وظیفه کانون‌های فرهنگی هنری مساجد رفع محرومیت فرهنگی و سالم سازی جامعه است

حجت‌الاسلام رضاوند با بیان این‌که کانون‌های فرهنگی هنری مساجد می‌توانند در رفع محرومیت فرهنگی و پیشرفت و سالم سازی جامعه به نهادهای فرهنگی کمک کنند، گفت: امروزه مساجد همانند یک نهاد مذهبی در فرآیند تحول فرهنگی جامعه تاثیر گذارند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تهران، رهبر معظم انقلاب در 19 مهرماه سال 91 در سفر به خراسان شمالی و دیدار با علما و روحانیون، در بیاناتی فرمودند: «من سفارش میکنم که کانونهای فرهنگی - هنری مساجد را فراموش نکنید؛ البته با همکاری بسیج. بد است که بین روحانی مسجد و بسیج مسجد، اختلاف به وجود بیاید. نه، با همکاری بسیج، این کانونهای فرهنگی - هنری مساجد را مؤثر کنید، برایش کار کنید. بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنی که متناسب با نیاز آن جوانی است که آنجا حضور پیدا میکند، فراهم کنید. مطالعه کنید. کتابهائی وجود دارد که میشود از این کتابها استفاده کرد. کتابهائی هست؛ بروید بپرسید، تحقیق کنید از کسانی که اهلش هستند. خودتان را مجهز کنید، مسلح به سلاح معرفت و استدلال کنید، بعد به این کانونهای فرهنگی - هنری بروید و پذیرای جوانها باشید. با روی خوش هم پذیرا باشید؛ با سماحت، با مدارا».

به مناسبت فرا رسیدن این روز با حجت‌الاسلام مجید رضاوند، مدیر کانون فهما صالحان که امامت جماعت مسجد صاحب الزمان(عج) را عهده دار بوده و از ائمه جماعات برتر استان تهران به شمار می‌آید، گفت‌وگویی داشتیم که متن آن بدین شرح است؛

 

کانون‌های مساجد به چه میزان به آن چه مقام معظم رهبری از این پایگاه توقع دارند، نزدیک‌تر شده‌اند؟

مسجد محل طهارت و پالایشگاه جامعه است. زمانی به مسئولان آموزش و پرورش گفتیم، در جامعه بگردید هرجا موج پاکی وجود دارد، سرچشمه و پایگاهش کجاست؛ افتخار می‌کنیم که مسجد پایگاه و سرچشمه پاکی‌ها در جامعه است.

مسجد سنگر دین است و از صدر اسلام تاکنون به عنوان پایگاه دین نقش موثری در نهادینه سازی فرهنگ دینی داشنه اند، همانطور که انقلاب اسلامی‌ایران با رهبری امام خمینی (ره) از مسجد شکل گرفت و در دامان مسجد به پیروزی رسید.

در کانون‌های مساجد نیز با توجه به اینکه برنامه‌ها طوری بوده که باعث اجتماع با محوریت امام جماعت و مشارکت بسیج، هیأت امنا، کانون مسجد و همه اعضای فعال فرهنگی مسجد در امور فرهنگی و اجتماعی محل شده به منویات معظم له نزدیک شده است.

 

برنامه کانون‌های مساجد برای رسیدن به خواسته‌های مقام معظم رهبری در گذشته، حال و آینده چه بوده، هست و خواهد بود؟

در مساجد باید بستری فراهم شود تا جوانان با حضور پرشور در این اماکن، با ارتباط صمیمی‌و توام با احترام با امامان مساجد به رفع شبهات در زمینه شناخت امام بپردازند. در زمان غیبت امام عصر (عج) باید با تلاش بیشتری در شناساندن فرهنگ غدیر و تبع آن، اثبات وجود حضرت مهدی (عج) بپردازیم.

الحمدلله اکثر برنامه‌ها طوری بوده که در آن اهداف فرهنگی و دینی بیشتر مدنظر بوده و استفاده از پتانسیل مسجد، محله و اعضای فعال در همه عرصه‌ها در جهت رسیدن به اجتماع الهی بوده است.

 

چرا کانون‌ها نتوانسته‌اند به نقطه مطلوب خود برسند و در این زمینه آسیب‌شناسی داشته باشید؟

کانون‌های فرهنگی هنری مساجد، مسئولیت بسیار سنگی را در حفظ فرهنگ مذهبی یک جامعه دارند و مساجد مهمترین سنگر در پشتیبانی و مبارزه با تهاجمات فرهنگی است که امروزه مستکبران جهانی با تمام قوا در صدد آن بر آمده اند تا از طریق کانال‌های مجازی، ماهواره و سایت‌ها، فرهنگ غنی این سرزمین را بیمار و تخریب کنند.

