هفت آسمان 51 منتشر شد

پنجاه و یکمین شماره نشریه تخصصی هفت آسمان، به همت معاونت پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب منتشر شد.

خبرگزاری شبستان:پنجاه و یکمین شماره نشریه تخصصی هفت آسمان، به همت معاونت پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب منتشر شد.

این شماره از مجله هفت آسمان، نه مقاله را در حوزه‌های مختلف ادیان و مذاهب به خوانندگان خود ارائه کرده است. نخستین مقاله این شماره با عنوان «سفر پیدایش و علم جدید: یک تفسیر مسیحی» ترجمه‌ای است از محمد حقانی‌فضل با موضوع تفاسیر مسیحی از سفر پیدایش. نویسنده این مقاله، دبورا بی. هارسما، مناقشات بین یافته‌های علوم تجربی و آموزه‌های سفر پیدایش را مطرح کرده و در پی، برخی از تفاسیر مسیحیان از بخش نخست کتاب مقدس را آورده است.
در مقاله دوم، شهاب‌الدین وحیدی، معرفی اجمالی‌ای از الاهیات رهایی‌بخش ارائه کرده است. این مقاله تلاش دارد تأثیر دین در شکل‌گیری این الاهیات را بررسی کند؛ از این رو، علاوه بر بررسی نقدها و ارائه پاسخ به منتقدان، جنبه‌های گوناگون این الاهیات، همچون تعریف، شکل‌گیری اصول کلی الاهیاتی، رابطه آن با سنت و مدرنیته، شخصیت‌های آن، جایگاه زن در این الاهیات، و وضعیت کنونی آن را نیز بیان کرده است.
مقاله «الاهیات عهد جدید» ترجمه یکی از مقاله‌های کتاب راهنمای مطالعات کتاب مقدس است. این مقاله نوشته جیمز جی. دی. دان است که علی کوچکی آن را ترجمه کرده است. در این مقاله شکل‌گیری عنوان عهد جدید، در نسبت با عهد قدیم دانسته شده است؛ از این رو از مباحثی سخن رفته است که به نسبت دو عهد، دلایل طرح عهد جدید، و تلقی‌هایی که عهد جدید را ناگزیر می‌ساختند، توجه داشته‌اند.
مقاله بعد به «ادوار فقه مقارن در اهل سنت» پرداخته است. محمد معینی‌فر در این مقاله پس از ارائه پیشینه‌ای از فقه مقارن، بیان می‌کند که هیچ پژوهش متقنی درباره ادوار فقه مقارن صورت نگرفته است و از کهن‌ترین آثار تطبیقی نیز نامی برده نشده است. وی در این مقاله پیشنهادی برای تقسیم‌بندی ادوار فقه مقارن ارائه می‌دهد و ذیل هر دوره نیز قدیمی‌ترین و مهم‌ترین منابع این علم را معرفی می‌کند.
«عدی بن‌مسافر: شیخ آیین ایزدی» عنوان پنجمین مقاله این شماره است. امیر محمدی‌سراب در این مقاله پس از ارائه توضیحی درباره آیین ایزدی، به معرفی بزرگان این آیین پرداخته است. هدف این مقاله ارائه معرفی دقیقی از عدی بن‌مسافر، شیخ این آیین، و چگونگی نفوذ او در این آیین است. نویسنده در ادامه زندگی چند تن از جانشینان شیخ عدی را نیز به‌اختصار بیان می‌کند.
امام موسی صدر و دغدغه او برای هم‌گرایی جهان اسلام، موضوعی است که سیدعلی بطحایی در مقاله ششم به آن پرداخته است. در این مقاله ابتدا اندکی درباره اهمیت تقریب سخن به میان رفته و سپس به دیدگاه امام موسی صدر در این باره توجه شده است. نویسنده با استناد به سخنرانی‌ها، دیدارها، گفت‌وگوها، مقالات و مکاتبات امام موسی صدر، سعی در تبیین دیدگاه ایشان در زمینه تقریب دارد. در این مقاله همچنین راه‌کارهای ایشان برای تقریب بررسی شده است.
«آیین بودا و حقوق بشر» عنوان مقاله‌ای است که علیرضا شجاعی ترجمه کرده است. نویسنده مقاله، جیمز فردریکز، به مطالعه مقایسه‌ای دستورهای بودایی و اعلامیه جهانی حقوق بشر پرداخته است. دغدغه او در این مقاله این است که آیا می‌توان حقوق بشر را در دل آموزه‌های بودایی نشان داد؟ و آیا ماده‌های اعلامیه جهانی حقوق بشر با دستورهای اخلاقی بودایی مطابقت دارند؟ وی همچنین نقدهای بوداییان بر اعلامیه جهانی حقوق بشر را نیز ارائه می‌کند.

آخرین مقاله ترجمه‌ای است از محسن زندی با عنوان «رویکرد اقتصادی در دین‌پژوهی». رادنی استارک، نویسنده مقاله، با روش میان‌رشته‌ای و استفاده از روان‌شناسی و جامعه‌شناسی دین به معرفی رویکرد اقتصادی در دین پرداخته است. هویداترین فرض این مقاله، اصل انتخاب عقلانی است که بر پایه آن، رفتار آدمیان، هدفدار و سنجش‌گرایانه است. نویسنده نگاهی نیز به نظریه رقیب، یعنی عادت‌گرایی، دارد.
در آخرین مقاله این شماره نعیمه پورمحمدی، کتاب مسئله خدا، نوشته مایکل پامر را معرفی کرده است. مسئله خدا، در شش فصل، گزارشی تحلیلی از تاریخچه و سرنوشت شش دلیل مهم برای اثبات وجود خدا عرضه می‌کند. پامر در این کتاب به‌طور مفصل این شش دلیل را تحلیل کرده است: دلیل وجودشناختی، دلیل جهان‌شناختی، دلیل از راه نظم، دلیل از راه معجزه‌ها، دلیل اخلاقی، و دلیل عمل‌گرایانه.
در انتهای مجله نیز چکیده‌های مقالات به دو زبان عربی و انگلیسی آورده شده‌اند.
شماره 51 نشریه تخصصی هفت آسمان، به صاحب امتیازی و مدیرمسئولی سیدابوالحسن نواب و سردبیری خلیل قنبری در 216 صفحه به چاپ رسیده است.
 

انتهای پیام/

کد خبر 117306

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha