خبرگزاری شبستان // خرم آباد
معماری مسجد جامع بروجرد بسیار منحصر بفرد و یکی از شاهکارهای تاریخی معماری ایران میباشد که هم ویژگی های معماری اسلامی و هم معماری باستانی ایران (ساسانیان) را در خود جای داده است.
معماری این بخش، مشابه چارطاق های دوران ساسانی است، مسجد دارای دو در غربی و شرقی است که به صورت غیر مستقیم به صحن اصلی باز میشوند. در جنوب صحن، گنبد و ایوان اصلی مسجد که قدیمی ترین بخش آن است قرار دارد.
در ضلع شمالی نیز شبستان مسجد با ارتفاعی کمتر از سایر بخشها قرار گرفته که در تابستان ها فضای خنکی را ایجاد میکند.
ایوان جنوبی دارای دو گلدسته است که بعدها به مجموعه افزوده شده است و بنـای اولیـه ایـن مسجد بـه صـورت مجموعهای شامل مسجد، حمام، آب انبـار، ساختمان غـریـب خـانـه، میـدان و سـایـر متعلقات بوده که امروزه بعضی از این آثار از بین رفته است.
بنای مسجد جامع از نظر شکـل از نـوع مساجد تک ایـوانی اسـت کـه دارای دو در ورودی در قسمت های شرقی و غربی است.
این بنا شامل یک حیاط مرکـزی، ایـوان و فضای گنبدخانه و شبستان های اطراف آن و یک شبستان وسیع زمستانی در طرف شمال حیاط مرکزی است.
بنابر شواهد موجود، صفویان، زندیان و قاجاریان تعمیرات بنیادی در مسجد انجام داده اند و بخش هایی به آن افزوده اند، که یکی از دیدنی های اصلی این مسجد منبر چوبی نه پله آن است که بسیار هنرمندانه ساخته شده است و حکاکی روی آن، تاریخ 1068 هجری قمری را نشان میدهد که سازنده آن، یارمحمد نجار بوده است.
مسجد جامع بروجرد در جریان بمباران هواپیماهای عراقی در خلال جنگ ایران و عراق خسارات شدیدی دید و بخشهایی از شبستان شمالی آن ویران شد، همچنین زمین لرزههای متعدد و بارندگیهای شدید، آسیبهای جدی بر آن وارد آورده است که آخرین بار در اثر زمین لرزه سال 1385 موجب فرو ریختن گلدستهها و آسیب دیدن پنجاه درصدی مسجد شد.
مسجد جامع بروجرد یکی از نخستین مسجدهای ساخته شده در ایران است که در قرن دوم تا سوم هجری در شهر بروجرد بنا نهاده شده است. این مسجد زیبا در دل یکی از محلههای تاریخی شهر نام دو دانگه واقع شده و به لحاظ معماری و قدمت، از بناهای منحصر به فرد استان لرستان و شهر بروجرد است.
پایان پیام/
نظر شما