احیا نگرشی خلاق بر رویدادهای مسجدی با خانواده محوری

توسعه نگرش خلاق و ماندگار رویدادهای مسجدی از فردگرایی به خانواده محوری از ضرورت های امروز جامعه و رهنمونی بر تقویت این بنیان ارزشمند است.

خبرگزاری شبستان-اصفهان: مساجد از پایگاه های مهم و اساسی جامعه اسلامی و نقطه عطف پیشرفت و برنامه ریزی های جامع هستند که اگر برنامه های هدفمند و کاربردی و همچنین افراد خلاق در راس امور این کانون دینی قرار گیرند شاهد تحولات جدی در جامعه و احیا کارکردهای اصلی آن خواهیم بود.

مساجد پایگاه دین، اندیشه، آگاهی بخشی و گره گشایی از مشکلات جامعه هستند که زیرفصل های متعدد و متنوعی برای تامین نیازهای هر منطقه دارند و به گونه ای که فعالیت توانمند این مراکز قادر به ایجاد نشاط اجتماعی و پایگاه امیدواری برای مردم خواهد شد.

یکی از کارکردهای مهم امروز و مورد نیاز جامعه، ایفای نقش خانواده محوری و ارائه برنامه برای کلیه اعضای یک خانواده در گروه های سنی و از طرفی تقویت کننده مشارکت اعضای این بنیان ارزشمند و حضور در کنار همدیگر است.

 

 توسعه نگرش خلاق و ماندگار رویدادهای مسجدی از فردگرایی به خانواده محوری از ضرورت های امروز جامعه و رهنمونی بر تقویت این بنیان ارزشمند بوده که از صدر اسلام مورد توجه قرار گرفته و از طرفی هم با هجوم دشمن علیه این بنیان و تلاش برای کاهش استحکام آن باید در این حوزه وارد شویم.

 

ستاد فهما در کنار همه مولفه های فرهنگی خود سعی کرده موضوع خانواده محوری را مورد توجه قرار دهد و زمینه های مشارکت در این عرصه را فعال کند از این رو موفقیت هایی هم داشته که برگزاری دوره های آموزشی برای همه گروه های سنی، ایجاد فرصت های مشارکتی و آموزش و توانمندسازی اعضای خانواده از جمله‌ این موارد است.

 

تقویت بنیان خانواده قادر به گره گشایی از مشکلات جامعه و همچنین تقویت دیگر کارکردهای مساجد و مشارکت عمومی را در مدیریت این پایگاه های دینی توسعه می دهد.

 

*مطالعه و اجرای طرح های خانواده محور

 

متولیان حوزه های مختلف فرهنگی از جمله مرکز رسیدگی به امور مساجد، بنیان خانواده، ستاد فهما و دیگر سازمان های فرهنگی و اجتماعی گام هایی را در این حوزه برداشته اند و برنامه ریزی خود را شروع کرده و البته بعضی از نهادها هم در مرحله اجرا قرار دارند.

مدیر اجرایی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان با اشاره به نقش مهم خانواده و تلفیق مشترکی بین مسجد و این بنیان گفت: طرح خانواده محوری در مساجد مورد مطالعه و پیش نویس آن تهیه و مراحل اجرایی آن عملیاتی خواهد شد.

حجت الاسلام «مجتبی کوچک زاده« افزود: طرح های آموزشی برای پدر و مادر در حوزه تربیت فرزند و مسائل همسرداری، طرح های آموزشی برای کودکان و نوجوانان و جوانان پیش بینی شده که زنجیره ای از طرح خانواده محور است.

وی ادامه داد: مراکز فرهنگی فعال مساجد و روحانیون در این حوزه نقش خود را به مرحله اجرا گذاشته و کارکردهای متعددی را احیا کرده اند.

 

دوره های آموزشی، همایش های خانوادگی و مشارکت عمومی

 

نگرش خانواده محوری نیازمند نگاه همه جانبه به تنوع برنامه ها و درک نیازهای مختلف هر جمع و یک منزل است و نباید فعالیت های خسته کننده و بدون محتوا در جامعه گسترش پیدا کند.

همایش هایی که به صورت خانوادگی برگزار می شوند و با تنوع فعالیت های هنری، سخنرانی، بحث و تبادل و نظر و ورزش و تکاپو هستند، می توانند انرژی خوبی را در جمع همه ما ایجاد کرده و زمینه ساز حضور خانواده ها بشوند.

همین همایش های خانوادگی قادر به ایجاد مشارکت اجتماعی برای فعالیت هر چه بیشتر مردم در امور مسجد و کارهای فرهنگی خواهد شد.

کانون های فرهنگی و هنری مساجد به این مولفه پرداخته اند و مصادیق بارز آن را می توان در کانون فرهنگی و هنری امام حسن مجتبی(ع) و کانون‌ آیت الله مظاهری تیران به صورت مشهود دید.

مدیر مسئول کانون فرهنگی و هنری آیت الله مظاهری تیران با اشاره به برگزاری نشست های آموزشی و اردوهای خانوادگی گفت: این اقدام تجربه خوبی در ایجاد تحول اجتماعی و خانوادگی بوده و توانسته به مدیریت کانون کمک کند.

«رسول شیرازی« افزود: نگرش خانواده محور فرصت های زیادی را برای هم افزایی بین کانون، مسجد و خانواده ایجاد کرده و شبکه منسجمی در حفظ بنیان خانواده و اعتلای دانش عمومی بوده است.

 

طرح های خانواده محور فرصتی برای تقویت حمایت اجتماعی

 

کارشناسان اجتماعی خانواده را از ارکان مهم در پیشگیری از آسیب های اجتماعی و تعالی جامعه می دانند.آنان معتقدند هرچقدر بنیان خانواده تقویت شود شاهد تجربه های خوبی در حوزه های اجتماعی و کاهش دغدغه ها خواهیم بود.

عضو انجمن روانشناسان مثبت گرای ایران در این خصوص گفت: محبت اعضای خانواده به همدیگر و گفتگو در بین اعضای این نهاد موجب رشد بچه ها و کاهش تنش و نارضایتی می شود.

«علیرضا معماریان« افزود: درک احساسات همدیگر از مولفه های موثر در کاهش ناهنجاری ها و مشکلات اجتماعی بوده و می تواند امنیت جامعه افزایش دهد.

 

یکی از مدیران سابق کانون های فرهنگی و هنری مساجد و پژوهشگر حوزه خانواده با ارتباط بخشی بین مسجد و خانواده محوری گفت: ارتباط به این دو مقوله کار فرهنگی را موفق تر خواهد کرد چرا که علاوه بر تقویت و توانمندسازی فرزندان خانواده در کانون های فرهنگی و هنری، خانواده نیز آموزش ها را فراگرفته و اینگونه اثر پذیری بیشتر می شود.

 

«اکبر مهدی زاده« معتقد است، تمام تلاش تیم اجرایی کانون های فرهنگی و هنری در ارتقا دانش و مهارت اعضا در حوزه های مختلف قرار گرفته که اگر خانواده هم با دانش و آگاهی در این مسیر همراه شود آنگاه از مخالفت ها کم شده و تاثیر اقدامات افزایش می یابد.

وی افزود: تعاملات خانوادگی امنیت اجتماعی را به لحاظ شناخت همدیگر و رفت و آمدها افزایش داده و فرد به لحاظ حفظ آبرو کمتر دچار آسیب می شود و از طرفی در هنگام بحران از حمایت های دیگر خانواده ها استفاده می کند.

 

کد خبر 1208179

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha