به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، «فتحالله ابوعلی» امروز (یکشنبه 12 تیر) در نشست خبری با اصحاب رسانه که به همت اتاق خبر شورای اطلاعرسانی خوزستان در سالن اجتماعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برگزار شد اظهار کرد: در خوزستان ظرفیتها و شرایط خوبی وجود دارد که باعث شده در حوزه شیلات و تولیدات شیلاتی و در بخش صید و صیادی و هم آبزیپروری در کشور مقام اول را کسب کنیم.
مدیرکل شیلات خوزستان افزود: با توجه ظرفیتهای خوبی که در سطح خوزستان وجود دارد اعم از گستردگی و شرایط اقلیمی متفاوت، طرحهای توسعهای خوبی از سالهای گذشته در استان آغاز شده و برنامههای وسیعی در دست اجرا، مطالعه و برنامهریزی داریم که با اجرای آنها در آینده نزدیک به جایگاهی از تولیدات آبزیان در کشور خواهیم رسید که با استانهای دوم و سوم فاصله زیادی خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه ما میتوانیم با شیلات برای تمام ظرفیتهای استان نسخه داشته باشیم اضافه کرد: در مناطق معتدل و خنک استان در نوک کوههای استان اگر چشمه آبی هم باشد، میتوانیم پرورش ماهیان سردآبی و در پاییندست و ساحل غیر از بحث صید و صیادی هم در دریا به صورت قفسی و هم در ساحل پرورش ماهی داشته باشیم.
ابوعلی با بیان اینکه در دشتهای وسیع خوزستان هم پرورش ماهیان گرمابی هم خاویاری و هم سایر آبزیان مثل پرورش زالو، جلبک، کروکودیل، قورباغه و ... در استان قابل اجرا است تصریح کرد: تاکنون بخشی از این ظرفیتها استفاده شده و بخشی هنوز به صورت پتانسیل بالقوه باقی مانده است.
وی با اشاره به اینکه اخیرا طرحی را تهیه کردیم که در آن پیشبینی شده با استفاده از همین ظرفیتها در صورت فراهم بودن امکانات و اجرایی شدن طرحها بتوانیم تولید را به بالای یک میلیون تن در سال برسانیم که عدد بسیار بزرگی است عنوان کرد: در کشور کل تولیدات اعم از صید و صیادی و آبزیپروری حدود یک میلیون و 300 هزار تن است و اگر ما موفق شویم این طرحها را اجرا کنیم میتوانیم معادل کل کشور در استان تولیدات داشته باشیم و این نشاندهنده ظرفیتهای بالای استان است.
مدیرکل شیلات خوزستان ابراز کرد: در حوزه صید و صیادی آن چیزی که اتفاق افتاده در گوشهای از خلیج فارس واقع شدیم که هم کم عرض است و هم مرزهای مشترکی با عراق و کویت داریم که این امکان را به ما میدهد بتوانیم بیشتر فعالیت کنیم؛ وضعیت ساحل ما نسبت به بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان در حوزه آبهای جنوب بسیار پایین است ولی با این وجود توانستیم مقام چهارم صید و صیادی را با اختلاف اندکی از بوشهر کسب کنیم.
وی اذعان کرد: ما در بحث دریا به خاطر نیازی که دنیا به حفظ ذخایر دریایی دارد و لازم است همه کشورها آن را رعایت کنند، توسعه صید نداریم و حتما آنجا با توجه به ظرفیتهای موجود و ظرفیتهایی که صورت میگیرد از قبیل بازسازی روشهای مختلف، صید خواهیم داشت ولی مثل آبزیپروری توسعه نخواهیم داشت.
ابوعلی با بیان اینکه در حوزه آبزیپروری هم ما رویکردهای جدیدی را توانستیم مورد توجه قرار دهیم که بر اساس آن بحث توسعه شیلات در استان را دنبال میکنیم ادامه داد: در دو سه سال اخیر به شدت درگیر بحث خشکسالیهای پیدرپی هستیم و با توجه به خشکسالیها شاید اولین جایی که به ذهن میرسد که ما نمیتوانیم دیگر فعالیت کنیم بحث آبزیپروری بوده چرا که الفبای وجود آن، آب است.
وی تاکید کرد: در استان ظرفیتهای بسیار زیادی داریم و یکی از طرحهایی ما این است که از ظرفیتهای آب شیرین که دیگر نمیتوان در توسعه افقی مورد استفاده قرار گیرد، در پرورش تکنولوژیهای نوین بهره برد که به صورت متراکم و فوق متراکم خواهد بود؛ آنجا هم زمین کمتر نیاز است و هم مصرف آب در حد یک تا 2 درصد خواهد بود و قابلیت برگشت آب به منبع اولیه وجود دارد و با تصفیه آب و ایجاد شرایط مساعد به خود منبع اولیه برگردانده میشود، بنابراین تنها رویکرد ما در آب شیرین به صورت متراکم است.
مدیرکل شیلات خوزستان با بیان اینکه در بخشهای غیر از آب شیرین ظرفیتهای خوبی داریم که از جمله آن پرروش ماهی در دریا در قفس است که شرایط خوبی دارد تاکید کرد: در استان خوریات متعددی وجود دارد که میتوان از آنها به صورت پرورش ماهی در قفس استفاده کرد؛ مجوز یکی دو خور از سازمان محیط زیست گرفته شده که برای اولین بار قفس دریایی هم وارد آب و مدار تولید شود و این گام اول ما برای استفاده از این ظرفیت است هر چند که ظرفیت ما هم در دریا برای قفس مثل بحث صید محدود و عمق آبهای ساحلی کم است.
وی خاطر نشان کرد: در بحث ساحل برنامه مفصلی داریم و از ابتداییترین تا انتهاییترین نقاط ساحلی در یک بررسی اولیه مطالعات آن انجام شده، حدود 37 هزار هکتار اراضی ساحلی شناسایی کردیم که با معاونت امور اقتصادی استان و فرمانداران شهرهای ساحلی ارائه شده و در حال پیگیری است.
ابوعلی گفت: برخی از این برنامهها در حال اجرا هستند و از سالهای قبل شروع شده مثل پرورش میگو در چوئبده که با ظرفیت محدودی کار میکند و یا در هندیجان که 2 واحد به مجموع یک هزار و 500 هکتار پرورش میگو در حال ساخت هستند که اولی ظرف 20 روز آینده و دومی سالهای آتی به بهرهبرداری میرسد.
وی اضافه کرد: مابقی پروژهها از خرمشهر و سواحل کارون و اروند که به عنوان اولین نقاط ساحلی مدنظر داریم، آبادان، ماهشهر و هندیجان تا آخرین نقطه مرزی ما با استان بوشهر که روستای امامزاده عبدالله در شهرستان هندیجان است، طرحهای بزرگی در حوزه پرورش ماهیان دریایی و میگو تحت عنوان آبزیان دریایی داریم که مطالعات آن انجام شده و آماده سرمایهگذاری است.
مدیرکل شیلات خوزستان بیان کرد: ما یک ظرفیت جدید در استان داریم که به نوعی یک تهدید محسوب میشود و آن هم وجود زهآبهای فراوان ناشی از فعالیتهای کشاورزی در استان است که مطالعات آن را شروع کردیم و نشان داد میتوانیم آن تهدیدها را ظرفیتسازی کنیم و از همان آبها مجدد برای تولید آبزیان استفاده کرد.
وی عنوان کرد: ما طرحی در پنج هزار و 200 هکتار تهیه کردیم و مشاوره و مطالعات آن انجام و سرمایهگذار آن هم با همکاری استانداری انتخاب شده و عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد که در این طرح پرورش ماهیان کپور و ماهی آبهای شور و میگو را داریم و تولید بسیار خوبی خواهیم داشت؛ این ظرفیت میتواند در اکثر شهرستانهایی که زهکشهای متمرکز دارند بر حسب میزان آب که وجود دارد، توسعه پیدا کند.
ابوعلی ادامه داد: ما در استان ظرفیت خوبی در بحث خاویار داریم و از نظر شرایط اقلیمی منطقه دزفول که بزرگترین واحدهای تولیدی کشور از بُعد مجتمع خواهد شد و از بُعد انفرادی هم امسال در شهرستان گتوند یکی از بزرگترین واحدهای بزرگ خاویاری افتتاح و وارد مدار تولید خواهد شد.
