قرآن كریم به تفكر و تدبر بسيار اهميت داده و شمار فراوانى از آيات براى ترغيب به آن آمدهاند، گفت: با جستجو در آيات به دست مىآيد كه خداوند بيش از ۳۰۰ مورد انسان را به تفكر، تذكر و تعقل دعوت كرده است.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: افزون بر اين در آيات بسيارى عدم تفكر و تعقل را توبيخ و ملامت كرده است: «قُل لا اَقولُ لَكُم عِندى خَزائِنُ اللّهِ ولا اَعلَمُ الغَيبَ و لا اَقولُ لَكُم اِنّى مَلَكٌ اِن اَتَّبِعُ اِلاّ ما يوحى اِلَىَّ قُل هَل يَستَوِى الاَعمى والبَصيرُ اَفَلا تَتَفَكَّرون»، «و مَا الحَيوةُ الدُّنيا اِلاّ لَعِبٌ ولَهوٌ و لَلدّارُ الأخِرَةُ خَيرٌ لِلَّذينَ يَتَّقونَ اَفَلا تَعقِلون» و براى آنان كه در مسير جهل و عدم تعقل گام برمىدارند و از سرمايه فكر و خرد خويش استفاده نمىكنند رجس و پليدى، شك و ترديد قرار داده است، آنچنان كه به ايمان موفق نمىشوند: «و ما كانَ لِنَفس اَن تُؤمِنَ اِلاّ بِاِذنِ اللّهِ و يَجعَلُ الرِّجسَ عَلَى الَّذينَ لايَعقِلون».
وی ادامه داد: برخى با توجه به آياتى چون«اِنَّ فى ذلِكَ لاَيت لِقَوم يَتَفَكَّرون» و «كَذلِكَ نُفَصِّلُ الأيتِ لِقَوم يَتَفَكَّرون» تفكر را مبدأ وصول به حقيقت، علم و شناخت معرفى كردهاند.
به گفته حجت الاسلام دستداده، یکی از پر رنگترین نقشهای قرآن در شکلدهی به نظام فکری بشر، ارایه موضوع است؛ یعنی قرآن اساسیترین موضوعاتی را که اندیشیدن و کاوش در آنها، روشنکننده راه انسان و تحولآفرین در زندگی اوست، به بهترین شکل معرفی کرده است.
وی ادامه داد: به عنوان مثال، دین اسلام، رکن اساسی خود را توحید قرار داده است؛ از سوی دیگر در اصول دین که توحید از جمله آنها است، تقلید را محکوم میکند.
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه به ناچار برای پذیرش دین، تفکر و تدبر و تحقیق لازم است، خاطرنشان کرد: بنابراین خداوند بسیاری از آیات خود را به این موضوع اختصاص داده است؛ در اینجا دیگر وظیفه خود انسان است که معلومات مورد نیاز را که مواد اولیه تفکر است فراهم کرده تا به وسیله آن به حقیقت برسد.
نظر شما