فلسفه تعزیه بازآفرینی تاریخ به روایت امروز است/ کتاب اعترافات کاتب کشته شده در بوته نقد

قیصری با اشاره به اینکه تعزیه بازآفرینی تاریخ به روایت امروز است گفت: در رمان تاریخ مانند واقعه عاشورا چیز پنهانی وجود ندارد، نویسنده با واقعیت از پیش تعیین شده ای روبه رو است و برای تعلیق محدودیت دارد.

خبرگزاری شبستان - البرز: « اعترافات کاتب کشته شده» عنوان رمانی است که در نشست نقد کتاب ماه حوزه هنری استان البرز سه شنبه ۱ شهریور با حضور جمعی از نویسندگان استان قم در کتابخانه امیرکبیر کرج برپا شد.

 

این رمان به نویسندگی ساسان ناطق از طرف انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است، کتابی که در هفت خیمه روایت واقعه نیم روز عاشورا را بیان می کند و سیک جدیدی از رمان نویسی آیینی را بنا نهاده است. 

 

« مجید قیصری» در نقد این رمان در جمع نویسندگان اظهار کرد: فلسفه رُمان سیر صعود و یا سقوطی دارد و باید از لحاظ اخلاقی از یک نقطه به نقطه دیگر برسید. 

 

نویسنده و منقد داستان نویسی با اشاره به اینکه اگر نویسنده ای بخواهد واقعه عاشورا را روایت کند و آورده ای داشته باشد باید بازآفرینی تاریخ به روایت امروز داشته باشد، اظهار کرد: تشخیص اینکه خیمه ای که روایت از دانای کل روایت می شود نیاز به تمهیداتی داشت، همچنین روایت و گفتمان ها در بعضی فصول و تشخص ها نیاز به بررسی است. 

 

 

« حامد اشتری» از دیگر نویسندگان و منتقدان نویسندگی اظهار کرد: روایت کتاب اعترافات کاتب کشته شده، اثر با توجه به بافت درشت و چند شخصیت شاخص به سمت نمایشنامه نویسی می رود.

 

استاد داستان نویسی تصریح کرد: در این رمان باردیگر تاریخ مرور می شود، بالای بلندی خیمه ای در ظهر عاشورا چند نفر به دلایلی از واقعه دور و ناظر هستند که روایت رمان را بیان می کنند. 

 

 

اشتری با اشاره به اینکه نویسنده با واقعه از پیش تعریف شده روبه رو است بیان کرد: نویسنده به خوبی برای جایی که می خواستند روایت کنند، برای ایجاد پیرنگ موازی قرار گرفته است. 

 

استاد و نویسنده کتاب سنگی که نیافتاد خاطرنشان کرد: یکی از پیشنهادها برای نویسندگانی که علاقمند به نگارش در خصوص واقعه عاشورا و حماسه کربلا دارند این است که به جزء های اتفاق آن واقعه و حتی روانشناسی آن از زوایای مختلف بپردازند تا هم در تبیین این واقعه و هم اثرگذاری مورد تأمل و توجه قرار گیرد. 

 

به گفته وی، آشکار کردن زیست انسان ها با طراحی درام و ملزومات یک اثر دراماتیک در رمان امکان پذیر است و جای دارد در میان آثاری با محوریت واقعه عاشورا از بعد شخصیت ها، مردم شناسی، جامعه شناسی و روانشناسی به یک تکه و یک شخص نزدیک شویم. 

 

اشتری در پایان خاطرنشان کرد: آثار داستانی به ویژه آثاری که به سمت خلق درام مجزا از آنچه مستند تاریخی باشد در ادبیات ما بسیار کم است، بازآفرینی این گونه داستان که بیشتر روضه منثور سوق پیدا می کند، دیده می شود. 

 

 

 

کد خبر 1208549

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha