آمادگی ایران برای به اشتراک‌گذاری تجربیات خود در حوزه فناوری‌ هسته‌ای

علما و شخصیت‌های برجسته جهان اسلام که برای شرکت در سی و ششمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی در ایران حضور دارند؛ از آخرین اقدامات و دستاوردهای سازمان انرژی اتمی ایران بازدید کردند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علما و شخصیت‌های برجسته جهان اسلام که برای شرکت در سی و ششمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی در ایران حضور دارند؛ از آخرین اقدامات و دستاوردهای سازمان انرژی اتمی ایران بازدید کردند. جواد کریمی‌ثابت، عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ضمن خوشامدگویی به حاضران در این رویداد اظهار کرد: فرارسیدن میلاد پیامبر اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) و هفته وحدت را تبریک عرض می‌کنم.

وی تصریح کرد: همان‌طور که می‌دانید قدرت یک کشور تابعی از اقتصاد است و نمی‌توان نقش اقتصاد در قدرت کشور را نادیده گرفت و باید توجه داشت که مولفه‌های فراوانی در این نوع از قدرت دخیل است؛ در یک قرن گذشته این مولفه‌ها از مواردی نظیر منابع طبیعی، زمین، منابع انسانی به سمت نوآوری به‌طور عام و همچنین نوآوری فناورانه تغییر کرده است و به عبارت بهتر نقش فناوری سبب تغییر مولفه‌های اقتصادی شده است.

وی ادامه داد:‌ نظام استکبار همواره تلاش کرده که از مزیت این قدرت بهره‌مند شده و در مقابل مانع از حضور سایر کشورها در استفاده از منافع حاصل از فناوری‌ها شود و اکنون به‌شدت موضوع جلوگیری از انتقال فناوری‌ها را دنبال کرده و دسترسی کشورهای گوناگون جهان به فناوری‌هایی که مزیت ایجاد می‌کنند را محدود می‌کند.

وی تصریح کرد:‌ امروز جهان اسلام دارای منابع عظیم انسانی و طبیعی است اما در حوزه اثرگذاری اقتصادی دارای نقش متناسب با ظرفیت‌های وجودی نیست.

کریمی‌ثابت بیان کرد: موضوع فناوری‌های راهبردی در جمهوری اسلامی ایران شناسایی شده و دنبال می‌شود؛ فناوری هسته‌ای یکی از موضوعات اثرگذار و اصلی محسوب می‌شود و اثرگذاری فناوری هسته‌ای قابلیت جذب سایر فناوری‌ها را تسهیل می‌کند و باید دانست که فناوری هسته‌ای قابل خریداری نیست و نیاز است با استفاده از قابلیت جذب در کشورها؛‌رشد کرده و برای ایجاد و دستیابی به آن بسترسازی شود. فناوری هسته‌ای یکی از فناوری‌های مهم، اثرگذار و پیشران است ونقش به‌سزایی در حل 4 چالش اساسی انرژی، آب، غذا و سلامت دارد و به جرأت می‌توان گفت جانشینی برای آن وجود ندارد.
 
مزیت تولید برق پاک هسته‌ای

وی توضیح داد: در حوزه انرژی، یکی از پاک‌ترین و قابل اطمینان‌ترین فرآورده‌ها برق هسته‌ای است؛ اکنون در کل دنیا حدود 450 راکتور در حال کار است که 400 گیگاوات برق تولید می‌کند و تا 20 سال آینده این ظرفیت به 600 گیگاوات خواهد رسید، با توجه به بحران اوکراین ضرورت استفاده از برق هسته‌ای بیش از پیش مشهود شده و رویکردها در سطح بین‌الملل تغییر کرده است همچنین از نظر ثبات، پایداری، پاکی تولید برق هسته‌ای دارای مزیت‌های فراوانی است و می‌توان در کشور 10 تا 20 درصد از برق مورد نیاز سبد انرژی را از برق هسته‌ای تامین کرد؛ خوشبختانه کشور ما فعالیت بسیار خوبی در زمینه تولید برق هسته‌ای داشته و اکنون در نیروگاه اتمی بوشهر 1000 مگاوات برق پایدار وارد شبکه می‌شود و برنامه‌ریزی شده تا با ساخت 2 راکتور جدید؛ حداکثر در 4 سال آینده برق پایدار هسته‌ای به سبد انرژی ایران اضافه شود و در نظر داریم تا 20 سال آینده این ظرفیت افزایش داشته باشد.

وی در ادامه با بیان اهمیت ساخت رآکتورهای هسته‌ای اظهار کرد: باید توجه داشت عمر مفید راکتورها 50 تا 70 سال است به همین دلیل اکنون در حال طراحی راکتورهای بومی هستیم.

تاثیر فناوری هسته‌ای در حل چالش آب

وی بیان کرد: یکی از چالش‌های مهم در دنیای امروز؛ چالش آب است که استفاده از فناوری هسته‌ای چه از نظر مدیریت منابع آب و چه اکتشافات منابع ژرف آب، شیرین‌سازی آب، تصفیه پساب‌ها دستاوردهای خوبی داشته است و جالب اینکه سایر گزینه‌ها و روش‌ها در برابر فناوری هسته‌ای جایگاهی برای ابراز وجود ندارند.

نقش فناوری هسته‌ای در حل بحران جهانی غذا

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای درباره چالش غذا در جهان توضیح داد: بحران اوکراین نشان داد چالش پررنگ شده در جهان در اثر تغییرات اقلیمی در حوزه مواد غذایی رخ داده است و باید دانست جمهوری اسلامی ایران به گونه‌های مقاوم گیاهی در برابر کم‌آبی و آب‌های شور و همچنین تغییرات اقلیمی دست یافته و اکنون قادریم با استفاده از روش موتاسیون گیاهان و فرآورده‌های کشاورزی را به‌گونه‌ای تطبیق دهیم که کارایی خود را حفظ کنند. همچنین در زمینه مبارزه با آفات نیز دستاوردهای خوبی داشته‌ و توانسته‌ایم عقیم‌سازی آفات را در مقیاس وسیع به انجام برسانیم و با کمک فناوری هسته‌ای نگهداشت گیاهان را افزایش داده و با پرتودهی مواد غذایی؛ آنها را برای مدت زمان طولانی‌تری نگهداری کنیم و در نتیجه امنیت غذایی را ارتقا دهیم.

کاربرد فناوری هسته‌ای در حوزه سلامت   

وی افزود: در حوزه سلامت نیز فناوری هسته‌ای کاربردهای فراوانی دارد به‌طوری که جمهوری اسلامی ایران در تولید رادیوداروها موفقیت‌های چشمگیری داشته است و علیرغم تحریم‌ها و کارشکنی‌های ایجاد شده، بیش از 50 رادیودارو در ایران تولید شده که در 200 مرکز درمانی استفاده می‌شود و اکنون بیش از یک میلیون بیمار از خدمات فناوری هسته‌ای برای تشخیص و درمان استفاده می‌کنند و ایران قادر به صادرات رادیوداروها و محصولات تولید شده در حوزه درمان و پیشگیری است. ساخت مدرن‌ترین مرکز یون‌درمانی نیز در حال انجام است و به‌زودی افتتاح می‌شود و به ایرانیان خدمات‌رسانی خواهد کرد. 

به بلوغ فناوری هسته‌ای رسیده‌ایم

وی ادامه داد: برنامه هسته‌ای ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل جنگ تحمیلی دچار ایستایی شد اما پس از مدتی با هدایت مقام معظم رهبری راکتور تحقیقاتی تهران بار دیگر کار خود را از سر گرفت و در این سال‌ها جمهوری اسلامی ایران توانست به بلوغ در عرصه‌های مختلف فناوری هسته‌ای برسد.

امکان به اشتراک‌گذاری تجربیات خود با کشورهای مسلمان

وی خطاب به شخصیت‌های برجسته جهان اسلام گفت: جمهوری اسلامی آماده است تجربیات خود را در حوزه فناوری هسته‌ای با کشورهای دوست و مسلمان در میان بگذارد زیرا معتقدیم که دیپلماسی علمی می‌تواند عامل وحدت کشورهای مسلمان باشد. فناوری هسته‌ای در ایران گسترده شده و درهای کشور ما در این حوزه به روی کشورهای مسلمان باز است. 

در حاشیه این برنامه میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی از آزمایشگاه های تولید رادیو دارو و سنجش‌گرهای هسته‌ای و راکتور تحقیقاتی شهید فخری‌زاده در سازمان انرژی اتمی بازدید کردند.

کد خبر 1223397

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha