خبرگزاری شبستان-مازندران، ماه قرآن، ماه میهمانی خدا، ماه خوبیها، ماه شبهای قدر، ماه دعا و نیایش به روزهای پایانی نزدیک می شود و مردمان دیار علویان خطه سرسبز مازندران که با رسم و رسوم های خاص این زیست بوم نظیر سحرخوانی، روزه سری، صله رحم، افطار دهی، قرآن بسر در شب های قدر و... همچون دیگر مسلمانان جهان به میهمانی این ماه رفتهاند، این روزها در انتظار رویت ماه شوال نسبت به برگزاری مراسم های ختم جمعی قرآن کریم و طلب عفو و بخشش اهتمام دارند.
هرچند زندگی ماشینی و پیشرفت تکنولوژی سبب رنگ باختن بسیاری از آداب و رسوم در استان شده است، اما مازندرانی ها همچنان آداب و رسوم فراوانی در ماه مهمانی خدا دارند، که بیشتر روستائیان و اهالی مناطق کوهستانی به آنها عمل میکنند.
آشتی کنان تا دستگیری از محرومان
مازنی ها در این ماه صلهرحم و آشتی کنان و رفع کدورت بین یکدیگر را مورد توجه دارند چرا که براین باور معتقدند با وجود کدورت از دیگری عبادات مقبول نمیشود و این سنت به جهت چشم و هم چشمی و تجملات و زرق و برق زندگی های امروزی درحال رنگ باختن است .
دستگیری از محرومان را در ماهی که بهار قرآن دلها را بانشاط کرده و شوق بندگی سراسر وجود بندگان خالق یکتا را فراگرفته، به تأسی از مولای متقیان حضرت علی(علیه السلام) و کریم اهل بیت امام حسن مجتبی(علیه السلام) بهجای آورده و به فقرا، محرومان و آشنایان افطاری میدهند.
رونق بخشیدن به سفره افطاری سیل زدگان
بسیاری از مردم شریف و روزه دار مازندران، ماه رمضان امسال سفره افطار و سحر خود را کوچکتر کردهاند تا سفره مردم سیلزده استان های سیل زده که در روزهای پایانی سال 97 و روزهای آغازین سالجاری دچار خسارت شدند، رونق بگیرد.
وداع با رمضان و ختم جمعی قرآن
مازندرانی ها از شب 27 رمضان با حضور در مساجد و تکایا با برگزاری مراسم ختم دسته جمعی قرآن کریم خود را برای وداع با ماه مبارک رمضان آماده می کنند. و از خداوند متعال طلب مغفرت و بخشایش گناهان می نمایند.
دیدن ماه شوال به همت چشدار
در گذشته افرادی محلی که انسان هایی خبره و کارشناس درزمینه رؤیت ماه بودند و در زبان محلی به «چشدار» شهره اند برای رؤیت هلال ماه شوال به اطراف روستا میرفتند و در جایی که آسمان صاف بود سعی در رؤیت هلال ماه داشتند. که در نهایت رؤیت شوال را با گفتن اذان و کوبیدن بر طبل و در بعضی از روستاهای دور با ساز دوهل و نقاره، به یکدیگر اطلاع می دادند که امروزه با وجود تکنولوژی های مدرن نظیر رادیو و تلویزیون و... ، «چشدارها» به فراموشی سپرده شدند.
اقامه نماز عید فطر زیر سقف آسمان
مازنی ها بعد یک ماه روزه داری و گرفتن قرآن ها برسر و دل در شب های احیا صبح روز اول شوال مصادف با عید فطر با اقامه نماز زیر سقف آسمان و نجوای بندگی سر بر آستان دوست می سایند.
روزه سری
در عید فطر، مازندرانی ها همانند دیگر مردم کشورمان با دید و بازدید و تبریک یک ماه روزهداری به یکدیگر میپردازند و به طور معمول روزهداران سال اولی هدایایی از پدر و مادر و اقوام دریافت میکنند.
نظر شما