به گزارش خبرنگار شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز چهارشنبه 16 فروردین مجلس شورای اسلامی پیشنهاد بررسی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مورد لایحه جامع منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به صورت اصل 85 قانون اساسی مطرح شد.
نمایندگان با 77 رأی موافق، 75 رأی مخالف و 25 رأی ممتنع از مجموع 199 رأی با پیشنهاد بررسی این لایحه به صورت اصل 85 مخالفت کردند.
بر اساس اصل 85 قانون اساسی مجلس میتواند در موارد ضروری اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل 72 به کمیسیونهای داخلی خود تفویض کند و در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین میکند به صورت آزمایشی اجرا میشود و تصویب نهایی آن با مجلس شورای اسلامی خواهد بود.
جعفر قادری به عنوان پیشنهاددهنده بررسی این لایحه به صورت اصل 85 قانون اساسی گفت: این لایحه 105 ماده دارد که کمیسیون کشاورزی در این دوره مجلس کار خوبی را برای بررسی آن انجام داده است اما فرصت کافی برای بررسی این لایحه در صحن علنی مجلس نیست و به همین دلیل باید به صورت اصل 85 قانون اساسی و در کمیسیون بررسی شود.
قادری بیان کرد: با توجه به نامگذاری امسال باید فرصت خدمترسانی به مردم و کشور را بیشتر کنیم و اگر برخی طرحها و لوایح در دستور کار کمیسیونها است و این لوایح در حمایت از تولیدات داخلی است باید سعی کنیم این لوایح و طرحها را به این دوره مجلس برسانیم.
وی تأکید کرد: با توجه به اینکه از هفته دوم اردیبهشت مجلس بررسی بودجه سال 91 را در دستور کار دارد بنابراین بهتر است این لایحه را به صورت اصل هشتاد و پنجمی مطرح کنیم و اشکالات آن را در مجلس نهم برطرف کنیم.
محمد دهقانی، نماینده چناران در مخالفت با پیشنهاد بررسی لایحه جامع منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به صورت اصل 85 قانون اساسی گفت: ما قبلا در این موضوع یعنی بررسی قوانین به صورت اصل 85 قانون اساسی این تجربه را داشتهایم که این قوانین هم از مراعای نگاه نمایندگان و هم مردم به دور میشود.
وی بیان کرد: راه اصولی قانونگذاری این است که طرحها و لوایح به صورت شفاف در کمیسیونهای تخصصی بحث شود و سپس در صحن علنی مجلس نمایندگان ملت آن را تصویب کنند و مردم نیز مستقیما از طریق رادیو در جریان بررسی و تصویب آن قرار گیرند.
دهقانی تأکید کرد: زمانی ما میتوانیم طرحها و لوایح را به صورت اصل 85 قانون اساسی مطرح کنیم که مشکلی برای مطرح کردن آن در صحن علنی مجلس باشد.
وی یادآور شد: برای تصویب قانون مربوط به منابع طبیعی که بسیاری از مردم ایران نسبت به آن حساس هستند باید مستقیما در صحن علنی مجلس تصمیمگیری شود.
وی گفت: استفاده از این راه استثنایی یعنی اصل 85 قانون اساسی باید با احتیاط باشد و با توجه به اینکه شورای نگهبان در یکی دو سال گذشته وارد موضوع شده است و اصل 85 را نسبت به طرحها و لوایح تشخیص میدهد ما نیز باید این موضوع را مدنظر قرار دهیم.
اقبال محمدی، نماینده مریوان در موافقت با پیشنهاد بررسی این لایحه به صورت اصل 85 قانون اساسی گفت: یکی از ابهاماتی که ما در سراسر کشور با آن مواجه هستیم قانون جامع منابع طبیعی و آبخیزداری است و میدانیم که بحث منابع طبیعی و اصل حفاظت از جنگلها و مراتع و همچنین احیای جنگلداری از مباحثی است که مشکلاتی را برای مردم و حتی منابع طبیعی به وجود آورده است.
