تاثیرپذیری عطار از نهج البلاغه بیش از دیگر عرفاست

دکتر محمد مهدی جعفری با بیان اینکه عارفان در گفتار خود از نهج البلاغه بسیار تاثیر پذیرفته اند، گفت: تاثیرپذیری عطار از نهج البلاغه کاملا ملموس و بیش از سایر عرفاست.

دکتر محمدمهدی جعفری با بیان این نکته به خبرنگار شبستان گفت: عطار از پیشگامان عرفان در ادبیات است و مولانا درباره او می گوید: هفت شهر عشق را عطار گشت /ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم.

 

وی افزود: منطق الطیر تمثیل مرغها و سفر آنها به سوی سیمرغ نمونه ای از شاهکارهای این عارف بزرگ است که همین داستان را مولانا در قالب تمثیل نی بیان می کند.

 

دکتر جعفری عطار و مولانا را در یک خط فکری و عرفانی خواند و گفت: این دو شاعر از نظر فقهی در یک راستا می اندیشند و هر دو به مذهب اهل سنت هستند اما مکتب اصلی آنها یعنی عرفان، آنها را فرامذهبی کرده به گونه ای که اوج اندیشه آنها در مفهوم انسانیت و توجه به این مهم قرار دارد.

 

وی بازتاب نهج البلاغه را در آثار عارفانی چون سنایی، مولوی و دیگران بسیار دانست و گفت: اما این بازتاب در شعر عطار بسی بیشتر از دیگران است چنانکه برخی از خطبه های نهج البلاغه عیناً توسط عطار به شعر درآمده است و به صورت حکایت بیان شده است.

 

وی با بیان اینکه از تمامی عارفان پیر و مرشد عطار امیرالمومنین علی (ع) است، گفت: درنگاه عطار کمال به سمت معرفت انسانی است و انسان همواره در فراز و فرودهای خود به این سمت سیر می کند و تمام منازلی را که پشت سر می گذارد در راستای توجه به این هدف است.

 

وی تصریح کرد: موعود  و یا همان مسئله امام زمان در دیدگاه عطار سیمرغی است کمال یافته که مرغان پس طی هفت مرحله عرفانی بدان دست یافته اند. 

 

وی ادامه داد: پیامی که عطار در آثار خود به ویژه در تذکره الاولیا برای افراد دارد توجه و رسیدن به معرفت بالله است که به شکل تمثیل و انواع ارایه های ادبی بیان شده است.

 

وی در پایان گفت: در تذکره الاولیا اغراق های بسیاری دیده شده است اما برای رسیدن به حقیقت مطلب باید از این اغراق ها گذشت و با توجه به تمثیلها و نمادها ،مفهوم واقعی کلمه را دریافت کرد.چرا که عطار مطالب خود به صورت نمادین بیان کرده است.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 122786

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha