«محمد ابک»، مشاور رسانه ای مرکز تبادل کتاب سازمان بسیج شهرداری تهران در گفت و گو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان در بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم گفت: ایده مرکز تبادل کتاب از سال 94 برای نخستین بار در ایران پایه ریزی شد. این مرکز زیر نظر مجموعه سازمان بسیج شهرداری تهران است با این مدل رویکرد که ما بیاییم ضریب نفوذ فرهنگ کتاب و کتابخوانی را در قشر متوسط و ضعیف جامعه گسترش دهیم، به این صورت که هر فرد، نهاد و مجموعه ای کتابی را که خوانده و در داخل کتابخانه خود بلا استفاده است، آن را دریافت کنیم و در چرخه فرهنگ تبادل کتاب وارد کنیم.
وی اظهار کرد: گردش کار در این مرکز به گونه ای تعریف شده است که علاوه بر کتاب اشخاصی که کتابی برای مبادله ندارند نیز می توانند با پرداخت وجه نقد از کتب عرضه شده کتاب های مورد نظر خود را تهیه کنند.
ابک در ادامه افزود: وقتی کتابی وارد مجموعه تبادل می شود ابتدا از لحاظ کیفیت و سالم بودن مورد بررسی قرار می گیرد، بعد از قرار گرفتن در فرهنگ ممیزی بین 10 تا 25 درصد زیر قیمت بازار قیمت گذاری می شود و به فروشگاه ما که در چهارراه ولیعصر، خیابان مظفر شمالی است، ارسال می شود به محض اینکه کتاب به فروش رفت اعتباری به فردی که کتاب را به مرکز تبادل واگذار کرده، ارایه می شود و آن فرد می تواند با این اعتبار از این مجموعه تبادل به صورت رایگان کتاب بردارد.
مشاور رسانه ای مرکز تبادل کتاب سازمان بسیج شهرداری تهران گفت: برجسته ترین هدف شکل گیری، مرکزی واحد برای تبادل کتاب این است که اشخاص با تبادل کتاب های مطالعه شده یکدیگر به منابع جدیدی برای مطالعه دست یابند. با این کار کتاب های قدیمی و خوانده شده دگرباره به چرخه مصرف بر می گردند و افراد با صرف کمترین هزینه ممکن به کتاب های جدید و مورد نیاز و علایق شان دست می یابند.
ابک بیان کرد: مهمترین نکته این است که ما روزانه حدود 1000 تا 1600 جلد کتاب وارد مجموعه تبادل کتاب می کنیم و در ماه حدود 40 هزار عنوان کتاب به مجموعه تبادل وارد می شود که این خود بدون رقیب ترین مجموعه فروش کتاب دست دوم در ایران است؛ ضمن اینکه طبق بررسی صورت گرفته توسط معاونت فرهنگی ،این مرکز تنها مجموعه در خلیج فارس است که چنین برنامه ای دارد و در هیچ جای خاورمیانه چنین چیزی وجود خارجی ندارد.
وی با بیان اینکه طرح تبادل کتاب ما از سوی دانشگاه ها مورد استقبال قرار گرفته است، افزود: این طرح توسط دانشگاه هایی مانند دانشگاه صنعتی شریف، تهران و مشهد اجرا شده است، ضمن اینکه زیرمجموعه این مرکز در اراک، مشهد و همدان نیز در حال راه اندازی است.
وی با اشاره به نقش مرکز تبادل کتاب در توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه اظهار کرد: رویکرد ما در فروش کتاب، رویکرد دلالی نیست. اگر شما یک کتاب نفیسی هم داشته باشید و آن را به مرکز تبادل واگذار کنید ما آن را بر اساس قیمت روز قیمت گذاری می کنیم و مستقیم در داخل قفسه کتاب مرکز قرار می دهیم، این در حالی است که در پاساژهای حوالی مرکز شهر برای کتاب های نایاب قیمت جداگانه ای قیمت گذاری می کنند ولی برای ما اصلا فرقی نمی کند، به محض دسته بندی افراد می توانند این کتاب ها را خریداری کنند.
ابک بیان کرد: ما برای ترویج فرهنگ کتابخوانی و افزایش ضریب نفوذ خود طرح «تبادل کتاب سیار» در اتوبوس ها را در مناطق محروم و جنوب شهر تهران اجرا می کنیم. همچنین افرادی که توان خرید کتاب ندارند می توانند در مرکز تبادل ما حضور یابند و کتاب مورد علاقه خود را بخوانند و هیچ منعی هم در این زمینه وجود ندارد.
مشاور رسانه ای مرکز تبادل کتاب سازمان بسیج شهرداری تهران گفت: ما هر ساله از اردیبهشت ماه، استارت کتاب های اهدایی خود را شروع و تا اسفند ماه ادامه می دهیم. در واقع هدف ما از راه اندازی مرکز، فراهم کردن فرصتی برای دسترسی بیشتر افراد به کتاب ها و همچنین گردش کتاب های بدون استفاده در جامعه با کمترین هزینه به منظور هم افزایی فرهنگی، ترویج کتاب و کتابخوانی است.
وی گفت: کاربران محترمی که در مرکز تبادل کتاب فاقد اعتبار می باشند، می توانند کتاب مورد نیاز خود را با حداقل 30 درصد پایین تر از قیمت بازار به صورت نقد تهیه کنند. همچنین افراد می توانند پس از دریافت اعتبار در قبال کتاب تبادل شده خود به مرکز تبادل کتاب مراجعه نموده و کتب مورد نیاز خود را از مجموعه کتب موجود تهیه کنند.
نظر شما