وی بیان کرد: ما در کمیسیون کشاورزی ابهامات قانونی در مورد قوانین قبلی را برطرف ساختهایم و اصلاحاتی را بر روی این قانون انجام دادیم و در واقع بر روی این لایحه کار کارشناسی شده است و اگر نمایندگان اعتماد کنند که این لایحه به صورت اصل 85 قانون اساسی در کمیسیون بررسی شود قطعا به زودی در رابطه با مشکلات کشاورزان در این بخش تصمیمگیری میشود.
احمد توکلی، نماینده تهران در مخالفت با پیشنهاد بررسی این لایحه به صورت اصل 85 قانون اساسی گفت: تقسیم عوامل تولید در این لایحه حذف شده است و با توجه به اینکه ما در مجلس هفتم و حتی مجلس هشتم مکررا راجع به زمینخواری حرف زدهایم مشاهده میکنیم که در حوزههای انتخابیه منابع طبیعی مورد تجاوز قرار گرفته است که اگر بررسی این موضوع به کمیسیون واگذار شود، خطرناک است.
وی خطاب به نمایندگان گفت: خواهش میکنم این لایحه را به صورت اصل 85 قانون اساسی تصویب نکنید زیرا امکان شرکت نمایندگان در جلسات کمیسیونهای تخصصی ممکن نیست و از فرصت تأثیرگذاری نمایندگان به شدت کاسته میشود.
وی بیان کرد: مگر مجلس و یا وضع قانون قرار است با مجلس هشتم در کشور تمام شود که ما میخواهیم این لایحه را به صورت اصل 85 قانون اساسی بررسی کنیم، ما میتوانیم در مجلس نهم این لایحه را بررسی کنیم.
عیوض حیدرپور، نماینده شهرضا نیز در موافقت با پیشنهاد بررسی لایحه جامع منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به صورت اصل 85 قانون اساسی گفت: لایحه منابع طبیعی و آبخیزداری یکی از لوایح ضروری است که ما باید با توجه به مشکلات کشاورزان و مردم هر چه زودتر آن را به نتیجه برسانیم.
وی با تأکید بر اینکه کمیسیون کشاورزی یک دوره سه ساله را برای بررسی این لایحه وقت گذاشته است، یادآور شد: کاری که در کمیسیون کشاورزی انجام شده است بسیار دقیق بوده است و اگر این موضوع برای مجلس آینده بماند قطعا یک مدت مدیدی را در مجلس بعد و کمیسیون و صحن مجلس به خود اختصاص میدهد.
حیدرپور بیان کرد: بلاتکلیف ماندن این لایحه مشکلاتی را برای کشور و کشاورزان فراهم میکند.
در ادامه، نمایندگان با پیشنهاد بررسی این لایحه به صورت اصل 85 قانون اساسی مخالفت کردند و پیشنهاد مسکوتماندن آن را مطرح کردند.
هر چند دولت در ابتدا با پیشنهاد مسکوتماندن این لایحه موافقت کرد اما در ادامه پیشبین، معاون حقوقی جهاد کشاورزی با مسکوتماندن آن مخالفت کرد و به همین دلیل لاریجانی خطاب به نماینده دولت و وزارت جهاد کشاورزی گفت: بهتر است دولت برای مسکوتماندن این لایحه نامهای را به مجلس ارایه دهد تا ما بر اساس آن تعیین تکلیف کنیم که آیا این لایحه بررسی شود و یا مسکوت بماند.
در ادامه، جمشید انصاری، نماینده زنجان در اخطار قانون اساسی خطاب به لاریجانی گفت: بر اساس ماده 180 آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی پیشنهاد مسکوتماندن طرحها و لوایح باید به صورت نامهای کتبی باشد و رییس جلسه نمیتواند بر اساس اختیار خودش لوایح و طرحها را مسکوت بگذارد و بنابراین مسکوتگذاشتن این لایحه بدون نامه کتبی خطاب آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است.
لاریجانی این اخطار جمشید انصاری را وارد دانست و نمایندگان وارد بررسی جزییات لایحه جامع منابع طبیعی و آبخیزداری کشور شدند.
گفتنی است، کلیات این لایحه روز گذشته به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده بود.
پایان پیام/
نظر شما