وی ابراز کرد: در زمینه متراکم هم شناسایی کردیم که در شهرهای مختلف مجتمعهای پرورش ماهیان متراکم را داشته باشیم چرا که هم زمین و هم آب کمی میخواهد و حتی در خشکترین شهر استان هم امکان تولید ماهی به روش متراکم با آبهای موجود و هم به صورت انفرادی، خرد و روستایی، صنعتی وجود دارد.
مدیرکل شیلات خوزستان یکی دیگر از ظرفیتهای استان را بحث کشت تلفیقی با زراعت و باغداری دانست و تاکید کرد: در شرایطی که ما مشکل آب داریم و ممکن است برخی زراعتها و پرورش آبزیان دچار مشکل شوند، اگر در همان واحدها تولید داشته باشیم و بهرهوری را بالا ببریم میتوانیم خسارتها را جبران کنیم.
وی با اشاره به اینکه پیشبینی میشود با اجرایی شدن این طرحها حدود 200 هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم در حوزه آبزیپروری ایجاد میشود خاطر نشان کرد: 64 هزار شغل از این تعداد به صورت مستقیم است که انقلابی در اشتغالزایی محسوب میشود.
ابوعلی با بیان اینکه طی 2 سال اخیر مشکلاتی در بحث تامین آب داشتیم که با پیشبینی و عملیاتی کردن سیاستها و برنامههایی توانستیم تا حدود زیادی این تنش را کنترل کنیم گفت: متاسفانه علیرغم اینکه خوزستان بیشترین آبهای جاری کشور را دارد ولی بیشترین مشکلات آبی را هم داریم به دلیل اینکه هم وسعت و ظرفیتهای استان بالاست و هم اینکه از نظر کیفی وقتی آب وارد دشتهای استان میشود به سمت پاییندست میرود و متاسفانه در حالت عادی کیفیت پایین میآید و در سالهایی که خشکسالی وجود دارد این قضیه شدیدتر است.
وی اظهار کرد: سال گذشته برای اولین بار بود که آبزیپروری ما تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفت و خسارات زیادی دیدیم ولی باعث شد که از همان ابتدای کار برنامههایی را پیگیری کنیم تا خسارتها را کاهش دهد و تا حدود زیادی علیرغم اینکه خشکسالی شدیدی داشتیم ولی کاهش تولید ما زیر پنج درصد بود.
مدیرکل شیلات خوزستان با بیان اینکه علاوه بر مشکل کمآبی مشکل قطعی برق را هم داشتیم افزود: در آن راستا کلاسهای آموزشی مفصلی برگزار شد و با مدیریت بهتر توانستیم خسارات کلی به صنعت آبزیپروری را کاهش دهیم؛ هر چند که در حوزه کرخه و دز خسارات زیادی دیدیم ولی با توجه به کاری که در سایر حوزهها صورت گرفت توانستیم خسارتهای پارسال را کم کنیم.
وی اضافه کرد: امسال 16 برنامه اجرایی را تهیه کردیم که بخشی از آنها با کمک تولیدکنندگان در سطح استان عملیاتی شده و بخشی نیز مربوط به دورههایی است که باید برگزار میکردیم که در این راستا یک محتوای رسانهای برای اطلاعرسانی به موقع تهیه شده است.
ابوعلی با اشاره به اینکه در حوزه کرخه و دز امسال 771 هکتار سطح زیر کشتمان کاهش یافته و پیشبینی میشود هم بابت تعطیلی مزارع و هم کیفیت آب نامطلوب در مزارعی که وجود دارند، نزدیک به چهار هزار تن کاهش تولید داشته باشیم که خسارت این موارد کاهش سطح و کیفیت نامطلوب به 125 میلیارد تومان میرسد که عدد بالایی است.
وی تصریح کرد: ما به مجموعه استان تعهد دادیم که مصرف آب را کاهش دهیم در حدی که سهمیه در نظر گرفته شده برای امسال تا پایان شهریور، 274 میلیون مترمکعب است که بین شهرهای مختلف تقسیم و اعلام کردیم چه میزان مصرف داشته باشند.
مدیرکل شیلات خوزستان یاد آور شد: امیدواریم با مدیریت و عملکرد بهتر امسال را پشت سر بگذارین و بتوانیم میزان خسارات کاهش دهیم یا اگر وارد شد در جای دیگری که این امکان وجود دارد جبران کنیم تا سطح تولیدات استان نسبت به سال گذشته کاهش پیدا نکند.
نظر شما