به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج، استان کردستان به عنوان یکی از استان های مرزی کشور دارای توانمندی های بسیاری در عرصه های مختلف بوده که با فراهم شدن زمینه های لازم برای بالفعل کردن این توانمندی ها می توان علاوه بر تعالی و ارتقای شاخص های توسعه ای در این استان، زمینه تعالی دیگر استان های همجوار را فراهم آورد.
متأسفانه در رژیم گذشته کردستان مورد بی توجهی قرار گرفته و در بسیاری از بخش ها نسبت به سایر استان های کشور مورد بی مهری قرار گرفت که از مهم ترین این بخش ها می توان به شاخص های بهداشتی درمانی این استان در سال های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد که بسیار پایین بود و این مسئله مشکلات فراوانی را برای مردم مسلمان این خطه از میهن اسلامی به وجود آورده بود.
نبود امکانات و تجهیزات و نیروی متخصص موجب وابستگی شدید این استان به استان های همجوار و تحمل سختی ها و هزینه های بسیار شده بود که با پیروزی انقلاب اسلامی شاهد توجه و عنایت ویژه مسئولان نظام نسبت به توسعه و آبادانی و رفع محرومیت ها در کردستان و شتاب خدمات در این خطه بودیم.
با آغاز جنگ تحمیلی و درگیری مستقیم استان کردستان در مدت هشت سال و درگیری ها و ناامنی های موجود در استان، روند توسعه و آبادانی کند و بیشتر اعتبارات و توان اجرایی دولت در این استان صرف تأمین امنیت شد.
یکی از شاخص های مهمی که کردستان نیاز به توسعه در آن داشت بخش بهداشت و درمان بود که دولت به خوبی دست بر روی این شاخص گذاشت و در جهت ارتقای سطح سلامت در استان کردستان تلاش های بسیاری را به انجام رساند.
دکتر طیب قدیمی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان به عنوان متولی بخش دولتی سلامت در کردستان به خبرنگار شبستان گفت: در بخش بهداشت و درمان اگرچه معتقدیم که به مرز ایده آل نرسیده ایم و جای کار بسیاری داریم اما در وضعیت مطلوبی به سر می بریم به طوری که در برخی از شاخص ها با کشور برابر و در برخی دیگر از شاخص ها نیز از میانگین کشوری جلوتر هستیم.
وی مقایسه ای در مورد وضعیت شاخص های بهداشتی، درمانی و آموزشی قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی داشت و گفت: هیچ آثاری در بخش آموزشی علوم پزشکی و بهداشتی در قبل از انقلاب در استان کردستان وجود نداشت اما بعد از انقلاب از سال 64 و همزمان با سراسر کشور در حوزه توسعه آموزش علوم پزشکی، دانشکده پیراپزشکی در سنندج راه اندازی شد و در سال 71 نیز این دانشکده به دانشگاه ارتقا یافت.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان به وضعیت بخش درمان و مقایسه قبل و بعد از انقلاب آن در کردستان پرداخت و گفت: قبل از انقلاب هفت بیمارستان با 255 تخت فعال و 120 نفر نیروی پزشک عمومی و متخصص که اکثراً خارجی بودند فعال بود اما در حال حاضر 13 بیمارستان دانشگاهی با 2 هزار تخت فعال و بخش های پایه و تخصصی در استان کردستان فعال بوده و دو بیمارستان دولتی دیگر نیز از سوی سایر نهادها در استان فعالیت دارند.
این مقام مسئول از بیمارستان توحید سنندج به عنوان یکی از مجهزترین و با امکانات ترین بیمارستان های منطقه غرب و شمال غرب کشور یاد کرد و گفت: به زودی و با خریداری چندین دستگاه پیشرفته، بخش های دیگری به مجموعه بخش های این بیمارستان برای ارائه خدمت به مردم کردستان و استان های همجوار اضافه می شود.
قدیمی، به ارتقا و تکمیل بیمارستان بانه نیز اشاره کرد و گفت: این پروژه با واگذاری زمین مورد نظر به سازمان مسکن و شهرسازی و اقدامات اجرایی آن توسط وزارت مسکن و شهرسازی در دست اقدام است.
وی افزود: با بهره برداری از کل پروژه های در دست اقدام با رشد قابل توجهی در بخش بهداشت و درمان استان و ارتقای شاخص های سلامت روبه رو می شویم.
وی اظهار داشت: در آینده نزدیک بخش فوق تخصصی جراحی باز قلب در استان افتتاح شده و با تحقق این مهم می توان علاوه بر نیازهای موجود در استان به سایر استان های همجوار و حتی کشورهای همسایه نیز خدمات دهی کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان به ارتقای شاخص های بهداشتی و درمانی در استان اشاره کرد و افزود: بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان در چند سال اخیر وضعیت خوبی داشته است به طوری که تا قبل از سال 84 تعداد تخت های ویژه بیمارستانی 20 تخت بوده که این میزان هم اکنون سه و نیم برابر شده است.
این مقام مسئول با اشاره به مصوبات سفرهای اول و دوم رئیس جمهوری در بخش بهداشت و درمان در استان کردستان، بیان داشت: تکمیل مرکز 34 تختخوابی جراحی قلب سنندج، احداث مرکز آموزشی پزشکی فوق تخصصی کوثر سنندج، راه اندازی دانشکده دندانپزشکی، ساخت بیمارستان در شهرهای سقز، بانه، سروآباد و در آینده نزدیک در دهگلان، توسعه و احداث بخش های ویژه اطفال از مهم ترین اقدامات دانشگاه علوم پزشکی در سال جاری است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان از احداث ساختمان پزشکان برای متخصصان و ساخت 60 باب خانه پزشک در استان خبر داد و بیان داشت: در مصوبات دوم سفر رئیس جمهوری خرید دستگاه شتاب دهنده خطی، فعال شدن مجمع خیران سلامت در شهرهای سقز، بانه، دیواندره، بیجار و سنندج از جمله اقدامات دانشگاه علوم پزشکی در سه سال اخیر بوده است.
قدیمی تصریح کرد: تا قبل از سال 84، 12 پایگاه فوریت های پزشکی 115 در استان وجود داشت که از آغاز دولت نهم تاکنون این تعداد سه برابر شده است.
وی افزود: در سال 89 تکمیل خانه های بهداشت و ارتقای سیستم ارجاع به عنوان نیاز کار اجرایی آغاز شد و علاوه بر آن ساخت 57 باب خانه بهداشت در دستور کار قرار گرفت که تا پایان 90 به بهره برداری رسید و جشن خودکفایی و تکمیل خانه های بهداشت در استان برگزار شد و هم اکنون 621 خانه بهدادشت در سطح استان داریم که به صورت اقماری چندین روستای اطراف و جمعیت های مشخصی را پوشش می دهند.
وی از مجهز شدن سیستم الکترونیکی مدیریت درمان اچ آی سی در تمام بیمارستان های استان کردستان به عنوان موفقیتی دیگر در عرصه بهداشت و درمان استان یاد کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان به توانمندی های استان کردستان در حوزه توریست درمانی اشاره کرد و افزود: با وجود فعالیت دستگاه شتاب دهنده خطی برای بیماران سرطانی و بخش های تخصی و فوق تخصصی در استان فعال شاهد ارائه خدمات گسترده و مطابق با استانداردهای بین المللی در مراکز درمانی استان به بیماران کشورهای همسایه بخصوص شمال عراق هستیم که این مهم روز به روز در حال گسترش بوده و برای استان ارز آوری بسیاری را به ارمغان آورده است.
وی از فراهم شدن زمینه های ساخت دهکده سلامت در استان خبر داد و افزود: امید است با تعامل همه دستگاه های متولی امر و حمایت ها و هماهنگی های به عمل آمده در استان شاهد ارتقای روزافزون حوزه بهداشت و درمان استان باشیم.
اجرای طرح پزشک خانواده عدالت در سلامت و بهره مندی از خدمات بهداشتی را فرام می کند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان تصریح کرد: سالمندی و سلامت و زندگی سالم و طول عمر بیشتر شعار سال سازمانی جهانی بهداشت بوده و وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران نیز این شعار را مورد تأیید قرارداده است.
قدیمی، از فعالیت جسمانی و تنوع غذایی و انتخاب تغذیه سالم به عنوان عوامل اصلی برای تحقق این شعار نام برد که با فرهنگ سازی در جامعه محقق خواهد شد.
وی از اجرای سیستم ارجاع و پزشک خانواده به عنوان عوامل مهم در راستای برقراری عدالت در سلامت جامعه و بهره مندی تمامی افراد جامعه از خدمات بهداشتی و درمانی یاد کرد و افزود: اجرا و استقرار پزشک خانواده مهمتر از تجهیزات پزشکی و تخت بیمارستانی است و در خیلی از کشورهای دنیا به درستی جواب داده است.
وی ادامه داد: عدالت در سلامت و استفاده بهینه از خدمات با استفاده از سیستم ارجاع و پزشک خانواده میسر خواهد شد و به می توان گفت که از ارکان توسعه و پیشرفت حوزه بهدات و درمان به شمار می آید.
قدیمی خاطر نشان کرد: خوشبختانه مراحل اجرایی این طرح بزرگ در سطح شهرها و روستاهای استان همگام با دیگر نقاط کشور آغاز شده و امید است تا پایان برنامه پجم توسعه این مهم میسر شود.
وی افزود: جلب مشارکت فعال مردمی و کمک نهادهای فرهنگی از جمله رسانه ها و صداو سیما در این خصوص بسیار تأثیرگذار بوده چرا که وزارت بهداشت 25درصد در این طرح دخیل بوده و 75درصد دیگر عوامل اجتماعی تأثیرگذار بوده و زمینه اجریی شدن این مهم را فراهم می کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان اظهار داشت: هر پزشک خانواده یک مجموعه مشخص را در یک منطقه پوشش داده و در سه سطح اقدام به خدمت رسانی می کند که در سطح نخست خدمات و فرانشیز بیماران رایگان بوده و در سطوح دو و سه نیز بنا به نیاز مراجعه کنندگان خواهد بود.
توسعه خدمات بهداشتی و درمانی دغدغه اصلی مردم و مسئولان کردستانی است
استاندار کردستان گفت: نارسایی ها و مشکلات فراوانی در سطح استان وجود دارد که حوزه بهداشت و درمان و نیازهای مرتبط با این حوزه یکی از این نارساییهاست.
علیرضا شهبازی افزود: یکی از مهم ترین دغدغههای مردم و مسئولان در استان به حوزه سلامت و بهداشت و درمان برمی گردد که متأسفانه به دلیل محرومیت های گسترده در دوران قبل از انقلاب و به دلیل ناامنی های به وجود آمده توسط گروهک های ضدانقلاب و جنگ تحمیلی شاهد موانع بسیاری در روند پیشرفت حوزه بهداشت و درمان در استان بوده ایم.
استاندار کردستان خاطرنشان کرد: علی رغم خدمات و تلاش های گسترده در طول عمر با برکت نظام مقدس اسلامی به دلیل موانع متعدد متأسفانه هنوز نیازهای فراوانی در این حوزه در استان مشاهده می شود که حضور بخش خصوصی و خیران در این حوزه می تواند نقش به سزایی را در جبران این کاستی ها ایفا کند.
استاندار کردستان افزود: امنیت و سلامت دو مقوله اساسی و از دغدغه های همه جوامع به شمار آمده که به عنوان عوامل کلیدی در توسعه پایدار هر جامعه ای ایفای نقش میکنند.
وی خاطرنشان کرد: تقویت و توسعه مراکز بهداشتی و درمانی یکی از زیرساخت های توسعه استان در حوزه های مختلف به شمار می آید، لذا در این راستا با تمام توان از خیران و فعالان بخش خصوصی حمایت می کنیم و همه زمینه های لازم برای ساخت و تجهیز اماکن درمانی و بهداشتی استان توسط بخش خصوصی را در اسرع وقت فراهم خواهیم کرد.
وی افزود: طبق تفاهمنامه های به عمل آمده و درخواست های متعدد مسئولان اقلیم کردستان عراق؛ همه امکانات لازم در استان کردستان برای بیماران این منطقه و ارائه خدمات گسترده درمانی به آنان فراهم است.
این مقام مسئول اذعان کرد: بخش خصوصی و خیران حوزه سلامت از جایگاه ویژه ای در راستای رفع موانع و مشکلات پیش روی این حوزه برخوردار بوده و بدون درنظر گرفتن بخش خصوصی بسیاری از مشکلات این حوزه حل نشده باقی خواهد ماند.
مقوله بهداشت و درمان کلیدی ترین مبحث پیش روی توسعه همه جانبه کردستان
نماینده مردم مریوان در مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: مقوله بهداشت و درمان به عنوان یکی از کلیدی ترین مباحث پیش روی توسعه همه جانبه استان از جایگاه ویژه ای برخوردار است و امید است با تلاش و همت مضاعف مسئولان استان وحمایت خیران کردستانی شاهد جبران عقب ماندگی ها و نیازمندی ها در این حوزه باشیم.
بخش بهداشت و درمان در کردستان اگرچه به مرز ایده آل نرسیده اما وضعیت مطلوبی دارد که در بسیاری از شاخص ها از برخی استان های برخوردار کشور نیز پیشی گرفته است و برای ارتقای این جایگاه علاوه بر توجه ویژه مسئولان نظام باید مشارکت و احساس مسئولیت همگانی مردم استان نیز در این مسیر بتواند مسئولان و متولیان امر بهداشت و درمان استان را یاری رساند.
امید است در استان فرهنگیمان برای تببین عوامل اجتماعی تأثیرگذار بر سلامت جامعه تمام توان خویش را به کار گیریم و با مشارکتی حداکثری در راستای رفع محرومیت های این حوزه بکوشیم.
گزارش از خبات ساعدی
پایان پیام/
نظر شما