پخش مستندی از زندگی اسماعیل مهرتاش در رادیو فرهنگ

برنامه‌ «چراغداران» دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ،ویژه مستند‌زندگی اسماعیل مهرتاش از رادیو فرهنگ پخش می شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، در برنامه «چراغداران» بهروز رضوی بخش هایی از زندگی استاد فقید اسماعیل مهرتاش نوازنده تار و ردیف دان تاریخ موسیقی معاصر  را روایت می‌كند.

 

مهرتاش به عنوان یكی از استادان تار نوازی و ردیف نوازی نقش بسزایی در شكوفایی و ماندگاری این هنر در ایران داشته است به طوریكه امروزه نیز آثار وی توسط هنرمندان اجرا می شود. 

 

مهرتاش سال 1283 در تهران به دنیا آمد .علاقه خانواده او به هنر و به ویژه موسیقی موجب شد وی ازهمان دوران كودكی به نوازندگی علاقه مند شود. 

 

به دلیل نبود مركز آكادمیك موسیقی وی برای ادامه كسب علم در مدرسه دارالفنون كه شناخته شده ترین محل برای تحصیل در آن زمان بود مشغول به تحصیل شد . علاقه وی به موسیقی و بخصوص نوازندگی تار موجب شد كه بعد از اتمام تحصیل نزد درویش خان استاد بلند آوازه تار آن زمان برود و نواختن این ساز به صورت تخصصی از وی بیاموزد. 

 

پیشرفت وی در یادگیری نوازندگی تار و دستاودرهای موسیقی ردیف دستگاهی تا حدی بود كه چندی بعد توانست به عنوان نوازنده ای شناخته شده در میان اهالی موسیقی سنتی جای خود را باز كند. 

 

مهرتاش بعد از آن مدتي نزد داود شیرازي و سپس در محضر علینقي وزیري به مشق موسیقي پرداخت و با شیوه نت نویسی و آهنگسازی موسیقی ایران آشنا شد. در تدوین تصانیف موسیقی یا بهره گیری از اشعار كلاسیك به پیشرفت قابل توجه ای دست یافت كه موجب شد وی به صورت تخصصی در این فرم موسیقی فعالیت كند. 

 

یكی دیگر از نكات قابل توجه موسیقی مهرتاش بهره گیری این هنرمند از دستاوردهای موسیقی ردیف دستگاهی و شیوه نوازندگی گذشتگان خود بود كه به امتیازی مهم در زندگی هنری وی تبدیل شد. 

 

از جمله فعالیت های مهم مهرتاش در دوران زندگی هنری اش برگزاری كلاس هاس تعلیم تار به شیوه های اجرایی مختلف بود كه سبب بهره گیری نسل های جوان موسیقی آن زمان از این هنر شد. 

 

ضبط صفحه های موسیقی یكی دیگر از فعالیت های هنری این استاد به شمار می رفت كه طی آن چند مجموعه صوتی در كشورهای عراق و مصر ضبط كرد كه به عنوان آرشیو موسیقی ایرانی بعدها مورد استفاده نسل های بعدی قرار گرفت. 

 

وی در امر آموزش نیز بسیار در دوران خود موفق بود ، او شاگردانی همچون عبدالوهاب شهیدي، شاپور رحیمي، فریدون اسماعیلي، محمد منتشری و محمدرضا شجریان را تربیت کرد. 

 

مهرتاش در 1305 خورشیدی، جامعه‏ باربد را تأسیس كرد و خود در آنجا تار مي‏نواخت و تصنیف مي‏ساخت و البته درس آواز و ردیف موسیقی هم می‌داد. 

 

او با خوانندگاني همچون ادیب خوانساري همكاري داشت آثار قابل توجهی را ضبط و اجرا كرد كه امروزه نیز به آن رجوع می شود . 

 

مهرتاش 16 فروردین 1359 دار فانی را وداع گفت، محمد منتشری شاگرد مهرتاش بعد از مرگ وی علاوه بر انتشار مجموعه‌تصانیف تهران قدیم. برخی دیگر از آثار وی ردیف آوازی به روایت مهرتاش برای انتشار آماده كرده است كه به بازار خواهد آمد. 

 

برنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت۱۲:۴۵ روی موج‌ اف ام ردیف۱۰۶ مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.

کد خبر 1173516

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha