به گزارش خبرگزاری شبستان، حضرت آیت الله خامنه ای، مقام معظم رهبری در چند سال اخیر نام هایی با معنای عمیق پیشرفت اقتصادی را برای سال ها انتخاب کرده اند که حکایت از نگاه ویژه ایشان به مسائل اقتصادی کشور و تامین رفاه بیشتر افراد جامعه دارد.
ایران اسلامی در 4 دهه ای که از عمر نظام جمهوری اسلامی می گذرد با تلاش فراوان در هر دهه یک محور را برای رسیدن به یک کشور اسلامی مقتدر در برنامه خود داشته است. در دهه اول نظام درحال دفاع سیاسی و جهاد دفاعی بود و توانست ایرانی قدرتمند را در این عرصه به جهانیان معرفی کند. در دهه های دیگر جهادهای فرهنگی و اجتماعی همواره محور برنامه های مسولان و مردم بوده که در این عرصه نیز توانسته است به مرکز قدرت منطقه و کشورهای اسلامی تبدیل شود. اما این توان و قدرت ایران در عرصه های سیاسی، دفاعی، اجتماعی و فرهنگی باعث شد تا دشمنان اقتصاد ایران را هدف بگیرند و به گمان خودشان با تضعیف ایران در بعد اقتصادی منجر به تضعیف جایگاه ایران اسلامی شوند. اما اقتصاد موضوعی بود که جمهوری اسلامی ایران در دهه چهارم عمر خود برای پیشرفت آن تلاش می می کند. فشارهای تحریم های غرب و بحران اقتصادی جهانی در چند سال اخیر مواردی بوده اند که باعث شده ایران اسلامی کمی از نظر اقتصادی دچار نگرانی شود. اما راهبردهای مقام معظم رهبری و نگاه تیزبینانه ایشان باعث شده که در هر سال بحثی از اقتصاد مورد تلاش مسولان قرار گیرد تا ایران اسلامی از نظر اقتصادی نیز به قطب منطقه و کشورهای اسلامی و حتی جهان تبدیل شود.
اگر مروری کوتاه بر نامگذاری های سال های گذشته توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی داشته باشیم، ارتباطی ارگانیک میان این نام ها خواهیم یافت. در متن این گزارش خلاصه ای از سخنان ایشان در ابتدای چند سال گذشته را می خوانیم که تاکیدشان بر دفاع اقتصادی بوده است.
بیانات مقام معظم رهبری در آغاز سال 1388، سال اصلاح الگوی مصرف:
بسم اللَّه الرّحمن الرّحیم
یا مقلّب القلوب و الأبصار. یا مدبّر اللّیل و النّهار. یا محوّل الحول و الأحوال.
حوّل حالنا الى احسن الحال.
عید سعید نوروز را که نزدیک به ایام ولادت حضرت خاتم الانبیاء (صلّى اللَّه علیه و اله و سلّم) و امام جعفر صادق (علیه الصّلاة و السّلام) است و به برکت نزدیکى به این ایام مبارک، شرافت بیشترى پیدا کرده است، به همه ى هم میهنان عزیزمان در سراسر کشور، و همچنین به ایرانیان ساکن در کشورهاى دیگر جهان در سراسر عالم، و همچنین به مردم کشورهائى که عید نوروز را گرامى میدارند و آن را براى خود جشن میگیرند، تبریک عرض میکنم؛ مخصوصاً تبریک عرض میکنم به خانواده هاى معظم شهیدان و ایثارگران و جانبازان، و امیدوارم که همه سال نیکوئى را در پیش داشته باشند.
سال 87 که بر ما گذشت، سال بسیار پر ماجرائى بود؛ هم در زمینه ى مسائل بین المللى، و هم در زمینه ى مسائل کشور. در سطح بین المللى حوادث بزرگ و مهمى اتفاق افتاد که بى گمان در مجموعه ى سیاستهاى جهانى داراى تأثیرات عمیق و مؤثرى است، که از جمله ى آنها در زمینه ى اقتصادى، بحران عظیم مالى و اقتصادى است که از کشور آمریکا شروع شد و به اروپا و دیگر کشورها و از جمله به کشورهاى منطقه ى ما رسید. این مسئله براى مردم جهان، مسئله ى بسیار مهمى است؛ نه فقط در زندگى روزمره ى آنها و برنامه ریزى هاى اقتصادى آنها تأثیر میگذارد، بلکه در دیدگاه هاى آنها نسبت به نظریات اقتصادى و اقتصاد سرمایه دارى احتمالاً تأثیرات شگرفى را بر جاى خواهد گذاشت. خوشبختانه کشور ما و ملت ما توانستند تا حدود زیادى از آثار زیانبار این طوفان سهمگین جهانى خود را برکنار بدارند، و البته همچنان مراقبتهاى لازم بایستى ادامه پیدا کند.
از جمله ى مسائل مهم جهان و منطقه در سالى که گذشت، مسئله ى حمله ى رژیم صهیونیستى به غزه بود، که همه ى چشمهاى جهانیان را به خودش معطوف کرد. عده اى از این نظرگاه به مسئله نگاه کردند که با مقاومت اسلامى و با مسئله ى فلسطین، داراى عناد و کینه ى دیرین بودند - که عمدتاً سیاستمدارانِ بسیارى از کشورهاى غربى از این جمله بودند - عده اى هم با نگاه طرفدارانه ى از ملت مظلوم فلسطین و مردم غزه به مسئله نگاه کردند. اما نتائجى که در این حمله ى ناجوانمردانه و ظالمانه مترتب شد، براى همه ى دنیا بهت آور بود. بیست و دو روز مردم بى دفاع غزه مقاومت کردند و رژیم صهیونیستى بیست و دو روز با تمام قوا به این مردم حمله کرد و پایان این ماجرا با ناکامى رژیم صهیونیست همراه بود؛ این براى مردم دنیا یک تجربه ى بسیار مهمى است در زمینه ى امکان مقاومت ملتها در مقابل زورگوئى و ستمگرى ستمگران و زورگویان.
غیر از اینها، مسائل گوناگون متعددى هم در منطقه و همچنین در سطح جهان اتفاق افتاد که از آنها عبور میکنیم.
در سطح کشور هم مسائل مهمى از آغاز سال تا امروز داشته ایم. سال 87 با خبرهاى خوش هسته اى آغاز شد و ملت ایران آگاه شدند که جوانان آنها، دانشمندان متبحر و کوشاى آنها توانستند على رغم تحریمهاى جهانى، پیشرفت خودشان را در مسائل هسته اى کشور به اثبات برسانند و توانائى ملت ایران را در یک چنین مسئله ى مهمى به همه ى جهانیان ثابت کنند؛ این براى ملت ایران نه فقط در زمینه ى علمى، بلکه در زمینه هاى گوناگون دیگر، ارج و اعتبار جدیدى را در چشمهاى جهانیان به وجود آورد.
مجلس شوراى اسلامى هم بحمداللَّه براى دوره ى هشتم تشکیل شد و در طول سال، این مجلس با همکارى دولت محترم کارهاى خوبى را تصویب و اقدام کردند، که امیدواریم این همکارى همچنان ادامه داشته باشد.
در طول سال بحمداللَّه کارهاى بزرگ دیگرى هم در زمینه هاى مختلف انجام گرفته است. در همین زمینه ى هسته اى، در پایان امسال راه اندازى موقت و آزمایشى نیروگاه بوشهر را داشتیم، که این هم خبر مهم و بزرگى است. البته این هم از نتائج پیشرفت دانشمندان خود ما در داخل کشور است که همه ى دنیا را قانع کرد که راه پیشرفت هسته اى ملت ایران را نمیشود بست.
در زمینه ى مسائل علمى، کارهاى بزرگ دیگرى هم انجام گرفته است که شمارش آنها وقت طولانى و مفصلى را خواهد گرفت. من از نزدیک شاهد برگزیده اى از این پیشرفتهاى علمى بودم و در نمایشگاهى آنها را از نزدیک مشاهده کردم، که حقیقتاً شگفت آور است. جوانان عزیز ما و ملت پرهمت و پرتلاش ما توانسته اند در زمینه ى علمى پیشرفت شگرفى را نشان بدهند و این پیشرفتهاى مهم و شگفت آور، تبلیغات سى ساله ى علیه انقلاب را که از اطراف و اکناف تبلیغ میکردند، خنثى کرد.
از جمله ى این پیشرفتهاى علمى و فناورى، پرتاب ماهواره ى امید بود. این، قدم اول از این کار بزرگ است که کشور را در ردیف کشورهاى بسیار معدود جهان در مورد این فناورى قرار داد و چشم جهانیان را متوجه ایران کرد و نشان داد که ملت ایران از درون میجوشد و از درون رشد میکند و توانائى پیشرفت ملت ایران، توانائى محدودى نیست.
در زمینه ى مسائل اقتصادى هم من باید به ملت عزیزمان عرض کنم که على رغم موج عظیم و طوفان خانه براندازِ رکود اقتصادى و بحران اقتصادى در عالم، و على رغم تحریمهائى که علیه ایران به خاطر مسئله ى انرژى هسته اى و دیگر مسائل انجام گرفت، مسئولین کشور توانسته اند بر این موج فائق بیایند و تا حدود زیادى تبعات و آثار منفى این موج را در کشور کنترل کنند و نگذارند که ملت ما در این موج عظیمى که خیلى از کشورها را دچار مشکلات بسیار زیادى کرد، بغلتد و ملت سر پاى خود بایستد. ان شاءاللَّه پیشرفتهاى اقتصادى باید روزبه روز شکوفاتر بشود و ملت را خوشحال تر کند و ان شاءاللَّه امکان و زمینه ى پیشرفتهاى گوناگون را در عرصه هاى مختلف به وجود بیاورد.
همان طور که مشاهده میکنید، سال نوآورى و شکوفائى خوشبختانه با نوآورى هاى زیاد و شکوفائى هاى چشمگیر همراه شد و توانست این شعار را در مرحله ى مقدماتىِ خود کاملاً فعال کند. البته شکوفائى و نوآورى مخصوص این سال نبود؛ ما در آینده هم در سالهاى گوناگون بایستى همین خط را با جدیت پیگیرى و تعقیب کنیم و ان شاءاللَّه خود را به نقطه اى که در زمینه ى علمى و فناورى، شایسته ى ملت ایران است، برسانیم.
سال جارى که از این لحظه آغاز میشود، سال مهمى است و امیدواریم که ملت ایران بتواند بر تجربیات گوناگون این سال هم با قدرت خود - که از ایمان به خدا سرچشمه گرفته است - غلبه کند و ان شاءاللَّه حوادثى را که در طول یک سال ممکن است در سطح جهان و منطقه و کشور اتفاق بیفتد، همه را به سود خود تمام کند.
آنچه من به ملت عزیزمان عرض میکنم، این است: ما در دعاى اول سال خواندیم که: «یا محوّل الحول و الأحوال. حوّل حالنا الى احسن الحال»؛ حالِ ما را به نیکوترین حالها تبدیل کن. این، اراده ى الهى است؛ اما تلاش ملت ایران، تلاش خود آحاد ما مردم، یقیناً لازم است و زمینه ى ضرورى براى توجه لطف خدا و رحمت الهى است. ما باید همت کنیم براى تحویل احوال خود، براى نیکوکردن زندگى خود، ذهن خود، دل خود، دنیا و آخرت خود؛ این وظیفه ى یکایک ملت ایران است. عرصه ى گسترده ى عظیمى از معنویات و امور دینى و ذهنیات انسان تا حقائق خارجى و آنچه که مورد ابتلاى در زندگى روزمره ى ما و زندگى شخصى ما و زندگى اجتماعى ماست، زیر این دستور بزرگ الهى که هر سال در این دعاى شریف تکرار میشود، قرار گرفته است: «حوّل حالنا الى احسن الحال». من فقط به یک نمونه اکتفاء میکنم و این را مصداق برجسته و بارزى از تحویل احوال خودمان به شمار مى آورم و به شما ملت عزیز عرض میکنم.
ما در زمینه ى مصرف، در زمینه ى هزینه کردن منابع مالى کشور که به وسیله ى خود ما و به وسیله ى همه ى برادران هم میهن ما و به وسیله ى مسئولین کشور با زحمت زیاد به وجود مى آید، دچار نوعى بى توجهى هستیم، که بایستى این را تبدیل کنیم به یک توجه و اهتمام خاص. ما دچار اسراف هستیم، ما دچار ولخرجى و ولنگارى در مصرف هستیم؛ این را من در اول سال، ان شاءاللَّه در سخنرانى، با جزئیات آن براى مردم عزیزمان توضیح خواهم داد. اما امروز فقط اجمالاً عرض میکنم؛ بسیارى از منابع کشور، شاید بشود گفت بخش مهمى از منابع کشور در همه ى زمینه ها - چه در زمینه ى مسائل شخصى، و چه تا حدودى در زمینه هاى عمومى - صرف اسرافها و زیاده روى هاى ما در مصرف میشود. ما بایستى مصرف کردن را مدبرانه و عاقلانه مدیریت کنیم. مصرف نه فقط از نظر اسلام، بلکه از نظر همه ى عقلاى عالم، چیزى است که باید تحت کنترل عقل قرار بگیرد. با هوى و هوس، با خواهش دل و آنچه که نفس انسان از انسان مطالبه میکند، نمیشود مصرف را مدیریت کرد. کار به جائى میرسد که منابع کشور به هدر میرود، شکاف بین فقرا و اغنیاء زیاد میشود، عده اى در حسرت اوّلیات زندگى میمانند و عده اى با ولخرجى و ولنگارى در مصرف، منابع را هرز و به هدر میدهند.
ما بایستى الگوى مصرف را اصلاح کنیم. ما بایستى به سمت اصلاح الگوى مصرف حرکت کنیم. مسئولین کشور در درجه ى اول - چه قوه ى مقننه، چه قوه ى مجریه، و چه سایر مسئولین کشور؛ قوه ى قضائیه و غیر آنها - و اشخاص و شخصیتها در رتبه هاى مختلف اجتماعى، و آحاد مردم ما از فقیر و غنى، بایستى به این اصل توجه کنند که باید الگوى مصرف را اصلاح کنند. اینجور مصرف کردن در همه ى زمینه ها - در امور ضرورى زندگى، در زیادى هاى زندگى - مصرف کردن بى رویّه و بدون منطق و بدون تدبیر عقلانى، به ضرر کشور و به ضرر آحاد و اشخاص ماست. من از عموم مردم و بخصوص از مسئولین درخواست میکنم، خواهش میکنم که در این زمینه فعالیت خودشان را در این سال زیاد کنند، افزایش بدهند و براى اصلاح الگوى مصرف برنامه ریزى کنند.
لذا من این سال را، سال «حرکت مردم و مسئولین به سوى اصلاح الگوى مصرف» میدانم و امیدوارم که این عنوان - که «اصلاح الگوى مصرف» است - براى همه ى ما دستورالعمل باشد و همه ى ما بتوانیم برطبق این شعار مهم و حیاتى و اساسى براى کشور عمل کنیم و از منابع کشورمان به بهترین وجهى استفاده نمائیم.
یاد امام عزیز و بزرگوار را گرامى میدارم؛ یاد شهیدان عزیز را گرامى میدارم و به همه ى آحاد ملت ایران مجدداً سلام و تبریک عرض میکنم.
والسّلام علیکم و رحمةاللَّه و برکاته
بیانات رهبری در آغاز سال 1389 سال همت مضاعف، کار مضاعف:
بسم اللَّه الرّحمن الرّحیم
«یا مقلّب القلوب و الأبصار. یا مدبّر اللّیل و النّهار»؛ اى دگرگون کننده ى دلها و دیدها! اى سامان دهنده ى به روز و شب! «یا محوّل الحول و الأحوال»؛ اى گرداننده ى سالها و دلها و حالها! «حوّل حالنا الى احسن الحال»؛ حالِ ما را به بهترین حالها تبدیل فرما .
تبریک عرض میکنم عید سعید نوروز و آغاز سال نو را - که آغاز بهار و سرزندگى طبیعت است - به همه ى هم میهنان عزیز که در سراسر کشور پهناور عزیز ما زندگى میکنند، و همچنین به همه ى ایرانیانى که در هر نقطه اى از جهان هستند و چشم امید و انتظار به کشور عزیزشان دوخته اند؛ بخصوص به جوانان و مردان و زنانِ ازجان گذشته اى که براى هدفهاى عالى انقلاب و کشور فداکارى هاى بزرگى را انجام دادند؛ از جانِ خودشان مایه گذاشتند و جوانان خود را تقدیم انقلاب و سربلندى کشور کردند؛ به خانواده هاى عزیز شهیدان، به جانبازان و خانواده هاى فداکار آنها و به همه ى ایثارگران و کسانى که براى سربلندى کشور تلاش میکنند و کار انجام میدهند. و درود و سلام میفرستم به روح مطهر امام بزرگوارمان که سلسله جنبان این حرکت عظیم مردمى و مایه ى پیشرفت و اعتلاى کشور بزرگ اسلامى ایران بوده اند.
عید نوروز، آغاز رویش است. این رویش همچنان که در طبیعت محسوس است، میتواند در دلهاى ما و جانهاى ما و حرکت رو به پیشرفت ما نیز خود را مجسم و نمایان کند. نگاهى بیندازیم به سال 88 که اکنون به پایان آن رسیده ایم. اگر بنا باشد سال 88 در یک جمله تعریف شود، به نظر من عبارت است از: سال ملت ایران، سال عظمت و پیروزى این ملت بزرگ، سال حضور تاریخى و اثرگذار این ملت در عرصه هائى که به سرنوشت انقلاب بزرگمان و به سرنوشت کشورمان بستگى داشت و منتهى میشد.
در آغاز سال 88 مردم با حضور بى سابقه ى خود انتخاباتى را ساماندهى کردند که در تاریخ انقلاب ما - و البته در تاریخ طولانى کشور ما - سابقه نداشت و یک نقطه ى برجسته و اوج به حساب مى آمد. در طول ماه هاى بعد از انتخابات هم مردم در امتحانى بزرگ، در حرکتى عظیم و سرنوشت ساز، حضور خود، اراده ى خود، ایستادگى خود، عزم ملى خود و بصیرت خود را نشان دادند.
تفسیر کوتاهى که از حوادث بعد از انتخابات در طول چند ماه میشود ارائه کرد، عبارت از این است که دشمنان کشور و دشمنان نظام جمهورى اسلامى بعد از گذشت سى سال، همه ى تلاش خود و توان خود و نیروهاى خود را متمرکز کرده اند براى اینکه بتوانند این انقلاب را از درون شکست بدهند. ملت در مقابل این توطئه ى بزرگ، این حرکت خصمانه، با آگاهى و بصیرت و عزم و ایستادگىِ بى نظیرى توانست دشمن را به شکست بکشاند. تجربه اى که در این هشت ماه بعد از انتخابات تا بیست و دوم بهمن بر این ملت و بر این کشور گذشت، تجربه اى پر از درس، پر از عبرت و حقیقتاً مایه ى سربلندى ملت ایران است.
در سال 88 ملت خوش درخشید؛ مسئولین هم تلاشهاى ارزنده و بزرگى را انجام دادند. این تلاشها در حد خود، تلاشهاى باارزشى است؛ موجب تقدیر است. بر همه ى ناظران منصف فرض است که از این تلاشها، از این زحمات و کار و کوششى که براى عمران و آبادانى و پیشرفت کشور در عرصه هاى مختلف انجام گرفت، قدردانى کنند. در عرصه ى علمى، در عرصه ى صنعتى، در فعالیتهاى اجتماعى، در سیاست خارجى، در بخشهاى مختلف، مسئولین کشور کارهاى بزرگى را انجام داده اند. خداوند به همه ى آنها اجر عنایت کند و توفیق پیشرفت مرحمت بفرماید.
آنچه که از ملاحظه ى وضعیت موجود کشور و ظرفیتهاى عظیمى که در دل این کشور و ملت بزرگ نهفته است، میشود به دست آورد، این است که آنچه ما انجام داده ایم، آنچه مسئولین و مردم انجام داده اند، در مقابل آنچه که ظرفیت عظیم این کشور براى پیشرفت و رسیدن به عدالت است، کار بزرگى نیست. باید تلاشها را بیش از آنچه که در گذشته انجام داده ایم، همه انجام بدهند و خود را موظف بدانند.
در این دعائى که در آغاز هر سال، در هنگام تحویل، همه میخوانیم، این فِقره جالب توجه است که میفرماید: «حوّل حالنا الى احسن الحال». نمیفرماید ما را به روز نیکى، حال نیکى برسان؛ به پروردگار عرض میکند ما را به بهترین حالها، به بهترین روزها، به بهترین وضعیتها برسان. همت والاى انسان مسلمان همین است که در همه ى عرصه ها به بهترینها دست پیدا کند.
امسال براى اینکه ما بتوانیم آنچه را که در این دعاى شریف به ما تعلیم داده شده است و وظیفه ى ماست، انجام بدهیم، براى اینکه بتوانیم بر طبق اقتضائات کشور و ظرفیتهاى کشور حرکت کنیم، احتیاج داریم به اینکه همت خودمان را چند برابر کنیم؛ کار را متراکم تر و پرتلاش تر کنیم. من امسال را به عنوان سال «همت مضاعف و کار مضاعف» نامگذارى میکنم. به امید اینکه در بخشهاى مختلف، بخشهاى اقتصادى، بخشهاى فرهنگى، بخشهاى سیاسى، بخشهاى عمرانى، بخشهاى اجتماعى، در همه ى عرصه ها، مسئولین کشور به همراه مردم عزیزمان بتوانند با گامهاى بلندتر، با همت بلندتر، با کار بیشتر و متراکم تر، راه هاى نرفته اى را بپیمایند و به هدفهاى بزرگ خود ان شاءاللَّه نزدیکتر شوند. ما به این همت مضاعف نیازمندیم. کشور به این کار مضاعف نیازمند است.
باید به خداى متعال توکل کنیم؛ از خداى متعال استمداد کنیم و بدانیم که زمینه براى کار، زیاد است. دشمنان، دشمن علم و ایمان جامعه ى ما هستند. علم و ایمان را به صورت مضاعف در میان خودمان باید تقویت کنیم. ان شاءاللَّه راه ها هموار خواهد شد؛ موانع، کوچک خواهد شد و کمک الهى و نصرت الهى، ملت ما و کشور ما و مسئولین ما را همراه و زیر سایه ى خود خواهد داشت.
والسّلام علیکم و رحمةاللَّه و برکاته
بیانات مقام معظم رهبری در آغاز سال 1390، سال جهاد اقتصادی:
بسماللهالرّحمنالرّحیم
یا مقلّب القلوب و الأبصار، یا مدبّر اللّیل و النّهار، یا محوّل الحول و الأحوال، حوّل حالنا الی احسن الحال
عید سعید نوروز و فرا رسیدن بهار و سال نو را به همهی هممیهنان عزیزمان در سراسر کشور و همچنین به همهی ایرانیانی که در کشورهای دیگر، در سراسر جهان ساکن هستند و همچنین به ملتهای دیگری که برای نوروز ارزش و احترام قائل هستند، تبریک عرض میکنم. بخصوص تبریک میگویم به افراد و خانوادههائی که در خدمت کشور، در خدمت انقلاب و در خدمت نظام قرار دارند؛ خانوادهی شهیدان عزیز، جانبازان و خانوادههای آنها، خانوادهی مأمورانی که در این روزها که همه در خانههای خود مجتمعند، آنها سر کارهای حساس و مهم خود حضور دارند و از حضور در خانوادههای خود محرومند. امیدوارم به فضل و رحمت الهی انشاءالله ملت ایران سال شاد و سرشار از برکت و نعمت را در پیش داشته باشند و در همهی میدانها موفق و سربلند و پیروز باشند.
البته حوادث تلخی که در برخی از کشورها نسبت به مردم انجام میگیرد ـ در بحرین نسبت به مردم عزیز آنجا، در یمن، در لیبی ـ عید را بر ما گوارا نمیکند و مانع از این است که انسان شادی عید را بتمامه احساس کند. امیدواریم خداوند متعال برای این ملتها ـ ملت بحرین، ملت یمن، ملت لیبی ـ فرج عاجلی برساند و دشمنان ملتها را با عقوبت خود مجازات کند.
عید نشانهی حرکت طبیعی انسان در طول سال و ماه و روز و شب است و چون این حرکت باید به سمت کمال و تعالی باشد، هر عیدی یک مقطعی است برای اینکه انسان بتواند یک مرحلهی جدیدی را آغاز کند. ما ملت ایران به توفیق الهی و به فضل پروردگار در سال 89 توانستیم کارهای بزرگی را انجام دهیم. ما سال 89 را به نام «سال همت مضاعف و کار مضاعف» نامگذاری کردیم. خوشبختانه در سرتاسر سال، این شعار تحقق عملی پیدا کرد. میتوانم ادعا کنم که یکی از شعارهائی که در طول این سالها بیشترین بهره را از توجه مردم و مسئولان و عمل آنها و انطباق وضعیت کشور با خود دارا بود و برد، همین شعار «همت مضاعف و کار مضاعف» بود، که واقعاً ملت و دولت خوشبختانه در این کار، در این حرکت سالیانه، همت مضاعف و کار مضاعف را نشان دادند. ما در زمینههای اقتصادی، در زمینههای سیاسی، در زمینهی حضور عظیم و پرشکوه مردم در عرصههای مختلف سیاسی و انقلابی، در عرصهی علم و فناوری و در عرصهی سیاست خارجی، در بخشهای مختلف، خوشبختانه کارهای بزرگی را شاهد بودیم که هم مسئولین کشور، قوهی مجریه، قوهی مقننه و قوهی قضائیه انجام دادند؛ بخصوص قوهی مجریه در این دورانِ یکساله کارهای بزرگی را انجام دادند که از جملهی آنها همین مسئلهی حساس و بزرگ هدفمندی یارانههاست، که این کار بزرگ را شروع کردند و امیدواریم انشاءالله با موفقیت کامل این کار به انجام برسد.
آنچه که من از مجموع احساس میکنم، این است که کشور ما بحمدالله در جادهی پیشرفت و تعالی حرکت خوبی را آغاز کرده است. البته این حرکت که روزبهروز هم شتاب بیشتری گرفته است، ناشی از زحمات و تلاشهای مسئولان و ملت در طول سالیان متمادی است؛ اما خوشبختانه این حرکت هرچه گذشته است، شتاب بیشتری پیدا کرده است. مثلاً در عرصهی تولید علم، طبق آمارهائی که مراکز متخصص جهانی و مراکز بینالمللی اعلام میکنند، مشارکت کشور ما در پیشرفت علمی و تولید علم در دنیا بیش از یازده درصد است؛ در حالی که ما یک درصد مردم دنیا هستیم و کشوری که بعد از ما در این منطقه بیشترین نصیب را داشته است، کمتر از شش درصد پیشرفت داشته است. بنابراین پیشرفت کشور در عرصههای مختلف بحمدالله خیلی خوب بوده است. این حرکت شتابآلود و همراه با جدیت و همت، انشاءالله بایستی ادامه پیدا کند.
آنچه که در عرصهی مجموعهی مسائل کشور انسان مشاهده میکند، که در سال 90 باید ما آن را وجههی همت خودمان قرار بدهیم، این است که از جملهی اساسیترین کارهای دشمنان ملت ما و کشور ما در مقابلهی با کشور ما، مسائل اقتصادی است. البته در عرصهی فرهنگی هم فعالند، در عرصهی سیاسی هم فعالند، در عرصهی انحصارات علمی هم فعالند، اما در عرصهی اقتصادی فعالیت بسیار زیادی دارند. همین تحریمهائی که دشمنان ملت ایران زمینهسازی کردند یا آن را بر علیه ملت ایران اعمال کردند، به قصد این بود که یک ضربهای بر پیشرفت کشور ما وارد کنند و آن را از این حرکت شتابنده باز بدارند. البته خواستهی آنها برآورده نشد و نتوانستند از تحریمها آن نتیجهای را که انتظار داشتند، بگیرند و تدابیر مسئولان و همراهی ملت بر ترفند دشمنان فائق آمد؛ اما دنبال میکنند. لذا این سال جاری را که از این لحظه آغاز میشود، ما بایستی متوجه کنیم به اساسیترین مسائل کشور، و محور همهی اینها به نظر من مسائل اقتصادی است. لذا من این سال را «سال جهاد اقتصادی» نامگذاری میکنم و از مسئولان کشور، چه در دولت، چه در مجلس، چه در بخشهای دیگری که مربوط به مسائل اقتصادی میشوند و همچنین از ملت عزیزمان انتظار دارم که در عرصهی اقتصادی با حرکتِ جهادگونه کار کنند، مجاهدت کنند. حرکت طبیعی کافی نیست؛ باید در این میدان، حرکت جهشی و مجاهدانه داشته باشیم.
توجه دارید که ما الان در این ساعت داریم وارد سومین سال دههی پیشرفت و عدالت میشویم. البته هم در زمینهی پیشرفت و هم تا حدود زیادی در زمینهی عدالت کارهای خوبی انجام گرفته است، لیکن حرکت ما باید به نحوی باشد که بتوانیم این دهه را به معنای حقیقی کلمه مظهر پیشرفت و مظهر استقرار عدالت در کشورمان قرار بدهیم. خوشبختانه با این حرکتی که در دنیای اسلام به وجود آمده است، انسان احساس میکند که این دهه به توفیق پروردگار برای منطقه هم دههی پیشرفت و دههی عدالت خواهد بود.
امیدواریم خداوند متعال شما ملت عزیز را، شما مسئولان عزیز را، شما جوانان مؤمن و خوشروحیه و فعال و بااستعداد را مشمول لطف خود و مشمول ادعیهی زاکیهی حضرت بقیةالله (ارواحنا فداه) قرار بدهد. یاد شهدای عزیزمان را، یاد امام بزرگوار را گرامی میداریم و امیدواریم خداوند به برکت ارواح طیبهی این بزرگواران ملت ایران را مشمول رحمت و فضل و برکت و رضوان و غفران خود قرار دهد.
والسّلام علیکم و رحمةالله و برکاته
بیانات مقام معظم رهبری در ابتدای سال 1391، سال حمایت از تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی:
بسم اللَّه الرّحمن الرّحیم
یا مقلّب القلوب و الأبصار یا مدبّر اللّیل و النّهار یا محوّل الحول و الأحوال حوّل حالنا الى احسن الحال.
اللّهمّ کن لولیّک الحجّة بن الحسن صلواتک علیه و على ءابائه فى هذه السّاعة و فى کلّ ساعة ولیّا و حافظا و قائدا و ناصرا و دلیلا و عینا حتّى تسکنه ارضک طوعا و تمتّعه فیها طویلا.
اللّهمّ اعطه فى نفسه و ذریّته و شیعته و رعیّته و خاصّته و عامّته و عدوّه و جمیع اهل الدّنیا ما تقرّ به عینه و تسرّ به نفسه.
تبریک عرض میکنم عید نوروز و فرا رسیدن سال نو را به همه ى هم میهنان عزیز در سراسر کشور، و به همه ى ایرانیانى که در هر نقطهاى از دنیا سکونت دارند، و به همه ى ملتهائى که عید نوروز را گرامى میدارند؛ بالخصوص تبریک عرض میکنم به خانواده هاى عزیز شهیدان، به جانبازان، به خانواده هاشان، به همه ى ایثارگران، به همه ى فعالان عرصه هاى مختلف. آرزو میکنم و دعا میکنم که خداوند متعال براى ملت ایران بهروزى، شادى، نشاط و دلِ خوش در این سال جدید مقدر بفرماید و بدخواهان این ملت را در اهدافشان، در تلاشهاشان انشاءاللَّه ناکام کند.
سالى که گذشت - سال 90 - یکى از سالهاى پرحادثه در سطح جهان و در منطقه و در کشور ما بود. آنچه که در مجموع انسان مشاهده میکند، این است که این حوادث بر روى هم به سود ملت ایران و در راه کمک به هدفهاى آن، تمام شده است. آن کسانى که اهداف بدخواهانهاى درباره ى ملت ایران و ایران و ایرانى در سر می پرورانند، در کشورهاى غربى دچار مشکلات گوناگون هستند. در سطح منطقه، ملتهائى که جمهورى اسلامى از آنها همواره حمایت کرده است، به هدفهاى بزرگى دست پیدا کردهاند؛ دیکتاتورهائى به زیر کشیده شدند؛ قانونهاى اساسىِ مبتنى بر اسلام در کشورهائى تصویب شد؛ دشمن درجهى یک امت اسلامى و ملت ایران - یعنى رژیم صهیونیستى - در محاصره قرار گرفت. در داخل کشور، به معناى حقیقى کلمه، سال 90، سال بروز اقتدار ملت ایران بود. در جنبه ى سیاسى، ملت ایران در این سال، چه در راهپیمائى بیست و دوى بهمن، چه در انتخابات دوازدهم اسفند، آنچنان حضورى از خود نشان داد و آنچنان شاخصى را براى اقتدار ملى در تاریخ منطقه ثبت کرد که نظیر آن را در گذشته کمتر داشتیم.
با وجود این همه دشمنى، اینهمه تبلیغات، این همه تهاجمهاى خصمانه و بدخواهانه، ملت ایران در طول این سال، با همه ى وجود توانست حضور خود را در صحنه، نشاط خود را، آمادگى خود را در عرصه هاى گوناگون علمى و اجتماعى و سیاسى و اقتصادى نشان بدهد و اثبات کند. بحمداللَّه سالى بود که با همه ى سختى ها، داراى دستاوردهاى بزرگى بود. همچنان که قبلاً عرض شده است، شرائط، شرائط بدر و خیبر بود؛ یعنى شرائط قبول چالشها و دشوارىها و غلبه ى بر آنها.
همان طورى که اولِ سال گذشته اعلام شد، سال 90، سال جهاد اقتصادى بود. اگرچه هوشمندان و آگاهان میدانستند که این نام و این جهتگیرى و شعار براى سال 90 یک امر لازم است، اما بعد تلاشهاى دشمنان در این سال هم همین را اثبات کرد و نشان داد. دشمنان ما از اوائل سال، حرکت خصمانه ى خودشان را در عرصه ى اقتصادى نسبت به ملت ایران آغاز کردند؛ اما ملت ایران، مسئولین، آحاد مردم، دستگاههاى مختلف، با تدبیرهاى هوشمندانه اى توانستند با این تحریمها مقابله کنند و مواجهه ى آنها تا حدود زیادى توانست اثر این تحریمها را خنثى کند و حربه ى دشمن را کُند کند. سال 90، سال فعالیتهاى بزرگ علمى بود؛ که من انشاءاللَّه در فرصت سخنرانى، برخى از پیشرفتهاى علمى و اقتصادى و تلاشهاى گوناگون را براى ملت عزیزمان شرح خواهم داد. سال 90 سالى بود پر چالش، و سالى بود پر نشاط، و سالى بود که ملت ایران به فضل الهى توانست بر چالشهاى موجود غلبه کند.
ما امسال سال دیگرى را در پیش داریم که به امید خدا و با توکل بر پروردگار، باز ملت ایران با فعالیت خود، با تلاش خود، با هوشمندى خود در این سال خواهد توانست پیشرفتهاى زیادى را براى خود به ارمغان بیاورد. به تشخیص من، بر طبق گزارشها و مشاوره ى با افراد مطلع و آگاه، به این نتیجه میرسیم که عرصه ى چالش مهم در همین سال جارى - که این سال، امروز و از این ساعت شروع میشود - عرصه ى اقتصادى است. جهاد اقتصادى چیزى نیست که تمام شدنى باشد. مجاهدت اقتصادى، حضور جهادگونه در عرصههاى اقتصادى، براى ملت ایران یک ضرورت است.
من امسال تقسیم میکنم مسائل مربوط به جهاد اقتصادى را. یک بخش مهم از مسائل اقتصادى برمیگردد به مسئله ى تولید داخلى. اگر به توفیق الهى و با اراده و عزم راسخِ ملت و با تلاش مسئولان، ما بتوانیم مسئله ى تولید داخلى را، آنچنان که شایسته ى آن است، رونق ببخشیم و پیش ببریم، بدون تردید بخش عمدهاى از تلاشهاى دشمن ناکام خواهد ماند. پس بخش مهمى از جهاد اقتصادى، مسئله ى تولید ملى است. اگر ملت ایران با همت خود، با عزم خود، با آگاهى و هوشمندى خود، با همراهى و کمک مسئولان، با برنامهریزىِ درست بتواند مشکل تولید داخلى را حل کند و در این میدان پیش برود، بدون تردید بر چالشهائى که دشمن آن را فراهم کرده است، غلبه ى کامل و جدى پیدا خواهد کرد. بنابراین مسئله ى تولید ملى، مسئله ى مهمى است.
اگر ما توانستیم تولید داخلى را رونق ببخشیم، مسئله ى تورم حل خواهد شد؛ مسئله ى اشتغال حل خواهد شد؛ اقتصاد داخلى به معناى حقیقى کلمه استحکام پیدا خواهد کرد. اینجاست که دشمن با مشاهده ى این وضعیت، مأیوس و ناامید خواهد شد. وقتى دشمن مأیوس شد، تلاش دشمن، توطئه ى دشمن، کید دشمن هم تمام خواهد شد.
بنابراین همه ى مسئولین کشور، همه ى دستاندرکاران عرصه ى اقتصادى و همه ى مردم عزیزمان را دعوت میکنم به این که امسال را سال رونق تولید داخلى قرار بدهند. بنابراین شعار امسال، «تولید ملى، حمایت از کار و سرمایه ى ایرانى» است. ما باید بتوانیم از کارِ کارگر ایرانى حمایت کنیم؛ از سرمایه ى سرمایه دار ایرانى حمایت کنیم؛ و این فقط با تقویت تولید ملى امکان پذیر خواهد شد. سهم دولت در این کار، پشتیبانى از تولیدات داخلىِ صنعتى و کشاورزى است. سهم سرمایه داران و کارگران، تقویت چرخه ى تولید و اتقان در کار تولید است. و سهم مردم - که به نظر من از همه ى اینها مهمتر است - مصرف تولیدات داخلى است. ما باید عادت کنیم، براى خودمان فرهنگ کنیم، براى خودمان یک فریضه بدانیم که هر کالائى که مشابه داخلى آن وجود دارد و تولید داخلى متوجه به آن است، آن کالا را از تولید داخلى مصرف کنیم و از مصرف تولیدات خارجى بجد پرهیز کنیم؛ در همه ى زمینه ها: زمینه هاى مصارف روزمرّه و زمینه هاى عمده تر و مهمتر. بنابراین ما امیدوار هستیم که با این گرایش، با این جهتگیرى و رویکرد، ملت ایران در سال 91 هم بتواند بر توطئه ى دشمنان، بر کید و مکر بدخواهان در زمینه ى اقتصادى فائق بیاید.
از خداوند متعال درخواست میکنیم که ملت ایران را در این صحنه و در همهى صحنهها موفق و مؤید بدارد. روح امام بزرگوار را شاد و از ما راضى کند. ارواح طیبهى شهیدان عزیز ما را با اولیائشان محشور فرماید.
والسّلام علیکم و رحمةاللَّه و برکاته
پایان پیام/
نظر شما