به گزارش خبرگزاری شبستان، از سال 1382 همزمان با بهانه هسته ای آمریکا از عراق که بعد مشخص شد بهانه ای بیراه بود، آژانس بین المللی انرژی اتمی تحت تاثیر آمریکا فناوری هسته ای ایران را زیر سوال برد.
این موضوع که در سال های آخر ریاست جمهوری هشتم در ایران اتفاق افتاد پس از مذاکرات، مسولان تصمیم به تعلیق موقت غنی سازی اورانیوم گرفتند به شرطی که غرب نیز به تعهداتش در این زمینه عمل کند. اما بعد از مدتی مشخص شد که غرب تعهداتش را زیرپا گذاشته است و در سال 1385 بود که ایران فناوری هسته ای خود را از سرگرفت.
پس از این اقدام ایران، آژانس بین المللی انرژی اتمی باز هم تحث تاثیر دشمنی های آمریکا با جمهوری اسلامی ایران شروع به جوسازی ها علیه ایران کرد و مسولان کشورمان با پافشاری بر حق مسلم ملت ایران برای دست یافتن به انرژی اتمی توانستند تاثیرگزار باشند و نظر محمدالبرادعی، رییس وقت آژانس بین المللی انرژی اتمی را تغییر دهند و همین امر موجب شد تا در سال 2008 یا 1387 نمایندگان سران شورای امنیت یعنی چین، روسیه، آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان تحت عنوان گروه 1+5 شروع به مذاکره با ایران کنند تا حرفهای کشورمان را بشنوند.
مذاکرات ایران و 1+5 از سال 1387 آغاز شد. اخبار منتشر شده در این زمینه در سال 87 در ادامه گزارش آمده اند.
19/6/1387//ارایه مشوقهای برای توقف غنیسازی اورانیوم
دیپلماتهای آمریکایی و اروپایی اعلام کردند نمایندگان ارشد پنج کشور از گروه 1+5 ممکن است پیشنهاد جدید خود را در قالب یک در خواست رو در رو به ایران ارائه کنند.
گروهی از دیپلماتهای آمریکایی و اروپایی اعلام کردند: نمایندگان 1+5 تا اواسط هفته آینده پیشنهاد جدیدی را به ایران درباره برنامه هستهای این کشور ارائه خواهند کرد.
مقامات فوق همچنین تصریح کردند: تنها نماینده آمریکا در این سفر دیپلماتیک حضور نخواهد داشت.
این مقامات که به دلیل مشخص نشدن قطعی این طرح نخواستند نامشان فاش شود افزودند: «هنوز مشخص نیست که آیا نمایندگان فوق به تهران خواهند آمد یا پیشنهاد خود را در کشور دیگری مطرح میکنند.»
قدرتهای بزرگ جهان با برگزاری دور دوم نشست 1+5 در لندن پایتخت انگلیس با ارایه بسته پیشنهادی مشوقها به منظور پیروی ایران از قطعنامههای سازمان ملل موافقت کردند.
این در حالی بود که در آن زمان دیپلماتها درباره نحوه و زمان ارائه بسته پیشنهادی جدید سکوت اختیار کردند.
"محمد البرادعی" مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز با اشاره به سفر یک گروه از نمایندگان آژانس به ایران برای بحث در خصوص مطالعات ادعایی طی یک کنفرانس خبری مشترک با "خوزه مانوئل باروسو"، رئیس کمیسیون اروپا، در بروکسل گفت: «پیشرفتهای خوبی برای تأیید صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران در گذشته و حال به دست آمده است.»
1+5 در سال 2006 نیز بسته پیشنهادی به ایران ارایه کردند که مفاد اصلی آن شامل این بود که ایران فعالیتهای به اصطلاح نگران کننده برنامه هستهای خود را در ازای دریافت مشوقهای اقتصادی و سیاسی و احتمالا رابطه سیاسی بهتر با واشنگتن کنار بگذارد.
اما ایران این پیشنهادها را نپذیرفت و اعلام نمود غنیسازی تنها در خاک جمهوری اسلامی ادامه خواهد یافت.
بر همین اساس محمد علی حسینی، سخنگوی وزارت خارجه در خصوص انتظار ایران از بسته پیشنهادی 1+5 نیز تصریح کرد: «مشوقهایی که به هر شکل ناقض حقوق ملت ایران باشد مورد بررسی قرار نخواهد گرفت.»
پس از صدور قطعنامه سوم شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامههای صلحآمیز هستهای ایران، گروه 1+5 مجددا بحث ارایه مشوقهای به منظور توقف غنیسازی اورانیوم را مطرح کرد.
25/3/1387//با نگاه مثبت می توان به نقاط مشترک رسید
جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در دیدار با خاویر سولانا، نماینده سیاسی امنیتی اتحادیه اروپا به همراه مدیران کل کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس، چین و روسیه تاکید کرد: رویکرد جمهوری اسلامی ایران در ارایه بسته پیشنهادی به کشورهای جهان یک رویکرد راهبردی است که نگاه درازمدت به منافع همه کشورها دارد.
خاویر سولانا، نماینده سیاسی امنیتی اتحادیه اروپا به همراه مدیران کل کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس، چین و روسیه بعد از ظهر امروز شنبه با سعید جلیلی، دبیر شورایعالی امنیت ملی دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار جلیلی با اشاره به رویکرد همه جانبه و بلند مدت جمهوری اسلامی ایران برای همکاری با کشورهای مختلف جهان گفت: لازمه ورود به فضای جدید مذاکرات، شناخت شرایط و ظرفیت های جدید جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان است.
جلیلی ابراز امیدواری کرد که ارائه بسته های متقابل ایران و 1 + 5 بتواند نقطه اتکای مناسبی برای آغاز دور جدید مذاکرات جهت رفتن به سوی جهانی آکنده از صلح و امنیت برای همه باشد.
دبیر شورایعالی امنیت ملی گفت: جمهوری اسلامی ایران از هر تلاشی که در جهت رفع نگرانی کشورهای مختلف جهان درباره موضوعات متفاوت انجام شود استقبال می کند.
جلیلی گفت: جمهوری اسلامی ایران علاوه بر تداوم همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی ، آمادگی دارد مذاکرات سازنده با کشورهای مختلف جهان را بر مبنای نکات مشترک بسته های طرفین را از سر بگیرد.
وی افزود: نکات مشترک بسته های ایران و 1 + 5 می تواند مسیر جدید دیپلماسی بسته ها را باز کند.
سولانا نیز در این دیدار مفاد بسته پیشنهادی شش کشور به همراه نامه وزرای خارجه آنان را برای دبیر شورایعالی امنیت ملی تشریح کرد و اظهارداشت: شش کشور بسته پیشنهادی ایران را به دقت بررسی کرده اند وارزش زیادی برای بسته پیشنهادی ایران قایل هستند.
وی تصریح کرد: دیدگاه 1 + 5 نسبت به سرفصل های بسته پیشنهادی ایران مثبت است .
سولانا تاکید کرد : شش کشور ضمن استقبال از نکات ارزشمند بسته جمهوری اسلامی ایران ، تردیدی برای آغاز گفتگو ها ندارد و خواستار از سرگیری سریعتر مذاکرات درباره مشترکات مورد قبول طرفین است.
در این مذاکرات طرفین تاکید کردند با نگاه مثبت می توانند به نقاط مشترک برسند.
همچنین طرفین اشاره کردند که زمینه مشترکی در بسته های ایران و 1 +5 وجود دارد.
در این مذاکرات نمایندگان 1 + 5 نیز دیدگاه های خود را درباره بسته پیشنهادی ایران و شش کشور مطرح کرده و از مذاکره درباره مشترکات دو بسته استقبال کردند.
26/3/1387//همه چیز درباره بسته "زمینههای ممکن همکاری با ایران"
خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا در جریان کنفرانس خبری روز شنبه خود در تهران، متن کامل بسته پیشنهادی گروه کشورهای 5 به اضافه یک به ایران را در اختیار خبرنگاران رسانههای همگانی قرار داد.
بسته پیشنهادی با عنوان «زمینههای ممکن همکاری با ایران» تهیه شده و همراه با آن متن نامهای خطاب به منوچهر متکی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، ضمیمه شده است.
کارشناسان سیاسی میگویند، در این بسته نکته تازهای وجود ندارد و فقط درخواست تعلیق که در واقع تلاش برای ممانعت از دستیابی ایران به فناوری صلح آمیز هستهای است، با ادبیات جدید تکرار شده است.
متن کامل بسته پیشنهادی گروه 1+5 شامل کشورهای چین، فرانسه، آلمان، روسیه، بریتانیا و آمریکا به شرح زیر در اختیار خبرنگاران ایرنا قرار گرفت:
«به منظور دستیابی به راه حلی جامع، دراز مدت و مناسب برای مساله هستهای ایران که با قطعنامههای مربوط سازمان ملل متحد سازگار باشد، در تکمیل پیشنهاد ارائه شده به ایران در ژوئن 2006 (تیرماه 1385) که هنوز به قوت خود باقی است، موارد زیر به عنوان سرفصلهای مذاکره مابین کشورهای چین، فرانسه، آلمان، ایران، روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا به همراه نماینده عالی اتحادیه اروپا، پیشنهاد میشود، تا زمانی که ایران به شکل تصدیق پذیر تمام فعالیت های مربوط به غنی سازی و بازفرآوری خود را زیر «او پی 19 (آ)» و «او پی 1» قطعنامه 1803 شورای امنیت سازمان ملل به حالت تعلیق در آورد.
در راستای این مذاکرات همچنین از ایران انتظار داریم که درخواستهای شورای امنیت سازمان ملل و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را اجابت کند. در مقابل چین، فرانسه، ْآلمان، روسیه، بریتانیا، ایالات متحده آمریکا و نماینده عالی اتحادیه اروپا اعلام آمادگی میکنند:
حق ایران را برای توسعه پژوهش، تولید و کاربرد انرژی صلح آمیز هستهای مطابق با تعهدات پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای را به رسمیت بشناسند.
- به محض ایجاد اطمینان از ماهیت کاملا صلح آمیز برنامه هستهای ایران، با آن همان رفتاری را داشته باشند که با برنامه هر کشور فاقد سلاحهای هستهای در چارچوب NPT.
** انرژی هستهای
- تاکید دوباره برحق ایران نسبت به انرژی هسته ای برای مقاصد صرفا صلح آمیز مطابق با تعهدات این کشور در چارچوب پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای
- تامین کمک های مالی و تکنولوژیک لازم جهت استفاده صلح آمیز ایران از انرژی هستهای و حمایت نسبت به از سرگیری پروژههای همکاری فنی در ایران توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی
- حمایت از ساخت نیروگاه های آب سبک منطبق با آخرین فن آوری روز
- حمایت از تحقیق و توسعه در انرژی هسته ای به موازات بازیابی تدریجی اعتماد بینالمللی
- تامین تضمین های الزام آور حقوقی عرضه سوخت هستهای
- همکاری در جهت مدیریت سوخت مصرف شده و پسماند رادیو اکتیو
** سیاسی
- بهبود روابط شش کشور و اتحادیه اروپا با ایران و ایجاد اعتماد متقابل
- تشویق تماس و گفتوگوی مستقیم با ایران
- پشتیبانی از ایران در جهت ایفای نقشی مهم و سازنده در امور بینالملل
- ارتقای سطح گفتوگو و همکاری درحوزههای منع گسترش سلاحهای هستهای و موضوعات مربوط به امنیت و ثبات منطقهای
- کار با ایران و دیگر کشورهای منطقه در جهت ارتقای ترتیبات اعتماد سازی و امنیت منطقهای
- ایجاد مکانیزم های مناسب مشاوره و همکاری
- حمایت از برگزاری یک کنفرانس درباره مسائل امنیت منطقهای
- تاکید دوباره بر اینکه حل مساله هستهای ایران به تلاش های منع گسترش سلاح های هسته ای و تحقق هدف خاورمیانه عاری از سلاح های کشتار جمعی شامل سامانههای آنها کمک خواهد کرد
- تاکید دوباره بر تعهد در چارچوب منشور سازمان ملل که در روابط بینالمللی خود از تهدید یا استفاده از زور نسبت به تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشور یا هر رفتاری دیگری که مطابق با منشور سازمان ملل نباشد اجتناب ورزند.
- همکاری در مورد افغانستان شامل همکاری جدیتر در مبارزه با قاچاق مواد مخدر، حمایت از برنامههای بازگشت آوارههای افغان به افغانستان، همکاری در بازسازی افغانستان و همکاری در تامین امنیت مرزهای ایران و افغانستان.
** اقتصادی
- گامهایی در جهت عادی سازی روابط اقتصادی و بازرگانی از قبیل تسهیل دسترسی ایران به اقتصاد ، بازارها و سرمایه بینالمللی از طریق حمایت عملی در جهت الحاق کامل ایران به ساختارهای بینالمللی شامل سازمان تجارت جهانی و ایجاد چارچوبی برای سرمایه گذاری مستقیم و نیز تجارت بیشتر با ایران.
** مشارکت در حوزه انرژی
- گامهایی در جهت عادیسازی همکاری با ایران در حوزه انرژی: ایجاد یک مشارکت درازمدت و وسیع الطیف استراتژیک انرژی بین ایران و اتحادیه اروپا و دیگر طرف های علاقه مند، با کاربردها و تدابیر عینی و عملی.
** کشاورزی
- حمایت از توسعه کشاورزی در ایران
- تسهیل خودکفایی کامل ایران در غذا از طریق همکاری در فن آوری مدرن.
** محیط زیست، زیرساختها
- پروژه های غیرنظامی در حوزه حفاظت از محیط زیست، زیرساختها، علم و فن آوری و های تک (hi-tech)
- قادرسازی ایران به نوسازی ناوگان هواپیمایی غیرنظامی خود
- کمک به ایران در جهت حصول اطمینان از اینکه هواپیماهای ایرانی مطابق با استانداردهای ایمنی بینالمللی هستند.
** مسائل اقتصادی، اجتماعی و توسعه انسانی/بشردوستانه
- در اختیار گذاشتن، در صورت نیاز، کمک به نیازهای توسعه اقتصادی و اجتماعی و بشردوستانه
- همکاری/حمایت فنی در حوزه های آموزشی مفید برای ایران:
- حمایت از ایرانیان برای شرکت در دورههای آموزشی یا کسب مدارج علمی در حوزه هایی مانند مهندسی عمران، کشاورزی و مطالعات زیست محیطی
- حمایت از برنامههای مشترک بین موسسات آموزشی عالی مانند بهداشت عمومی، معیشت روستایی، پروژههای مشترک علمی، مدیریت عمومی، تاریخ و فلسفه
- همکاری در حوزه تواناییهای پاسخ موثر به حوادث غیرمترقبه (مانند زلزلهنگاری، پژوهش زمین لرزه، مدیریت بحران و غیره)
** مکانیزم اجرا
- تشکیل گروههای ناظر مشترک در جهت اجرای یک موافقتنامه آتی.»
14/4/1387//نباید باعث تشدید بیاعتمادی مردم ایران شویم
سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی عصر امروز جمعه در گفت وگو با "خاویر سولانا" رییس سیاست خارجی و امنیت اتحادیه اروپا که نمایندگی پنج کشور عضو دائم شورای امنیت و آلمان موسوم به گروه 1 + 5 را در مذاکره با ایران بر سر پرونده هسته ای بر عهده دارد، اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران براساس توافقات انجام شده در سفر سولانا به تهران پاسخ وزرای خارجه گروه یادشده را با رویکرد تمرکز بر مشترکات و نگاه سازنده و خلاق تهیه و ارایه کرده است.
پاسخ ایران به گروه 1 + 5 امروز تحویل آنها خواهد شد، اما جزییات پاسخ ایران تاکنون فاش نشده است.
با این حال، پاسخ ایران مربوط به بسته پیشنهادی نیست بلکه فقط به نامه وزیران 6 کشور گروه طرف مذاکره بر سر پرونده هسته ای است.
در سفر اخیر سولانا به تهران دیدگاههای 1+5 در سه قالب "بسته پیشنهادی"، "نامه وزیران خارجه 1+5 " و "non paper" به ایران ارائه شده بود و ایران امروز صرفا پاسخ نامه وزیران خارجه 1+5 را با امضای منوچهر متکی وزیر امورخارجه به خاویر سولانا به عنوان نماینده این گروه داده است.
جلیلی در مذاکره تلفنی امروز خود به سولانا گفت: نباید اجازه داد برخی رفتارها باعث تشدید بیاعتمادی مردم ایران شود؛ چنانکه برخی اقدامها واکنش افکار عمومی و مجلس ما را به دنبال داشت.
خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی و نماینده عالی اتحادیه اروپا نیز ضمن تشکر از حسن نیت و ارسال پاسخ نامه از توافق برای آغاز مذاکرات ابراز خرسندی کرد.
سولانا با اظهار اینکه غربیها به دنبال اقدامی که فضای مثبت کنونی را مخدوش کند نیستند ، افزود: من اطمینان دارم با گامهای مثبت فضای مذاکرات سازنده و امیدوار کننده خواهد بود.
در این مذاکره تلفنی طرفین برای انجام مذاکرات در اواخر تیرماه توافق کردند.
سفیر ایران، حامل نامه
پاسخ ایران به نامه وزرای خارجه 1+5 به امضای منوچهر متکی وزیر امور خارجه امروز توسط علی اصغر خاجی سفیر ایران در بروکسل به سولانا تحویل داده شد و برنامه ای برای تحویل مستقیم آن به دیگر مسئولان 1+5 وجود ندارد.
در گفتگوی تلفنی امروز سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی و خاویر سولانا مقرر شد دیدار این دو مذاکره کننده ارشد موضوع هسته ای اواخر تیرماه برگزار شود ولی طرفین درباره زمان و مکان دقیق مذاکرات بعدا تصمیم گیری خواهند کرد.
مذاکرات اولیه ایران با گروه 1+5 این گونه گذشت تا این جدال بر سر حق مسلم یک ملت برای داشتن فناوری هسته ای ادامه داشته باشد تا سال 1391 ...
پایان پیام/
نظر شما