حجتالاسلام«محمدمهدی راشدینوری» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از صومعهسرا با تسلیت سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) اظهار کرد: امروز ۲۵ شوال سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع) است که درسال ۱۴۸ هجری و سن ۶۵ سالگی با دسیسه منصور خلیفه عباسی به شهادت رسید.
امام جمعه صومعهسرا با اشاره به سیره و رفتار آن حضرت نسبت به مسائل اجتماعی و معیشتی جامعه اسلامی افزود: برای امام صادق(ع) بخاطر ضعف و سستی حکومت بنی امیه و شروع حکومت بنی عباس فرصتی پیدا شد تا نهضت علمی وسیعی را برای نشر و گسترش معارف اهل بیت(ع) با تشکیل دانشگاهی عظیم و باحضور طالبان و دوستداران علم و معارف الهی از فرقه ها و پیروان مذاهب مختلف در مدینه ایجاد و شاگردانی در رشته های مختلف تربیت کند.
وی گفت: رییس مکتب تشیع یکی از مهمترین موضوعاتی که به آن پرداخت و در روش و سیره شخصی هم به آن عمل کرد، مسائل اقتصادی و کسب و تجارت و توجه به وضعیت معیشت مردم بود.
حجتالاسلام راشدی نوری تصریح کرد: امام صادق (ع) با توجه به شرایط سخت معیشتی که بخاطر قحطی و گرانی ارزاق عمومی در مدینه به وجود آمد نسبت به آثار و پیامدهای نامطلوب آن فرمود:غِلاءُ السِّعر یُسِیئُ الخُلق وَیُذهِبُ الاَمانَه و یَضجُرُ المَرءَ المُسلِم؛ گرانی قیمتها، اخلاق و رفتار مردم را بد می سازد، امانتداری را ازمیان مردم از بین می برد و مردم مسلمان را از فشار و سختی زندگی به ستوه در می آورد.
امام جمعه صومعهسرا خاطرنشان کرد: در این حدیث به سه جنبه زندگی اجتماعی اشاره می کند که عامل اصلی آن، سختی معیشت و پدیده گرانی و ناتوانی قدرت خرید مردم است، زیرا کسی که در تنگدستی قرار بگیرد تحمل بر حق را ندارد، صبر و شکیبایی از او گرفته و بی حوصله، بداخلاق و پرخاشگر میشود، افکار عمومی را تحریک می کند و اعصاب مردم را در جامعه به هم می ریزد.
وی اظهار کرد: امام(ع) این رفتار مردم را از پیامدهای خطرناک گرانی می داند و هشدار می دهد که در چنین وضعیتی عده ای سودجو با استفاده از کمبود ارزاق و گرانی دست به احتکار می زنند و نارضایتی عمومی ایجاد می کنند.
حجتالاسلام راشدی نوری افزود: در روایات دینی ما از احتکار به عنوان یکی از ناهنجاریهای اقتصادی که عواقب ناگواری در جامعه دارد مطرح شده است، پیامبراکرم(ص) فرمود:اَلمُحتَکِرُ مَلعونُُ،یُحشَرُ الحَکّارون وَقَتَلَهُ الاَنفُس الی جَهَنّمَ فی دَرَجَهِِ ،محتکران و جنایتکاران درجهنم هم درجه اند،مَن تَمَنّیَ الغَلاءَ عَلی اُمَّتِی لَیلَهََ اَحبَطَ اللهُ عَمَلَهُ اَربَعین سَنَهََ،کسی که آرزو کند حتی به اندازه یک شب برای مردم کمبود پیدا شود خداوند عمل چهل ساله اش را نابود می کند یا فرمود:روز قیامت برپیشانی شخص محتکر نوشته شده یاکافر جایگاه تو در آتش است.
امام جمعه صومعهسرا گفت: روایت دارد زمانی نرخ گندم و نان در مدینه بالا رفت، مردم دچار وحشت شدند هرکسی تلاش می کرد آذوقه سالش را ذخیره کند، افرادی که تنگدست بودند و امکان ذخیره کردن را نداشتند در اضطراب و نگرانی شدید بودند، امام صادق (ع) مسئول مالی خود را فراخواند و پرسید چقدر گندم در خانه داریم؟ گفت به اندازه چندین ماه ذخیره داریم، فرمود:آنها را به بازار ببر و به قیمت قبلی بفروش، گفت:اگر بفروشم برای ما خرید گندم ممکن نیست، فرمود:همین که گفتم برو و انجام بده، رفت و گندم ها را فروخت و نتیجه را به امام گزارش داد، آنگاه امام دستور داد از این به بعد نان خانه را روزانه خریداری کن و نباید با سایر مردم تفاوتی کند و نان هم باید نیمی از گندم و نیمی از جو باشد و فرمود:اُحِبُّ اَن یَرانِیَ اللهُ قَد اَحسَنتُ تَقدیرَ المَعِیشَه،دوست دارم که خداوند ببیند که معیشتم را به نیکویی مدیریت کردم.
وی با بیان اینکه امام صادق(ع) در روایتی فرمود:مُجادِلَهُ السُّیُوف اَهوَن مِن طَلَبِ الحَلال،شمشیر زدن ازکسب حلال آسانتر است تصریح کرد: علی(ع) در نامه معروفش به مالک اشتر نوشت: مالک بهخاطر داشته باش بعضی از تجار و بازرگانان مردمی تنگ نظر و بخیل هستند و به میل خود براجناس و کالاها قیمت گذاری می کنند، باید خرید و فروش آسان و بر موازین عدل وانصاف باشد، طوری بر کالاها قیمت گذاری کنند که نه تولید کننده و فروشنده ضرر ببیند ونه خریدار ومصرف کننده، واگر دیدی بازهم احتکار می کنند به سختی مجازاتشان کن.
حجتالاسلام راشدی نوری با بیان اینکه وظیفه حکومت نرخ گذاری عادلانه و نظارت برتولید وتجارت است و با اخلالگران در چرخه اقتصادی جامعه باید باشدت برخورد کند تا آن پیامدهای ناگوار در جامعه رخ ندهد خاطرنشان کرد: امیدوارم سخنان و سیره امام صادق (ع) برای همه مردم بخصوص مسئولان و کارگزاران دولت و تجار و بازاریان درس باشد و مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما