به گزارش خبرگزاری شبستان ازمشهد، آیتالله حائری شیرازی، عضو مجلس خبرگان رهبری به سومین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان درمشهد پیامی با متن زیر ارسال کردند.
بسم الله الرحمن الرحیم
قرآن از ابتدای پیدایش خویش اعلام کرده است یک سوره بمانند سورههای قرآن بدون توجه به محتوا ارائه کنید. از آن زمان تاکنون حتی یک سوره یک سطری برای مقابله با قرآن ارائه نشده است.
این کتاب از زبان فردی دریافت شده که در شهری میزیسته که هر گاه میخواستند سندی نوشته شود به شهر دیگری میرفتند تا نویسندهای بیابند که برایشان سندی را بخواند و یا بنویسد.
در باران تهمتها، افتراها که به او وارد کردند یک مورد نیست که ادعا کرده باشند این پیامبر قلم به دست گرفته یا چیزی نوشته و یا چیزی خوانده باشد. این کتاب در عین روانی و سهلالوصول بودن مطالب در سادهترین عبارات آن به قوانین علوم انسانی خود اشاره دارد. در عهد جوانی این آیه نظرم را جلب کرد « فَاسْتَخَفَّ قَوْمَهُ فَأَطَاعُوهُ إِنَّهُمْ کَانُوا قَوْمًا فَاسِقِینَ»، 18 یا 19 مساله علوم انسانی را برایم کلید زد اینک به بعضی از آنها اشاره میکنم.
جامعه شناسان در این مسئله که آیا شدت فشار حکام موجب استمرار و دوام حاکمیت می شود، یا موجب افزایش خیزش مردم میگردد اختلاف شدید دارند، تجربه خارجی هم از هر دو دیدگاه نمونه کافی و وافی دارد. قرآن در این آیه به تفضیل قائل میشود، میگوید اگر مردم شرافت انسانی خود را زیر پا گذاشته باشند، فشار و استخفاف موجب تحکیم و تداوم قدرت حاکم و تسلط بیشتر هیات حاکمه و اطاعت بیچون و چرای مردم میشود و اگر مردم شرافت انسانی خود را جدی گرفته باشند فشار و استخفاف موجب انفجار و طغیان مردم و عقبراندن جماعت ستمکاران میگردد. در هر دو مورد اصل اساسی را انتخاب مردم میداند. مردمند که حکام را برمیافزایند و مردمند که حکام را جری و جسور میکنند.
مطلب دوم: در تربیت خانوادگی به پدر و مادر توصیه میکند اگر میخواهید شرافت انسانی فرزندان خود را بالا ببرید، به آنها تکریم کنید، برخورد با کرامت با آنها داشته باشید، احترام و محبت توام با احیای احساس مسئولیت، فاسق در عرف قرآن به فاقد احساس مسئولیت اطلاق میشود.
مطلب سوم: در مواجهه با زورگویان چه حکام و چه افراد هیچ زبانی جز زبان استخفاف و تهدید برای آنها کارگر نیست، حکام ستمگر و افراد شرور باید قدرت ببینند تا کوتاه بیایند، زبان نوازش و تکریم نتیجه معکوس دارد. قوانین جزایی اسلام نسبت به انسان زورمدار، برخوردش قاطع و کوبنده است و همچنین نسبت به قدرتهای مغرور جز برخورد خردکننده راهی نمیشناسند.
اما نسبت به انسانهای منطقپذیر چه حکام و چه اشخاص تاکید میشود برخورد اهانتآمیز موجب استحکام و افزایش انگیزه مقابله طرف میشود، برعکس برخورد احترامآمیز و توام با محبت زمینه پذیرش و اطاعت را فراهم میکند.
مطلب چهارم: توصیه اسلام در تربیت اولاد بر این است که کاری کنید که آنها محبتپذیر و احترامطلب و ضد استخفاف و اهانت بار آیند. هر جا آنها را سبک گرفتند، مقاومت کنند و تسلیم نشوند و هر جا احترام و محبت مشاهده کردند، تواضع و فروتنی کنند.
مطلب پنجم: آینده روشن برای فرزندانی از شما پیشبینی میکنم که در مقابل بیحرمتی سرسخت و پرخاشگرند و در مقابل احترام و محبت متواضع و نرم هستند. نمونه علنی این مسئله جریان متجاوزان به حقوق مردم فلسطین است. آنها که در مقابل زیادهخواهی اسرائیل میایستند، اینها شرافت انسانی خود را پاس داشتند و آنها که در مقابل زیادهخواهی اسرائیل تمکین میکنند فاسق هستند. با فاسق جز با زبان خشونت نمیتوان نتیجه گرفت.
اسرائیل تا خشونت میکند جز فاسقان و حکام فاسق کسی حاضر نیست با او بر سر میز مذاکره بنشیند و شما میتوانید بقیه مطالب را از این مختصر بخوانید. تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل و السلام.
پایان پیام/
نظر شما