اوصاف امام شایسته و عادل در زیارت غدیریه تبیین شده است

این کارشناس مذهبی گفت: امام هادی(ع ) با زیارت جامعۀ کبیره و زیارت امیرالمؤمنین (ع ) در روز غدیر ، اوصاف امام شایسته و عادل را تبیین نموده و مردم را به پیروی از ایشان دعوت کرده اند.

:

سیاست در اندیشه و عمل امام هادی(ع)

حجت الاسلام ابراهيم بهاري؛‌ کارشناس مذهبي در گفت و گو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاري شبستان گفت:  امام هادی(ع ) با زیارت جامعۀ کبیره و زیارت امیرالمؤمنین (ع ) در روز غدیر ، اوصاف امام شایسته و عادل را تبیین نموده و مردم را به پیروی از ایشان دعوت کرده اند.

وی گفت: در زیارت جامعه، آن حضرت، ائمۀ معصوم را به عنوان صاحبان حقیقی حکومت و کسانی که جوهره سیاست را به خوبی می دانند معرفی کرده  و آنها را محور حق دانسته اند.

وی ادامه داد:  یکی از زیرمجموعه های این حق و حقانیت، که در مباحث سیاسی شیعه مورد توجه قرار می گیرد، منازعات آن ها با حکومت های جبار زمان خودشان و حق ولایت و زمامداری است بنابراین امام  هادي(ع ) با این بیان حق، ولایت و حکومت را تنها در انحصار ائمۀ معصوم (ع ) می دانند. در بخش دیگری از این زیارت، امام هادی (ع ) راه نجات مردم را روی آوردنشان به ائمۀ اطهار(ع ) می دانند.

حجت الاسلام بهاری گفت: اولین و مهم ترین جلوه روی آوردن به امامان شیعه (ع ) پیروی از دستورات  آنها و روش و منش آنها در حوزه سیاست و اجتماع است. از دید گاه امام هادی(ع ) در صورتی که افراد دارای صلاحیت و شایستگی که صاحبان حقیقی ولایت هستند، به حکومت برسند، و به کلی ، عدل در جامعه حاکم شود، هرچند که ممکن است ظلم و جور نیز در گوشه و کنارجامعه مشاهده شود، تا مادامی که انسان یقین به آن پیدا نکرده ، باید نسبت به تمامی افراد حسن ظن داشته و خوش گمان باشد و اما در حکومت ظالم عکس این صادق است؛

وی گفت: بازیگران سیاسی کسانی هستند که به نوعی در عرصۀ سیاسی فعال اند و چه در جایگاه حاکمان و مدیران و چه در جایگاه احزاب سیاسی و رسانه ها دغدغه های سیاسی - اجتماعی دارند و تلاش می کنند در این روندها اثرگذار باشند.

 وی به تقسیم بندی اوصاف مورد نظر امام هادی(ع ) برای فعالان و نخبگان سیاسی پرداخت و گفت: تقوای الهی؛‌ در تفکر سیاسی اسلام، اساساً تقوا به عنوان یک ابزار و عامل مهم و اثرگذار در عرصه های سیاسی و اجتماعی به شمار می آید. امام هادی(ع ) در اهمیت تقوای الهی و تأثیر آن در فرمانبری دیگران معتقد بودند هرکس نسبت به خداوند حریم نگه دارد، مردم نیز نسبت به او حریم نگه خواهند داشت و هرکس خدا را اطاعت کند، دیگران از او اطاعت خواهند کرد، و هرکس مطیع آفرید گار باشد، باکی از خشم آفرید گان نخواهد داشت، اما هرکس خالق را به خشم آورد، باید یقین کند که به خشم مخلوق دچار میشود

 

وی دومین اوصاف مورد نظر امام هادی(ع ) برای فعالان و نخبگان سیاسی را صداقت و یکرنگی با مردم دانست و گفت: اندیشۀ سیاسی اسلام عناصر و مؤلفه های خاص خود را دارد که در بسیاری از موارد با تفکر رایج در دیدگاه های سیاسی غربی تفاوت اساسی دارد. 

 

حجت الاسلام بهاری توجه به صلاحیت و شایستگی را یکی دیگر از اوصاف دانست و گفت: در دیدگاه امام هادی(ع ) افراد نباید بیش از میزان صلاحیت و شایستگی خود چیزی یا جایگاهی طلب کنند.

وی بردباری و تحمل را از دیگر اوثاف برشمرد و گفت:سعۀ صدر و تحمل در اندیشۀ سیاسی اسلام از جایگاه بالایی برخوردار است. 

 

این کارشناس مذهبی گفت: بسترسازی برای نصیحت و نقد ،‌پرهیز از مناقشه و جدل و جایگاه مردم در حکومت از دیگر اوصاف  مورد نظر امام هادی(ع ) برای فعالان و نخبگان سیاسی است. وی در توضیح آنها گفت: پیچید گی نظام های سیاسی و دشواری تدبیر امور کشور ایجاب می کند که افراد و گروه های مختلف همواره به نقد یکدیگر بپردازند تا متوجه اشتباهات خود شوند.

مناقشه و جدل که عمدتاً از یک فضای غیرعلمی و نیز غیرعقلی ناشی می شود وآثار و تبعات زیان باری در حوزه سیاست و اجتماع بر جای می گذارد؛خطر بزرگی که امام هادی(ع ) نسبت به آن هشدار مي دهند، این است که برخی خود را بی نیاز از نقد و نصیحت دیگران بدانند که آثار و تبعات زیان باری در حوزه سیاست و اجتماع بر جای می گذارد و با اتلاف هزینه، یکی از عوامل اصلی عقب ماندگی به شمار می رود.

 امام هادی(ع ) در خصوص وجود جدل هشدار می دهند و آن را عامل گسسته شدن پیوندها و تباه شدن دوستیها می دانند.

 

 

 

 

کد خبر 1196262

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha