خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: مسجد جمعه یا جامع، یکی از مساجد شهر هرات است که در شمال غرب افغانستان واقع شده است و این مسجد نوسط غیاث الدین محمد الغوری در سال 1200 میلادی تاسیس شده است.
مسجد جامع هرات در واقع کهن ترین مسجد در هرات است که بارها بازسازی شده است و بیشتر گسترش آن در دوره طلایی عهد تیموریان بوه است.
ساخت این مسجد را سلطان غیاث الدین غوری در سال ۵۹۷ ق. طرح ریزی نمود، اما موفق به تکمیل آن نشد و مقبره وی نیز در پشت ایوان شمالی مسجد قرار دارد.
این مسجد در زمان تیموریان، صفویان، مغولان و ازبک مرمت شده است و شکل کنونی آن به قرن پانزدهم میلادی باز می گردد.
این مسجد، پنجمین مسجد جامع بزرگ در جهان است و از لحاظ تاریخی بیش از یک هزار و 400 سال قدمت دارد و مساحت آن به 46 هزار و 760 متر مربع میرسد.
این بنای زیبا و شگفتانگیز در طول چندین هزار سال پیش از اسلام عبادتگاه آریائیهای یکتاپرست بودهاست و در سال ۲۹ هجری پس از گرایش مردم هرات به دین اسلام، این معبد بزرگ به مسجد مسلمانان تبدیل شد.
این مسجد تاریخی ۴۶۰ گنبد، ۱۳۰رواق، ۴۴۴ فیل پایه، دوازده گلدسته، چهار ایوان، چهار دروازه، چهار کتیبه بزرگ مزین با آیاتی ازقرآن، اشعار عرفانی عرفا و شاعران بزرگ، سه سراچه، یک منبر سنگی، کتابخانه ای شامل چهار هزار جلد کتاب و وضوخانه دارد که در زیباترین محل شهرقدیم هرات قرار دارد و در آن واحد برای بیش از 100 هزار نمازگزار ظرفیت دارد.
گلدستههای مسجد که برای رساندن صدای اذان به گوش مردم ساخته شده بین۱۷تا ۳۶متر ارتفاع، ۷ تا ۱۰ متر قطر دارند، راس هرکدام دارای هشت رواق بوده که بام شان با کاشی فیروزهای تزیین شده است.
نظر شما