به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، مرکز رصد فرهنگی کشور در گزارشی ضمن بررسی و تحلیل عملکرد «ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد» و عملکرد «کانونهای فرهنگی و هنری مساجد» براساس دادهها و اطلاعات گزارش شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعی کرده پیشنهادهایی راهبردی برای ستاد، با هدف افزایش کارایی و اثربخشی فعالیتهای کانونهای فرهنگی و هنری مساجد ارائه کند. براساس مصوبۀ شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ ۱۳۷۱/۱/۱۸، هیأتِ «هدایت، ارشاد و احیای نقش واقعی و تبلیغی مساجد برای مقابله با تهاجم فرهنگی»، ذیلِ «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» با هدف احیای نقش فرهنگی مساجد تشکیل شد و این هیأت، «کانونهای فرهنگی و هنری مساجد» را تشکیل داد. سپس این هیأت به «ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد» تغییر نام داد. از آن زمان، حدود ۲۷ سال میگذرد و تاکنون ۲۵ هزار و ۹۹۳کانون تشکیل شد است. اما اساسنامۀ ستاد با درخواست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف هماهنگی و انسجام و تقویت کانونها، در تاریخ ۱۳۹۷/۲/۱۸ در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و در تاریخ ۱۳۹۷/۱۰/۳ ابلاغ شد. طبق اساسنامه، اهداف ستاد عبارت است از:
احیای نقش واقعی فرهنگی، آموزشی، هنری و تبلیغی مساجد
تربیت و رشد نیروهای متعهد، انقلابی و کارآمد در حوزۀ فرهنگ و هنر
توسعۀ فرهنگ اصیل اسلامی در شهرها و روستاهای کشور
مقابله با تهاجم فرهنگی دشمنان
برای رسیدن به این اهداف، وظایف و اختیارات ستاد عبارت است از:
برنامهریزی، نظارت، هماهنگی، انسجام و تقویت فعالیتهای کانونهای فرهنگی و هنری مساجد
ساماندهی و کمک به راهاندازی و تجهیز کانونهای فرهنگی و هنری و کتابخانههای مساجد
بهروزرسانی بانک اطلاعات کانونها
کمک به تولید و عرضۀ محصولات فرهنگی و دینی
کمک به ایجاد و توسعۀ پایگاههای دیجیتال در حوزۀ فعالیتهای مساجد
شناسایی، جذب و آموزش و حمایت از استعدادها و نخبگان فرهنگی و هنری
تخصصی شدن کانونها و کتابخانههای فرهنگی و هنری مساجد
حمایت و هدایت فعالیتهای فرهنگی و هنری کانونها
تبادل فرهنگی و هنری با مراکز علمی و فرهنگی داخلی و خارجی
زمینهسازی برای پیوند شبکۀ کانونهای مساجد با خانواده ها، مدارس و مراکز و نهادهای آموزشی، فرهنگی و اجتماعی
به نظر میرسد که ضرورت ایجاد اساسنامه و تجدید ساختار و تدوین فرایندهای سازمانی و هدایتی و سیاستها و راهبردهای فرهنگی (پس از ۲۸ سال)، رساندن کانونها به تشکلهایی با بیشترین کارایی و اثربخشی بوده است که به نظر میرسید تاکنون نداشتهاند و عملکرد آنها با استفاده از حداکثر ظرفیتها نبوده و سیاستهای راهبری کنندۀ مناسبی نداشتهاند. بر این اساس، هدف ستاد این بوده است که کانونها به جایگاه واقعیشان برسند، و در این راستا به سیاستها و راهبردهای عملیاتی و محتوایی نیاز دارند.
گزارش ارزیابی عملکردِ «ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد»، توسط دفتر نظارت و ارزیابی شورای عالی انقلاب فرهنگی تهیه شده است و منبع آن بر اساس گزارشی از شرح فعالیتها و اقداماتی بوده است که ستاد مذکور به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال کرده است. هدف گزارش مذکور، ارزیابی میزان اجرایی شدن مصوبۀ «اساسنامۀ ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد» یا بهعبارتدیگر، میزان اجرایی شدن وظایف و اهداف ستاد بوده است.
اما هدف ما در این گزارش، بررسی و تحلیل عملکرد «ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد» و عملکرد «کانونهای فرهنگی و هنری مساجد» بر اساس دادهها و اطلاعات گزارش شورای عالی انقلاب فرهنگی است؛ براساس این بررسی، سعی بر این است که پیشنهادهایی راهبردی برای ستاد، جهت افزایش کارایی و اثربخشی فعالیتهای کانونهای فرهنگی و هنری مساجد داشته باشیم. امیدواریم که این گزارش به ارتقا کارآیی و اثربخشی ستاد و فعالیتهای کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کمک کند.
فهرست مطالب
وضعیت موجود
دولتمحوری کانونها
کمتوجهی به مشارکت اجتماعی و مدنی
توقف در ساختار و تشکیلات اجرایی
ضعف محصولات فرهنگی و هنری خلاق
توصیههای سیاستی
نقش هماهنگی و راهبری ستاد
کانونها بهمثابۀ تشکلهای مدنی
کانونها بهمثابۀ فضای عمومی
تولید محصولات فرهنگی و هنری
ارتقا کارکرد خدمات اجتماعی
فرهنگ و هنر برای اقشار فرودست
نظر شما