به همین دلیل هر چقدر مسیر حرکت کانون‌های فرهنگی براساس دیدگاه مقام معظم رهبری باشد زودتر به مقصود و نقطه مطلوب می‌رسند و به هر میزان از این دیدگاه فاصله بگیرند، از هدف اصلی خود دورتر می‌شوند. این عدم اولویت بندی باعث مشکلات و عقب ماندن از قله‌های فرهنگی دینی شده است.

 

کانون شما در راستای خواسته‌های رهبر انقلاب چه کرده و برنامه اش در حال حاضر و آینده چیست؟ 

کانون‌های فرهنگی هنری مساجد می‌توانند در رفع محرومیت فرهنگی و پیشرفت و سالم سازی جامعه به نهادهای فرهنگی کمک کنند. امروزه مساجد همانند یک نهاد مذهبی در فرآیند تحول فرهنگی جامعه تاثیرگذارند.

برای کاهش تهاجم فرهنگی دشمن، باید کانون‌های فرهنگی هنری مساجد، به نیازهای روز جوانان توجه کنند، زیرا که بهترین مراکز برای تربیت دینی جوانان همین پایگاه اثرگذار است. ما نیز در کانون مسجد خود تلاش کردیم به تمام این مسائل توجه ویژه ای داشته باشیم.

 

اگر نسبت به پیام رهبری غافل شویم چه اتفاقی برای کانون‌ها خواهد افتاد؟

باید مسجد محوری و ارتباط مردم و امام جماعت را که مدلی قوی و ارزشمند است سرلوحه کار خود قرار دهیم و آن را عملیاتی و کاربردی کنیم؛ متاسفانه درباره اهمیت مسجد و کارکردهای آن هنوز حرف می‌زنیم اما عمل نمی‌کنیم حتی برخی به آن اعتقاد هم نداریم. باید برگردیم به روش مسجد محوری که رهبر معظم انقلاب هم بر آن تاکید دارند و حضرت امام خمینی (ره) هم مسجد را سنگر خواندند یعنی با تمام قوا به آن اعتقاد داشته باشیم که اگر در حوزه فرهنگ و هنر و نوآوری و اقتصاد و حوزه‌های مختلف دینی و اجتماعی بخواهم موفق باشیم حتما باید مسجد را دخیل کنیم و آن مکان نورانی را محور و مرکز قرار دهیم نه اینکه فقط سری به مسجد بزنیم.

بسیاری از اتفاق‌های مبارک از مسجد رقم خورده است مسجد نه تنها در حوزه اجتماعی بلکه در حوزه اقتصادی هم ظرفیت بسیار بزرگی است. خیلی اوقات کسب و کارهای کوچک می‌توانند اشتغال آفرین باشند اگر در هر محل هر کسی که توانایی دارد برای دو نفر کار ایجاد کند اتفاق بزرگی رقم می‌خورد اما اگر منتظر تاسیس یک کارخانه برای اشتغال هزار نفر باشیم زمانبر است لازم است به مدل سنتی توجه کنیم و این ظرفیت که از آن غفلت کرده ایم مجدد رونق ببخشیم و از آن بهره مند شویم .

اگر از بیانات جایگاه دیده بانی نظام، غافل شویم بعدا در باتلاق فرهنگی اجتماعی بیدار می‌شویم و جبران این خسارت به راحتی و به سرعت مسلما نخواهد بود.

 

از دیدگاه شما کانون تراز چه کانونی است؟

مسجد باید دو رویکرد اصلی داشته باشد؛ یک رویکرد تربیتی و یک رویکرد نهادی در تمدن‌سازی اسلامی، مساجد باید محور باشند و نقش اساسی داشته‌ باشند. بدون مسجدمحوری، تمدن اسلامی‌محقق نخواهدشد. مسجد طراز انقلاب اسلامی‌باید در مسیر تمدن‌سازی حرکت نماید و برای خود در این مسیر هدف تعیین کند.

کانون تراز نیز کانونی است که در آن افراد دلسوز و مجهز به علم روز همراه با تقوای الهی خدمت کرده و در وسط میدان در جهت انجام تکلیف الهی با محوریت ولایت حرکت کنند و بتوانند کار دسته جمعی با اولویت روز در محله و مسجد انجام دهند.

کد خبر 1223602

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha