سیاهی قیر بر سنگفرش نخستین خیابان رشت

خبرگزاری شبستان: نخستین خیابان رشت در ابتدا سنگفرش بود ولی پیش از تکمیل سنگفرش خیابان های رشت در سال ۱۳۱۶ برای نخستین بار با هزینه متری ۳۴ریال آسفالت گردید.

خبرگزاری شبستان _ رشت، مهری شیرمحمدی؛ بامداد، شب های گرم اخیر اگر گذرتان به خیابان امام بیفتد، خودروهای سازمان عمران شهرداری رشت را می بینید که به جان آسفالت نخستین خیابان رشت افتاده اند. تیغه های قوی خودروی آسفالت تراش، آسفالت فرسوده و خسته را بر می دارد. کف خیابان امام از ابتدای میدان حشمت تا میدان مصلی تیغ خورده و انگار صورتش خراشیده شده است. متولیان امر می گویند، برداشت آسفالت قدیمی برای زیرسازی مناسب و اجرای آسفالت با کیفیت جدید است. هرچند برداشت آسفالت قدیمی، تنها یک مولفه برای اجرای کیفی آسفالت است ولی عوامل دیگری همچون گرم بودن آسفالت و میزان قیر و دانه بندی و... هم عواملی هستند که باید لحاظ شود. که اگر می شد، سالی یک بار این داستان تکرار نمی شد.

 

اگرچه اولین بار نیست که مهمترین خیابان شهر رشت آسفالت می شود، ولی بد نیست بدانیم که نخستین بار که سیاهی قیر و آسفالت بر معابر رشت نشست، به سال ۱۳۱۶ خورشیدی باز می‌گردد. خیابان امام خمینی(ره)، یا با نام قدیمی اش، سپه (پهلوی) نخستین خیابان احداث شده پس از ساخت عمارت بلدیه رشت بود. «احداث این خیابان سه سال، یعنی از سال ۱۳۰۳ تا ۱۳۰۶ خورشیدی طول می‌کشد. این خیابان در زمان خود مهمترین خیابان رشت محسوب می شد و پس از احداث، یکی از تفرجگاه های مردم محسوب می شد.

 

عملیات اجرایی احداث اولین خیابان در یک سال اول تا حوالی زمین‌های قرق کارگذاری یعنی میدان حشمت فعلی (جایی که اداره ثبت قرار دارد) رسیده بود. در سال دوم، بلدیه‌ی رشت خانه‌های مسیر فاز دوم یعنی از قرق کارگذاری تا جاده ناصریه را خریداری و اقدام به تخریب کرد و مسیر خیابان امام را تا میدان فرهنگ فعلی ادامه داد.» (نک، رشت شهر باران)

 

کف‌سازی خیابان‌های مرکز استان و از جمله نخستین خیابان رشت، در ابتدا سنگفرش بود. از وقتی خودروها وارد خیابان‌های ایران شدند، نیاز به بستری صاف با زیرسازی مناسب احساس شد و پس از آن آرام آرام آسفالت گرم که مخلوطی از قیر داغ و شن بود، بر کف خیابان ها چسبید. بد نیست بدانیم آسفالت خیابان های رشت عملا از سال ۱۳۱۶ خورشیدی آغاز شد. یک سالی طول کشید تا مناقصه اجرای آسفالت معابر به پیمانکار سپرده شود و در آخرین ماه از سال ۱۳۱۵ بالاخره شهرداری رشت، سه خیابان اصلی منتهی به مرکز شهر رشت را به مناقصه گذاشت.روزنامه اطلاعات در تاریخ پنج‌شنبه ۶/۱۲/۱۳۱۵ در این زمینه می‌نویسد:«آسفالت ریزی خیابان شهردای و خیابان‌های پهلوی و شاه و شاهپور اخیرا از قرار متری ۳۴ ریال به طور مناقصه به شرکت سعد حکاک و پسران برگزار گردیده و اینک چند روز است که شروع به مقدمات آسفالت ریزی خیابان های مزبور شده است.»

 

خیابان‌های مذکور بعد از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، تغییر نام داد و به ترتیب خیابان‌های امام خمینی(ره)، اعلم الهدی و شریعتی خوانده می شود. اجرای آسفالت خیابان ها د حالی کلید خورد که هنوز خیابان‌ها در حال سنگفرش بود. خیابان امام با آن همه هزینه و تملک املاک در مسیر توسط شهرداری هنوز بطور کامل سنگفرش نشده بود و ساخت خیابان شریعتی نیز هنوز تکمیل نشده بود و حالا شهرداری به دنبال آسفالت خیابان بود

 

بررسی خبر منتشر شده در روزنامه اطلاعات در ۱۸تیرماه ۱۳۱۵ نشان می‌دهد شهردای چندماه قبل از اجرای مناقصه برای آسفالت نخستین خیابان رشت، تکمیل سنگفرش همین خیابان را به مناقصه گذاشته است! «اداره شهرداری سنگ فرش متمم خیابان پهلوی را از قرق کارگذاری الی انتهای خیابان و هم چنین متمم جدول خیابان شاهپور را به مناقصه گذارده است.» بررسی اخبار ماه های بعد نشان می دهد این سنگفرش تا دی ماه ادامه داشته است و دوماه بعد برنده مناقصه آسفالت اعلام می شود. روزنامه اطلاعات در خبری می نویسد:« از روز گذشته سنگ فرش کردن خیابان پهلوی از ابتدای قرق کارگذاری شروع گردیده و عده ای از کارگران مشغول می باشند. اداره شهرداری مشغول تنظیف خیابان شاهپور شده که عبور عامه و وسایل نقلیه از خیابان مزبور تسهیل گردد.» (اطلاعات، س۱۱دوشنبه۱۹/۵/۱۳۱۵) و به تاریخ ۲دی همان سال، روزنامه اطلاعات پایان سنگفرش خیابان را اینگونه گزارش می دهد:«سنگ فرش نمودن قسمت انتهای خیابان پهلوی که از چندی قبل شروع شده بود، خاتمه یافته است.» (نک، محمود نیکوییه، تاریخچه بلدیه) خیابان امام بارها و بارها شاهد تصمیمات پی درپی مطالعه شده و نشده شهرداری بوده است. چه زمانیکه درختان بلند چنارش را شبانه قطع کردند و با نصب میله های آهنی نوید ایجاد خط تندرو داده شده و چه شبی که میله های بی آرتی را کندند تا دوباره خیابان به حالت عادی خود بازگردد.

کد خبر 1188296

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha