به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مسجد حضرت سيدالشهدا(ع) در سه راه امينحضور، خيابان ايران واقع است. اين مسجد از بناهاي خيريه «محمد اسماعيل ميرزا معزالدوله»، نوه عباس ميرزا نايب السلطنه فتحعلی شاه قاجار به شمار مي رود. اين بنا بر اساس وقفنامه سنگی داخل مسجد، به وسيله همسر او حاجيه خانم فرخلقا در سال ۱۳۱۷ هجری قمری ساخته شد.
این مسجد، دارای سابقه 11۵ ساله است و میرزا اسماعیل معزالدوله، بانی ساختمان آن بود. در کتبیه ای که در شبستان زنانه این مسجد موجود است، نوشته شده: مسجد حضرت سیدالشهدا (ع) دارای شبستان، پنج باب دکاکین (مغازه)، آب انبار و سقاخانه بوده است.
درِ ورودی و اصلی بدون تغييری در بافت قديم آن، در قسمت شمال غربی مسجد قرار دارد. اين در به يك هشتي زيبا راه دارد و با يك پيچ به حياط مسجد ختم مي شود.
شبستان داراي محرابي با تزئينات كاشيكاری شده است. شمال غرب حياط دارای حجره های متعددي است كه براي سكونت طلاب يا احتمالاً امام جماعت مسجد در نظر گرفته شده است. سمت چپ هشتي، اتاقي است كه در گذشته مشهور به مَدرس (محل تدريس) بود و اكنون كتابخانه مسجد است.
بنای تاریخی مسجد سیدالشهدا(ع) دارای نمایی آجری است، در این بنا که درب ورودی آن در قسمت شمالی بنا واقع گردیده است، بعد از ورود به فضای هشتی می رسیم. هشتی به فضای اصلی ورودی که معمولا بعد از سر در قرار می گیرد اطلاق می شود. بعد از آن وارد صحن که همان حیاط یا فضای باز اصلی بنا است می شویم. در پیرامون صحن فضای مختلفی واقع شده است. در قسمت شرقی آن پنج غرفه و یک صحن کوچک دیگر قرار گرفته است. غرفه ها فضاهایی است که پیرامون صحن یا فضای میانه قرار می گیرند و به آن می نگرند.
مسجد حضرت سیدالشهدا (ع)، همه روزه از یک ساعت مانده به اذان ظهر تا یکی دو ساعت پس از اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء باز است و به این صورت می توان این خانه خدا را جزو مساجد برقرار در جنوب شهر تهران دانست.
یکی از عواملی که موجب برقرار شدن مسجد حضرت سیدالشهدا (ع) شده فعالیت صندوق قرض الحسنه والفجر طی ساعات ۱۶ تا ۱۹ است که به دلیل واقع شدن این صندوق در محوطه داخلی این مسجد، طبیعتا در این خانه خدا برای عموم مردم، هم برای استفاده از خدمات این صندوق و هم برای اقامه نماز و استراحت باز است.
در مسجد حضرت سیدالشهدا (ع) همیشه احکام شرعی به ویژه در حوزه کسب و کار برای مردم بیان می شود و این جلسه از سال ۱۳۶۰ تاکنون در روزهای پنجشنبه در این مسجد انجام می شود. اجرای طرح «هر مسجد، یک حقوقدان»، یکی دیگر از برنامه های این مسجد است که مشاوره های قضایی و حقوقی به نمازگزاران و کسبه منطقه ایران و امین حضور ارائه می شود.
نظر شما