تحولی نوین در تولید خوراک دام با بهره مندی از فناوری‌های نوین

یکی از شرکت های دانش بنیان فعال در استان آذربایجان شرقی موفق به تولید خوراک دام با بهره مندی از فناوری‌های نوین شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از تبریز، «رضا موقّر» در میزگرد رسانه‌ای رئیس پارک علم و فناوری استان آذربایجان شرقی از تولید خوراک دام با استفاده از روش‌های بیو تکنولوژی و علوم نوین تغذیه دام خبر داد و اظهار داشت: شرکت با استفاده از پژوهش های چند ساله اساتید برجسته دانشگاه تبریز و با انجام فرآيند بر روي پسماندها يا ضايعات كشاورزي توانسته محصولی تولید کند که بعنوان خوراک دام مورد استفاده قرار گیرد و با توجه به مقادير قابل توجهي از مواد مغذي و با ارزش (پروتئين، انرژي، مواد معدني و ويتامين) كه در محتوای ضایعات وجود دارد، استفاده از اين پسماندها در جيره هاي غذایی روزانه حيوانات از لحاظ اقتصادي در كاهش قيمت تمام شده فرآورده هاي دامی تأثير بسزايي داشته است.

مدیر عامل شرکت دانش بنیان «نانو پیشگامان سهند» ادامه داد: انجام فرآيند بر روي پسماندها جهت خوراك دام عمدتاً سبب خوشخواركي، بهبود قابليت هضم، بازده مصرف غذا و افزايش وزن روزانه دام ها مي شود. تركيبات مغذي موجود در ضايعات شهري، صنعتي و كشاورزي جهت توليد كودهاي آلي و خوراك دام قابل استفاده هستند. گرچه اين مواد داراي مواد ضدتغذيه اي و عناصر سنگين مي‌باشند اما با انجام عمل‌آوري و فرآيندهاي مختلف فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي قابل بازيافت هستند.

وی افزود: دركليه اعمال فرآيندسازي بر روي پسماندها يا ضايعات، علاوه بر افزايش كيفيت خوراك بايد ارزش اقتصادي اين روش ها و سودمندي آنها نيز مدّنظر قرارگيرد. در اين پروژه هدف اصلي ایجاد دانش فنی تبدیل پسماندهای آلی کشاورزی به خوراک دام می‌باشد.

مدیر عامل شرکت دانش بنیان «نانو پیشگامان سهند» یادآور شد: پسماندهای کشاورزی و منابع طبیعی عمدتاً شامل موادی هستند که بعد از برداشت محصولات اصلی حاصل از زراعت، باغداری، جنگل، صید و صیادی، پرورش ماهی، پرورش دام و طیور و حشرات ، صنایع غذایی و غیر غذایی مربوطه بر جای می مانند. بعضی از این مواد که بالقوه ارزش غذایی بالایی را دارا می باشند در قدیم مورد استفاده قرار نمی گرفتند ولی امروزه در حد بسیار زیادی توسط دامها مصرف می شوند.

وی گفت: در این طرح با بهره گیری از فنآوری زیستی تهیه سیلاژ برای اولین بار در کشور اقدام به تولید توده های کوچک در سایزهای 30 تا 50 کیلویی سیلوی مواد غذایی شده است که ضمن ایجاد شرایط بسیار منحصر بفرد برای عمل آوری بیولوژیک خوراک تهیه شده در زمان نگهداری توسط میکروارگامیسمهای مفید موجود بر سطح مواد غذایی مورد استفاده، شرایط نگهداری و ماندگاری بیش از چندین سال محصول نهایی را نیز میسر می سازد و این یعنی دستیابی به شیوه ای مطمئن جهت پدافند غیرعامل در خوراک دام.

موقر کاهش 35 تا 40 درصدی قیمت خوراک دام و هزینه های مدیریت خوراک دام، قابلیت انبار کردن طولانی مدت با حفظ تازگی و کیفیت محصول، رفع معضل عدم وجود سیلو در اکثر دامداریها، عدم وجود تلفات مواد خوراکی و فساد آنها، قابلیت حمل آسان، کاهش زمان تخمیر از 45 روز به 2 هفته، قابلیت نگهداری در فضای آزاد، انبارگردانی و حسابداری بروز خوراک موردنیاز و مصرفی واحد دامداری، مدیریت بحران در وقوع بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله و همچنین امکان فرمولاسیون صحیح و کامل غذا، تامین کامل و مطمئن احتیاجات حیوان، افزایش 25 تا 30 درصدی در تولید شیر روزانه، کاهش چشمگیر سقط جنین، کاهش بار میکربی شیر و حذف کامل سم آفلاتوکسین از غذای دام و تضمین سلامت دام را از جمله مزیت های این محصول دانش بنیان برشمرد.

وی گفت: در این طرح از پسماند و زائدات بیش از 25-20 ماده خوراکی گیاهان، در فرمولاسیون های مختلف پس از عمل آوری توسط میکروارگانیسمها در سطوح آزمایشگاهی و مزرعه ای در واحدهای کوچک به مصرف دامها رسیده و از نظر ارزش غذایی و قابلیت هضم و قیمت تمام شده تولید دام و غیره مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی ها در ابتدا برای خوش خوراکی و پذیرش توسط دام، سپس مواد مغذی ضروری موجود در فرمولاسیونها بود که بتواند احتیاجات تولید دام را برآورده کند.

مدیر عامل شرکت دانش بنیان «نانو پیشگامان سهند» خاطرنشان کرد: محصولات تولیدی به شکل کنسانتره پروتئینی یا سوپر پروتئین و مکمل‌های معدنی بیولوژیک ساده و حاوی توکسین بایندر می باشند. در اثر استفاده از این محصولات هزینه های مربوط به تغذیه و جیره غذایی تا 40 درصد کاهش یافته و از طرف دیگر مقدار تولید تا 25-20 درصد افزایش می یابد که در گذر از اقتصاد مقاومتی، امتیاز و ویژگی منحصر بفردی می باشد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این‌که هر خط طراحی شده حدود ۱۴ تا ۱۸ هزار تن در سال تولید دارد، اظهار داشت: هم اکنون خط تولیدی این شرکت در خوزستان فعال است و طی روزهای آینده خط تولید دیگری در شهرستان هشترود فعال خواهد شد، ضمن این‌که پاییز امسال واحد بعدی تولید در کشت و صنعت مغان راه اندازی می شود.

همچنین دکتر اکبر تقی زاده استاد دانشگاه تبریز که در روند تولید این محصول دانش بنیان نقش اثرگذاری داشته است، طی سخنانی اظهار داشت: اعتقاد دارم هر روستا باید تبدیل به یک شرکت دانش بنیان شود؛ کاری که انجام دادیم برای نخستین بار در جهان و در راستای بهره وری از ضایعات کشاورزی طراحی شده است.

وی ادامه داد: این محصول از لحاظ انرژی، پروتئین، هضم و غنی بودن بسیار بالاتر از دیگر نهاده های دامی معمول است، اظهار داشت: در فرمولاسیون تولید این محصول قابلیت فساد در روند نگهداری را از بین برده ایم که در نتیجه سلامت دام های تغذیه شده از این خوراک دام؛ محصولی سالم وارد سفره های مردم می شود.

کد خبر 1192613

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha