خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی
گسترش صنعت گردشگری برای افزایش درآمد کشورهایی که دارای قابلیتهای مستعدی در این زمینه هستند، امری ضروری است. در ایران نیز چند سالی است که این مهم مورد توجه قرار گرفته و تاکنون شاهد پیشرفت هایی در این خصوص بوده ایم هر چند مشکلات فراوانی هنوز بعد از گذشت چند سال فعالیت دستگاه های مختلف به خصوص سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این مورد به چشم می خورد که با همکاری همه دستگاه های مربوط مرتفع خواهد شد.
خراسان جنوبی دارای قابلیتهای زیادی در این خصوص است که در صورت توجه به آن می تواند رونق گردشگری نقش مهمی را ایفا کند زیرا در این منطقه بیش از 200 بقعه و اماکن متبرکه است که دارای شهرت محلی یا منطقه ای هستند که از این تعداد قریب 70 بقعه متبرکه تحت پوشش اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی در شهرستانهای بیرجند، قاینات، نهبندان، سرایان، سربیشه، فردوس و بشرویه و درمیان هستند.
بقعه متبرکه بی بی زینب خاتون (س)، سلطان کریم شاه(ع)، بقعه متبرکه امامزاده سلطان ابراهیم رضا(ع) و بقعه متبرکه آقا سید الحسین در نهبندان از جمله بقاع متبرکه استان هستند.
بقعه متبرکه بی بی زینب خاتون (س)
آستانه مبارکه بی بی زینب خاتون (س) مشهور به مزار کاهی در 50 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان بیرجند و در بخش مود شهرستان سربیشه در منطقه ای سرسبز و خوش آب و هوا قرار دارد. بنابر روایات مشهور دختر امام موسی کاظم (ع) در گذر از روستای کاهین به واسطه بیماری دار فانی را وداع و در سرپشتهای در صدف خاک مدفون شده است.
ضریح این بقعه متبرکه طرح ضریح مطهر امام رضا(ع) است که در سال 1383 نصب شد. طرح جامع این بقعه متبرکه در سال های اخیر از پیشرفت خوبی برخوردار بوده است و امکانات رفاهی آن در حال حاضر واحدهای زائر سرا، فروشگاه، کشتارگاه، سرویس بهداشتی، مخابرات، وسیله حمل و نقل عمومی و ... است که سالیان حدود 150 هزار زائر از نقاط مختلف کشور برای زیارت به این مکان مقدس مشرف می شوند.
بقعه متبرکه امامزاده سلطان کریم شاه(ع)
این بقعه متبرکه در 24 کیلومتری شمال شرقی شهرستان سرایان و در روستای کریمو قرار دارد. بنابر اعتقاد مردم منطقه این امامزاده برادر سلطان محمد عابد کاخک و اولاد امام موسی بن جعفر (ع) است.
امامزاده در منطقه ییلاقی و سرسبز با آب و هوای مطبوع قراردارد. ساختمان جدید آن در سال 1362 با زیربنای 400 متر مربع احداث شد. طرح جامع آن نیز در زمینی به مساحت چهار هکتار در حال اجرا می باشد و امکاناتی چون زائر سرا، کتابخانه، فروشگاه، پارک کودک و ... در توسعه ساختمان بقعه در نظر گرفته شده است.
بقعه متبرکه امامزاده سلطان ابراهیم رضا(ع)
آستان مبارک سلطان ابراهیم رضا در روستای آب گرم گزیک شهرستان درمیان و بر سر پشته ای واقع است. در نزدیکی آن چشمه آب گرمی وجود دارد که برای بهبود بیماری ها نافع است. این امامزاده را از اولاد امام موسی بن جعفر (ع) می دانند.
بنای اصلی مقبره مربوط به دوران تیموری است که در دوره های مختلف بازسازی شده است. این بنای تاریخی در فهرست آثار فرهنگی به ثبت رسیده و از لحاظ هنری دارای ویژگی های قابل توجهی است از جمله در بخش ورودی بنا گره چینی به صورت گچی مشاهده می شود.
از مهمترین اجزای معماری بنا، طاق نماهایی در چهار طرف بنا و گنبد خانه آن است. دربهای چوبی بنا آثار ارزشمندی از هنر منبت را در خود جای داده است. بر سطح دیوارهای گنبد خانه تا ارتفاع 5/1 متری آثار جالبی از خوشنویسی دیده می شود. بعضی از خطوط دارای تاریخ نگارش ها هستند و تاریخ تعداد زیادی از آن ها به دوره صفوی بر می گردد.
بقعه متبرکه آقا سید الحسین
بقعه متبرکه آقا سید حسین (ع) در فاصله ۱۰۵کیلومتری شهرستان نهبندان و از جاده اصلی ۳۵کیلومتر به سمت عربخانه و بر فراز کوهی در نزدیکی دهستان دهک واقع شده است. روستای همجوار آن را به همین نام می خوانند و سالانه پذیرای زائران کثیری از اعضای نقاط منطقه است.
نسب امامزاده به امام هفتم موسی بن جعفر(ع) می رسد و شامل فضا و امکانات رفاهی و تعداد ۲۰ واحد زائرسرا و سرویس بهداشتی، گشتارگاه و فروشگاه برای زائران است. هم اکنون تولیت آن بر عهده اداره اوقاف شهرستان نهبندان است.
بقعه متبرکه امامزاده سید حامد علوی
این بقعه متبرکه واقع در روستای چنشت، دهستان نهارجان بخش مود، در فاصله 60 کیلومتری سربیشه و هشت کیلومتری مزار کاهی قرار دارد. این امامزاده بزگوار طبق اعلام مرکز پژوهش های آستان قدس رضوی با چهار واسطه به امام جعفر صادق (ع) می رسد.
آستان مبارک این امامزاده به دلیل مجاورت در غارهای تاریخی روستای چنشت و قرار داشتن در منطقه نمونه گردشگری مورد توجه ارادتمندان و علاقمندان است که در سال های اخیر به دلیل آسفالت شدن راه روستای چنشت بر تعداد زائرین این امامزاده جلیل القدر افزوده شده است.
قدمگاه حضرت ابوالفضل(ع)
این قدمگاه که در فاصله 25 کیلومتری از شهر سربیشه و در حاشیه جاده اسدیه قرار دارد و در مجاورت روستاهای زولسک و دهنه چاه است که و به جهت انتساب به قمر بنی هاشم حضرت ابوالفضل العباس (ع) مورد احترام و اعتقاد خاص مردم منطقه است.
از تاریخچه و شجره این مکان مقدس مدارک دقیقی در دست نیست ولی طبق اعتقادات مردم و آنچه که سینه به سینه از نسل های قبل منتقل شده، مشهور است که فردی ساده و متدین پس از اینکه سه مرحله، فردی بزرگوار (به روایتی حضرت ابوالفضل (ع)) را در خواب می بیند که مکانی با ویژگیهای خاص در همان منطقه به او نشان می دهد که مورد احترام وی بوده است.
ایشان نیز پس از جستجوی زیاد همان مکان را با همان ویژگی ها پیدا نموده و به مرور زمان به مکانی مقدس منتسب به حضرت ابوالفضل (ع) مبدل می شود که امروزه پذیرای تعداد زیادی زائر و ارادتمند به ساحت مقدس اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام است.
پایان پیام/
نظر شما