خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: مسجد «نمره» به فتح نون و کسر میم، یکی از مهم ترین مساجد تاریخی مکه مکرمه است که در صحرای «عرفات» واقع شده است.
در روز عرفه با اقتدا به سنت پیامبر اکرم (ص) دهها هزار زائر نماز ظهر و عصر خود را در آن اقامه می کنند.
بعد از طلوع خورشید روز نهم ذی الحجه زائران به سوی عرفه حرکت می کنند و نماز ظهر و عصر را در این مسجد اقامه می کنند. مسجد نمره در غرب عرفات در وادی عُرَنه (مرز حرم و عرفات) واقع شده است.
نام این مسجد از کوه کوچکی به نام «نمره» گرفته شده است و به نام های «مسجد عُرنه»، «مسجد عرفه» و «مسجد ابراهیم» نیز مشهور است.
گفته می شود حضرت ابراهیم خلیل(ع) در این مکان توقف داشته و در آنجا نماز گزارده است. همچنین گفته می شود پیامبر اکرم(ص) خطبه «حجه الوداع» را در این مکان ایراد کرده است، ولی برخی مسجد «خیف» را مکان ایراد خطبه حجه الوداع می دانند.
در روایات متعدد آمده است که پیامبر اکرم (ص) در روز عرفه، در «نمره» کنار سنگ بزرگی فرود آمد. بعدها در مکان مورد نظر مسجد نمره ساخته شد. در منابع تاریخی آمده که محل وقوف رسول خدا (ص) همان محل وقوف حضرت ابراهیم بوده است.
این مسجد در طول تاریخ مورد توجه مسلمانان بوده و در دوره های مختلف تاریخی بازسازی و توسعه یافته است.
مسجد نَمِره در قرن دوم هجری و در دوره منصور عباسی بنا شده و پس از آن همواره مورد توجه مورّخان و سفرنامه نویسان بوده است. محتمل است که مسجد از قرن نخست برپا بوده و به روزگار منصور بازسازی شده باشد.
بخشی از این مسجد در محدوده شرعی عرفات نیست و به اعتقاد علمای شیعه و سنی، در زمان وقوف، کسی حق توقف در آن را ندارد.
مساحت مسجد در عهد مهدی عباسی، حدود هشت هزار متر مربع بوده و این نشانه اهمیتی است که این مسجد در قرن دوم هجری برای مسلمانان داشته است.
مسجد نمره در سال ۵۵۹ قمری به دست جمال الدین اصفهانی وزیر بازسازی شد و مساحت آن تا حدود ۱۴۴۰۰ متر افزایش یافت. گویا این مسجد در آن زمان، بدون سقف و رواق بوده است؛ سپس در روزگار عثمانیها رواقهایی برای آن ساخته شد.
بنای فعلی مسجد در عهد سعودی ها ساخته شده و مساحت آن تا پیش از توسعه فهد به حدود 18هزار متر مربع می رسد. اکنون این مسجد دارای رواقهای متعدد و نیز چهار مناره است که در شرق و غربِ آن بر سرپا است.
نظر شما